Regionale initiatieven voor korte voedselketens

Akker

Rabo Food Forward Track Groot Amsterdam, waar Almere onderdeel van is, brengt de hele voedselketen bij elkaar. Onlangs presenteerden deelnemers van dit programma hun oplossingen voor het voedselvraagstuk in de regio. Met vier initiatieven die de voedselketen kunnen veranderen als resultaat, waaronder Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold uit Almere.

Bewoners betrekken

De Rabo Food Forward Track startte tijdens de Horecava toen betrokkenen uit de hele voedselindustrie zich verzamelden. Samen aan tafel wisselden boeren, producenten, retailers, horeca ondernemers en consumenten ideeën uit over hoe de uitdagingen in de voedselsector aan te pakken.

Handboek-app stadslandbouw Oosterwold

Een van de vier initiatieven is de Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold. Zij ontwikkelen een handboek in de vorm van een app dat bewoners van de nieuwe woonwijk Oosterwold ondersteunt met het verbouwen, verwerken en verhandelen van groenten en fruit. Mensen die wonen in dit gebied zijn verplicht de helft van hun grond te gebruiken voor stadslandbouw. ‘Het maakt Oosterwold een uniek gebied in Nederland en misschien wel ter wereld’, zegt Jan-Albert Blaauw, die de plannen presenteert. De jury is lovend over het idee om het handboek in app-vorm op de markt te brengen zodat het laagdrempelig blijft, maar ook ruimte biedt voor interactie en uitwisseling van kennis en tips. Een concept dat op de lange termijn ook goed toepasbaar is in andere gebieden in Nederland. Het tweede idee uit Flevoland, Korte Keten Automaat, is om automaten te vullen met streekproducten en deze op drukke plekken zoals stations, scholen en ziekenhuizen te plaatsen.

De andere initiatieven zijn het Lokaal Food Kanaal en Boeren voor Amsterdam. Lokaal Food Kanaal wil in de regio fysieke marktplaatsen creëren aan de rand van de stad, waar horecaondernemers toegang krijgen tot bijzondere producten die in het ommeland van Amsterdam worden geproduceerd. Boeren voor Amsterdam gaat om een samenwerking tussen een groothandel in levensmiddelen en een professionele deelkeuken die hun kennis, keukens en netwerk beschikbaar stellen om boeren te helpen bij het in de markt zetten van hun producten.

Tijdens de laatste bijeenkomst van Food Forward Groot Amsterdam laten de groepen weten verder te willen met hun ideeën. Rabobank steunt door het beschikbaar stellen van tijd, netwerk en kennis.

Bekijk de video's van de initiatieven

Almere, 3-12-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn