Terugblik Aardappelbergactie

Terugblik Aardappelbergactie

Onlangs lag er op 12 plaatsen in Nederland een heuse aardappelberg. Zo ook in Almere, Amsterdam, Haarlem en Lelystad. In Almere lag er op het Mandelaplein een aardappelberg van zo’n 8.000 kilo frietaardappels die als overschot bij een lokale boer lagen. Voor € 4,50 mochten consumenten zo veel aardappels als zij wilden in hun shopper doen. Van jong tot oud was er veel animo, van kilo’s aardappels tot een aardappel uit sympathie voor de boer. Een mooi initiatief van het Slow Food Youth Network, Too Good to Go, het platform Samen tegen voedselverspilling en de Rabobank.

Waarom we helpen

Door corona liggen er nog schuren vol frietaardappels. Honderdduizenden kilo’s liggen klaar om geconsumeerd te worden. Dit allemaal door het wegvallen van de vraag vanuit horeca, festivals en export. Als de aardappels niet worden geconsumeerd worden ze laagwaardig benut als biogas of veevoer. Hiervoor krijgt de boer een bedrag dat veelal lager is dan de kostprijs en worden er honderdduizenden kilo’s verspild. Zo gaan we verspilling tegen, stimuleren we consumenten vaker lokale producten af te nemen en ontvangt de boer een schappelijke prijs.

Wat houdt onze steun in

Onze agrarische klanten, zoals voor Almere Boer Boon uit Zeewolde, zijn ingezet om de aardappels op locatie te leveren. Ook zetten we onze communicatiekanalen en ons netwerk in om de actie en het verhaal erachter te promoten. We dragen financieel bij uit het Coöperatief fonds voor corona initiatieven en tijdens de dag zelf hebben medewerkers meegeholpen op locatie. In Almere mochten bezoekers van de Aardappelbergactie gratis parkeren in de garage van de Rabotoren aan de Landdrostdreef. Kijk hier de video van de Aardappelbergactie.

Aardappelbergactie

Meer weten over Flevolandse producten? 

Lees meer

Foto: Fred Rotgans

Almere, 25-3-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn