Woon financieel gezond, nu en straks

Maak kennis met Daphne! Daphne is werkzaam als financieel adviseur bij Rabobank Almere. Tijdens haar werk adviseert ze  dagelijks klanten die een huis willen aankopen. Vanuit haar deskundigheid, maar zeker ook vanuit praktijkervaring. Recentelijk heeft ze in Nobelhorst namelijk een nieuw huis gekocht dat momenteel gebouwd wordt. De komende weken neemt zij jullie door middel van blogs mee in haar aankoopproces en deelt ze  kennis over hypotheken, verzekeringen en andere zaken die hierbij komen kijken.

Blog 1: Op stap met Daphne: een nieuwe hypotheek voor een nieuwbouwhuis

Toen ik samen met mijn man een eerste huis kocht in Almere, was de markt totaal anders. Huizen stonden in 2013 lang te koop en we konden onder de vraagprijs een bod uitbrengen. Twee jaar geleden kochten we een nieuwbouwhuis in Nobelhorst, en dat is bijna af! En hoewel ik dagelijks te maken krijg met financiële vragen, mensen adviseer en zodoende zelf goed weet wat onze eigen mogelijkheden zijn, was het kopen van het nieuwbouwhuis voor ons toch erg spannend. Het is namelijk een lang traject wat lastig te overzien is, ruim twee jaar geleden zijn we het gehele proces al gestart. Of denk aan alle keuzes die gemaakt moeten worden. En ook voor mij geldt dat ik het lastig vind om in de toekomst te kijken. Je koopt voor de lange termijn, maar wat sta je over 5 jaar voor wat betreft werk en inkomen?

Een huis kopen of verkopen in Almere: waar begin je?

Alle huizenkopers willen hetzelfde: een huis en hypotheek die past bij ieders persoonlijke situatie. Maar wat is er allemaal mogelijk, wat zijn vragen die je jezelf moet stellen, hoe ziet het proces eruit en wat zijn de “kleine letters” die minstens zo belangrijk zijn maar vaak over het hoofd worden gezien? Ik neem je mee in mijn eigen ervaringen. Niet alleen als adviseur maar dus ook als ervaringsdeskundige omdat ik recent een nieuwbouwproject in Almere heb aangekocht.

De start van je hypotheek

Het begint met de vraag: ben je starter of doorstromer? In mijn geval hadden we al een huis, de overweging verhuizen of verbouwen volgde. Toen we in 2013 een huis in Almere kochten, hadden we al interesse in het project waar we nu hebben gekocht, maar omdat het ons eerste huis was, vonden we een nieuwbouwproject een te grote stap. Eenmaal in het eerste huis veranderden onze woonwensen. We wilden graag een open haard, de vloer vervangen en een bredere woonkamer. Dat was lastig te realiseren op onze oude stek, dus al snel volgde de zoektocht naar een nieuwe woning. Samen met de belangrijke vraag: ‘wanneer gaan we onze huidige woning te koop zetten en kunnen we het allemaal betalen?.’

Eerst kopen of verkopen?

Er zijn een aantal voordelen aan het eerst verkopen van je huis. Zo heb je geen dubbele (hypotheek)lasten. Maar wat als je je huis heel snel verkoopt en geen nieuwe woning hebt om naartoe te gaan? Voor ons was de situatie sowieso anders, aangezien we kozen voor een nieuwbouwproject. Dat betekent dat zelfs als je er nog niet woont maar ze bezig zijn met de bouw, je al hypotheek betaalt. Wij hadden een berekening gemaakt en konden in principe twee hypotheken betalen, alleen konden we daarnaast niet meer sparen. Daarom hebben we besloten onze woning al wel te verkopen voor de oplevering en tijdelijk bij mijn ouders te wonen. Omdat we het huis in een gunstige periode in 2013 kochten, hebben we het huis met overwaarde verkocht. Wat dat voor gevolgen heeft voor een nieuwe hypotheek zal ik ook in een volgende blog uitleggen.

Een oriëntatiegesprek bij Rabobank Almere

Kortom, ga eens bij je zelf na wat je woonwensen zijn. Ga je voor het eerst een huis kopen of heb mogelijk overwaarde op je huis? Heb je spaargeld beschikbaar om in te brengen op je hypotheek? En wat wil je maandelijks aan hypotheeklasten betalen? Ik wil je niet overdonderen met nog veel meer vragen, maar probeer deze vragen in ieder geval voor jezelf te beantwoorden. Dit helpt je uiteindelijk bij het vinden van een passende hypotheek en kan van invloed zijn op je maximale hypotheek. En het zorgt ervoor dat als je langskomt voor een hypotheekadvies we je gerichter kunnen helpen.

Op de website van Rabobank kun je een goed beeld krijgen van jouw financiële mogelijkheden en bereken je snel je maximale hypotheek.

TIP: Zorg voor een potje spaargeld voor je aan je zoektocht begint. Bedenk je dat alleen het invullen van je bruto jaarinkomen en daarmee een indicatie van je maximale hypotheek slechts een start is. Bijkomende kosten die je niet in je hypotheek kunt meenemen zijn bijvoorbeeld de kosten voor het afsluiten van de hypotheek, levering, makelaar, taxatie, bouwkundige keuring, notaris en de overdrachtsbelasting. Deze totalen voor de kosten koper kunnen hoog oplopen, dus houd hier rekening mee. Bonus: een deel van deze kosten kun je terugkrijgen als je je belastingaangifte hebt ingediend.

Volgende week vertel ik je meer over het afsluiten van een hypotheek wanneer je als zzp’er werkt en welke invloed een studieschuld heeft op je hypotheek.

Op de website van Rabobank kun je een goed beeld krijgen van jouw financiële mogelijkheden en bereken je snel je maximale hypotheek.

Blog 2: Op stap met Daphne: over je studieschuld en een huis kopen als zzp’er

In mijn vorige blog vertelde ik je meer over de eerste stappen die je moet zetten als je een huis wilt kopen. Voor mij begon het ook bij een oriëntatiegesprek bij de bank om onze maximale leencapaciteit te berekenen. Mijn man en ik zijn beide in loondienst en dienden een werkgeversverklaring te overleggen samen met een recente salarisstrook. Echter als financieel adviseur krijg ik ook veel vragen van klanten die een huis willen kopen en werkzaam zijn als zzp’ers. Ook leven er veel vragen over de mogelijkheden wanneer er sprake is van een (studie)schuld. Er is meer mogelijk dan je denkt maar er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze tweede blog vertel ik je hier meer over.

Als zzp’er een huis kopen in Almere en omgeving

Voor iemand in loondienst gelden andere voorwaarden dan voor iemand die als zelfstandig ondernemer werkt. Een hypotheek afsluiten als zzp’er kan op basis van een inkomensverklaring. Je inkomen stellen we vast op basis van het gemiddelde inkomen over (maximaal) de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Heb je inkomen uit sociale uitkeringen dan worden deze buiten beschouwing gelaten. Verder mag je maximaal één kalenderjaar geen inkomen hebben gehad. Het gemiddelde wordt in dat geval nog steeds over drie jaar berekend. Voor startende ondernemers leveren we maatwerk wanneer er jaarcijfers overlegd kunnen worden van minimaal 1 jaar.

TIP: Ook als zelfstandige kom je in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Lees meer over NHG

Om te beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt, heeft Rabobank Almere informatie van je nodig om een Inkomensverklaring Ondernemer op te stellen.

Hypotheek en studieschuld

Wist je dat 53% van de studenten een studieschuld heeft? En dat deze gemiddeld € 15.000 bedraagt waardoor je € 112 per maand afdraagt aan DUO?

Tijdens het aanvragen van een Rabobank hypotheek vragen we veel informatie op. Zo vragen we onder andere of je schulden hebt openstaan. Dit toetsen we vervolgens bij het BKR (hoe meer leningen hierop staan, des te minder je kunt lenen). Ook vragen we je een overzicht te geven van je eventuele studieschuld. Bij de berekening van je maximale hypotheek gaan we uit van de oorspronkelijke studieschuld. Heb je tussentijds extra afgelost op deze lening, dan kunnen we hiermee rekening houden in de berekening. Een makkelijke rekensom is dat je studieschuld x 2 het bedrag is wat je minder aan hypotheek kunt krijgen.
Dus stel je zou eigenlijk een hypotheek van 350.000 kunnen krijgen maar je hebt een studieschuld van 15.000. Dan wordt je nieuwe maximale hypotheek: 350.000 – (15.000 x 2 = 30.000) = 320.000.

Oude en nieuwe leenstelsel studieschuld

Overigens geldt bovenstaande rekensom voor studieschulden die vallen onder het oude leenstelstel (tot 1 juli 2015). Voor het nieuwe leenstelsel hanteren we een andere berekening omdat je twee keer zo lang (30 jaar) de tijd hebt om de schuld af te betalen. Hierdoor heeft je studieschuld een minder nadelig effect op je maximale hypotheek dan wanneer je een schuld hebt in het oude leenstelsel.
TIP: Hoewel ik zie dat er veel wordt geschreven over het ‘verzwijgen’ van je studieschuld, zodat je een hoger leenbedrag kunt krijgen, raad ik dit niet aan. Het risico bestaat dat jouw uitgaven niet realistisch zijn ingeschat. Zo kan het zijn dat je een hypotheek afsluit maar de maandelijkse kosten hiervoor niet kunt betalen, omdat je ook al maandelijks een deel moet afdragen aan DUO. Neem liever het zekere voor het onzekere en wees hierin eerlijk. Daarbij loop je het risico het recht op NHG te verliezen mocht later blijken dat je je studieschuld verzwegen hebt.

Lees meer over een huis kopen met studieschuld

Financieel advies van Rabobank Almere

Op de website van de Rabobank vind je veel informatie over jouw situatie als bijvoorbeeld freelancer of ondernemer. Ook over de studieschuld en de hypotheek zijn altijd veel vragen. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met je lokale bank. Iedere situatie is anders en we voorzien je graag van persoonlijk advies waar jij écht wat aan hebt. Want ook met studieschuld of als zzp’er kun jij die droomwoning kopen!

Volgende week vertel ik meer over mijn ervaringen bij de aankoop van ons nieuwbouwhuis. In april krijgen we als alles goed gaat de sleutel maar we kochten het huis bijna 2 jaar geleden. Hoe we deze periode hebben overbrugd en wanneer we onze vorige huis hebben verkocht, vertel ik in de blog van volgende week.

Volg Daphne op LinkedIn en mis geen enkel bericht!

Blog 3: Op stap met Daphne: een nieuwe hypotheek voor een nieuwbouwhuis

Nu april dichterbij komt, gaat het eindelijk gebeuren: we krijgen de sleutel van ons nieuwe huis. De nieuwbouwwoning kochten we al in 2017. Waar ik in de vorige blogs meer vertelde over waar je op moet letten bij je zoektocht naar de juiste hypotheek en het effect van bijvoorbeeld je studieschuld op een hypotheek vertel ik je in deze blog meer over het proces van een nieuwbouwhuis kopen. Hoe overbrug je bijvoorbeeld de periode tussen het ene en het andere huis?

Een nieuwbouwhuis kopen: de eerste stappen

Toen we ons eerste huis kochten in 2013, waren we al geïnteresseerd in het project waar we in 2017 hebben gekocht. Eerder was er een nieuwbouwproject wat net niet voldeed aan onze wensen. Tot er in 2017 een nieuw project werd aangekondigd. We zijn gaan kijken, hebben informatie opgevraagd en besloten ons in te schrijven. Ik wist als financieel adviseur wat binnen onze financiële mogelijkheden lag, maar onze projectontwikkelaar wenste wel dat we bij een partner van hun een financiële check lieten uitvoeren. Je bent daarna wel vrij om je woning elders te financieren.

TIP: Houd er rekening mee dat je geduld op de proef wordt gesteld. Vaak is het zo dat minimaal 70% van nieuwbouwproject verkocht moet zijn voor de bouw start. Wij kochten in Nobelhorst waar alles binnen een paar maanden was verkocht, maar daarna moesten we nog wachten tot de grond bouwrijp was. De maanden verstreken, we hadden een hypotheekofferte maar verder was er nog niks gebeurd.

Hoe ga je om met dubbele hypotheeklasten?

Wanneer je bericht krijgt dat de bouw van start gaat, moet je naar de notaris voor het passeren van de grond. Als dat is gebeurd, begint ook het afbetalen van je hypotheek. Mocht je op dat moment je oude huis nog niet hebben verkocht en is de verkoop nog niet gepasseerd bij de notaris, dan heb je dus dubbele lasten. Mijn man en ik hadden berekend dat we de dubbele lasten konden betalen, alleen was er geen ruimte meer om te sparen. Dit werd bevestigd door de overbruggingsberekening van onze hypotheekadviseur. Voor iedereen is deze overbruggingsperiode anders, maar wij hebben ervoor gekozen om in de zomer van 2018 ons huis te koop te zetten waarna de overdracht in oktober plaats vond en we tijdelijk bij mijn ouders zijn ingetrokken. Een periode van maximaal 8 maanden bij mijn ouders inwonen vonden wij realistisch en zorgde ervoor dat we extra konden sparen. Pluspunt daarnaast was dat wij onze woning in een hele gunstige periode hebben kunnen verkopen met overwaarde. Hoe het precies werkt met overwaarde op je huis, vertel ik in een ander blog binnenkort!

De overbruggingsperiode tussen je oude en nieuwe huis

Uiteraard kun je ook huren in de overbruggingsperiode, maar een huis huren in Almere kost al snel rond de € 1.000 per maand. In ons geval meer dan de hypotheeklasten van het oude huis. Daarbij zit je vaak voor minimaal één jaar vast aan een huurcontract terwijl het vaak lastig is in te schatten wanneer de oplevering van je nieuwbouwhuis daadwerkelijk plaatsvindt. Dit kan korter zijn dan verwacht of juist uitlopen.

Rabobank Almere krijgt veel vragen over deze overbruggingsperiode. Hoe werkt het als je tijdelijk twee woningen hebt en wat gebeurt er met je oude en nieuwe hypotheek? We kijken altijd eerst naar mogelijke overwaarde op de woning en of een klant de dubbele lasten kan betalen. Ofwel via een spaarpotje of andere eigen middelen. Hier is niet één scenario voor, want iedere situatie is anders. We gaan graag met je in gesprek om de opties te door te nemen.

Je tweede hypotheek bij een nieuw huis

Almere kent veel nieuwbouwprojecten. Bij de Rabobank komen veel mensen die hun starterswoning verkopen en doorstromen naar een volgende woning. Heb je al een bestaande woningfinanciering dan kun je deze vaak meenemen naar je nieuwe woning. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden. Heb je daar bovenop meer financiering nodig, dan kun je aanvullend een extra hypotheek aanvragen. Over welke hypotheekvormen er zijn en welke interessant is voor jouw situatie, komt ook in een ander blog aan bod.

Koop jij een duurzame nieuwbouwwoning? Dan is de Rabo Groenhypotheek misschien interessant voor jou. Met deze hypotheek krijg je de eerste tien jaar korting op de hypotheekrente. Deze optie is er speciaal voor nieuwbouwwoningen met een Groenverklaring.

Lees meer over de Rabo Groenhypotheek

Blog 4: Op stap met Daphne: overwaarde en je nieuwe hypotheek

In de huidige huizenmarkt is overwaarde een bekend woord. Waar je tijdens de crisis onder de vraagprijs kon bieden, is overbieden tegenwoordig de nieuwe standaard. Fijn wanneer je je huis gaat verkopen en meer terugkrijgt dan je geïnvesteerd hebt, maar nadelig voor de positie van de koper. Vorige week kwam overwaarde al beperkt aan bod toen ik vertelde over het kopen van een nieuwbouw huis. Deze week ga ik hier dieper op in.

Overwaarde op je huis: wat wordt hiermee bedoeld?

Tijdens het verkoopproces bieden potentiële kopers tegenwoordig vaak meer dan de vraagprijs. Toen wij ons huis kochten tijdens de crisis konden we nog onderhandelen en onder de vraagprijs gaan zitten. In 2018 toen we ons huis op de markt zette was de situatie compleet veranderd; er wordt nu continue overboden. We krijgen regelmatig de vraag of wij als bank hier invloed op hebben, maar dat is niet het geval. Er is momenteel gewoon weinig aanbod op de huizenmarkt waardoor de prijzen opgedreven worden. Wij hebben voor onze woning ook meer gekregen dan de vraagprijs.

Meer bieden dan de vraagprijs?

Wanneer je meer wilt bieden op een woning dan de vraagprijs, zul je dit in de meeste gevallen van je eigen geld moeten betalen. Wij als bank, mogen namelijk maximaal 100% van de getaxeerde marktwaarde financieren. Het vaststellen van de marktwaarde gaat buiten ons om; dit wordt bepaald door een onafhankelijk taxateur na de aankoop van de woning. Je oude huis met overwaarde verkopen geeft je extra ruimte om over te bieden. Starters hebben dit voordeel vaak niet waardoor het voor deze groep extra moeilijk kan zijn om in de huidige markt een huis te kopen.

Overwaarde en je nieuwe hypotheek

Heb je je woning verkocht met overwaarde en wil je een nieuwe hypotheek afsluiten, dan kan de overwaarde ingebracht worden op de nieuwe financiering. Doordat je eigen vermogen beschikbaar hebt, zijn er meer financieringsmogelijkheden. Daardoor kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn om boven je maximale leencapaciteit een huis aan te kopen, of juist je maandelijkse hypotheeklasten te verlagen. Maar je kunt de overwaarde ook investeren in het verbouwen of verduurzamen van je nieuwe woning. Maar niet alleen tijdens de verkoop kun je van overwaarde profiteren. Heb je een eigen woning die nu veel meer waard is dan je hypotheek en wil je deze overwaarde gebruiken? Dan kun je deze overwaarde benutten voor een grote uitgave, denk bijvoorbeeld aan grote onderhoudskosten of een nieuwe keuken. Ook kun je de overwaarde gebruiken voor extra bestedingsruimte, bijvoorbeeld tijdens je pensioen of om een droomreis te maken.

Wil je meer weten over de opties, waaronder de KeuzePlus Hypotheek? Op deze pagina vind je meer informatie en de bijbehorende voorwaarden en risico’s. Je kunt voor hypotheekvragen ook altijd contact opnemen met onze hypotheek adviseurs.

Verschillende soorten hypotheken

In deze blog kwam de KeuzePlus Hypotheek even kort aan bod, maar je hebt bij je hypotheekkeuze veel meer mogelijkheden. Volgende week ga ik dieper in op de verschillende soorten hypotheken en help ik je de keuze eenvoudiger maken. Iedere situatie is natuurlijk anders, maar met de juiste informatie wordt het proces vaak een stuk duidelijker. Wil je de voorgaande blogs teruglezen of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs?

Blog 5: Op stap met Daphne: welke hypotheekvorm past bij jou?

Het kopen van een nieuwe woning en het afsluiten van een financiering gaan vrijwel altijd samen Hiervoor kom je in contact met een hypotheek of financieel adviseur van één of meerdere geldverstrekkers. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zal de hypotheekadviseur verschillende hypotheekvormen met je bespreken. Vorige week kwam de KeuzePlus Hypotheek van de Rabobank al kort aan bod. Vandaag zal ik meer vertellen over de meest voorkomende hypotheken en de bijbehorende voor- en nadelen.

Past een annuïteitenhypotheek bij jou?

Een annuïteitenhypotheek is een veel voorkomende hypotheekvorm in Nederland. Deze hypotheek heeft als voordeel dat je maandbedrag hetzelfde blijft zolang je rentepercentage niet verandert. Zo weet je precies hoeveel je maandelijks kwijt bent, wat door de meeste mensen als erg prettig wordt ervaren. Bij een annuïteitenhypotheek los je je hypotheek volledig af in maximaal 30 jaar. Het maandbedrag, ook wel annuïteit genoemd, bestaat de eerste jaren grotendeels uit rente maar op het einde juist meer uit aflossing. Ook een voordeel van de annuïteitenhypotheek is dat hypotheekrenteaftrek mogelijk is.

Wanneer kies je voor een lineaire hypotheek?

Ook een lineaire hypotheek komt veel voor in Nederland. Het grootste verschil tussen een annuïteiten en lineaire hypotheek is dat je maandlasten bij een lineaire hypotheek gedurende de looptijd afnemen. Je betaalt elke maand evenveel aflossing maar doordat het geleende bedrag afneemt betaal je steeds minder rente. Je lost een lineaire hypotheek net als een annuïteitenhypotheek volledig af binnen maximaal 30 jaar. Ook bij een lineaire hypotheek is hypotheekrenteaftrek mogelijk.

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

De aflossingsvrije hypotheek verschilt van de twee bovengenoemde hypotheekvormen in het feit dat je deze hypotheek niet aflost. Je betaalt gedurende de looptijd alleen de rente waardoor je maandelijkse kosten een stuk lager uitvallen. Maar aan een aflossingsvrije hypotheek zitten ook nadelen. Doordat je de hypotheek niet aflost, blijft dit een schuld aan de bank. Wanneer je je huis verkoopt kun je deze schuld aflossen, mits de woning voldoende oplevert. Als dat niet het geval is en je niet voldoende spaargeld hebt, zul je een schuld overhouden.
Sinds 2013 zijn de regels omtrent de aflossingsvrije hypotheek aangepast. Als je na 2013 een aflossingsvrije hypotheek afsluit is de hypotheekrente meestal niet meer aftrekbaar. Samen met je adviseur bepaal je de hoogte van je aflossingsvrije hypotheek. Dat is maximaal 50% van de waarde van je nieuwe huis. Het resterende deel kun je eventueel aanvullen met één van bovengenoemde hypotheekvormen.

Wil je meer weten of een afspraak maken met een financieel adviseur? Bekijk dan onze website.

Verhuizen en je hypotheek meenemen?

Zoals ik in eerdere blogs al verteld heb, is ons nieuwbouwhuis niet onze eerste woning. Wij hebben ons oude huis verkocht en zijn in de overbruggingsperiode tijdelijk bij mijn ouders ingetrokken. Toen we ons nieuwe huis kochten, hadden we al een annuïteitenhypotheek lopen van ons oude huis. We hebben deze meegenomen aangezien we hier al 5 jaar op hadden afgelost. Voor het resterende deel hebben we een nieuwe hypotheek afgesloten. Je hoeft met een verhuizing dus niet altijd voor een volledig nieuwe hypotheek te kiezen.

Blog 6: Op stap met Daphne: wanneer en waarom schakel je een notaris in?

De dag dat we de sleutel van ons nieuwe huis krijgen, komt steeds dichterbij. Super spannend en leuk! Er is zoals je hebt gelezen best wat tijd overheen gegaan. Eén belangrijk aspect van het hele proces heb ik nog niet behandeld: namelijk het moment dat de woning écht van jou is. Hiervoor moet je naar de notaris. Maar waarom en wanneer heb je een notaris nodig? En wat houdt het passeren van de woning precies in? Dat vertel ik je in dit blog.

Waarom schakel je een notaris in bij het kopen van een huis?

ENadat het koopcontract, bij de aankoop van een bestaande woning of de koop-/aannemingsovereenkomst, bij een nieuwbouwwoning is getekend, is de woning nog niet jouw eigendom. Dat gebeurt bij het passeren van de leveringsakte bij de notaris.

  • Tussen het tekenen van het koopcontract of de koop- /aannemingsovereenkomst en het passeren van de leveringsakte, zit vaak een aantal weken.
  • Deze periode is bedoeld om als koper de hypotheek rond te krijgen.
  • Is dit rond, dan ga je naar de notaris waar je de leveringsakte en hypotheekakte tekent.
  • Vervolgens zorgt de notaris ervoor dat de getekende aktes worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.
  • En dan: is het huis van jou! Vaak is dit moment bij het notaris ook het moment van de sleuteloverdracht.

Tip: voor de sleuteloverdracht vindt er vaak nog een laatste inspectie in het huis plaats. Dit is vooral bedoeld om te controleren of het huis zo wordt achtergelaten als is afgesproken.

Op deze pagina helpen we je stap voor stap op weg bij het kopen van een woning.

Wanneer schakel je een notaris in?

Voor de aankoop van een bestaande woning vindt het passeren plaats bij de notaris. Je schakelt de notaris in als alles omtrent je hypotheek is geregeld en je afspraken hebt gemaakt met de vorige bewoner(s) over de staat van oplevering van het huis. Voor onze nieuwbouwwoning in Nobelhorst kwamen wij al eerder in het traject in aanraking met een notaris. De notaris was verantwoordelijk voor de loting van de woningen. In dit geval schakelde de projectontwikkelaar de notaris in. Wij hebben een top-3 kavels ingediend en de notaris trok onze favoriet, waarna we de koop- aannemingsovereenkomst konden tekenen. Later in het jaar maakten wij een afspraak voor het passeren van de leveringsakte van de grond, zodat de bouw van de woning kon starten.

Contact met de notaris

De Rabobank heeft het proces van aankoop tot het moment dat je bij de notaris zit, aangescherpt. Voorheen was het zo dat als je de hypotheekofferte getekend had je niks meer hoorde van de Rabobank tot je naar de notaris ging. Daar kan een maand of drie tussen zitten. Een periode waarin je als koper veel vragen hebt of bijvoorbeeld het geld van de hypotheek door de notaris is ontvangen. Nu houden we de klant in de tussenliggende periode beter op de hoogte over de stand van zaken. Je krijgt bijvoorbeeld bericht van ons als wij alle stukken van hebben ontvangen en deze doorzetten naar de notaris. Ook krijg je bericht als het geld is overgemaakt. Je wordt meer meegenomen in het proces, wat goed wordt gewaardeerd door onze klanten.

Volgend blog: verbouwen of verduurzamen

Volgende week vertel ik hoe je een verbouwing of verduurzaming van je woning financiert. Heb je naar aanleiding van mijn blogs nog vragen? Laat deze achter onder mijn LinkedInpost.

Blog 7: Op stap met Daphne: verbouwen of verduurzamen?

Steeds meer huiseigenaren vinden duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de woning. Er zijn tal van mogelijkheden om je woning zelf energiezuiniger te maken. Je woning verduurzamen in Almere is een onderwerp waar we vaak vragen over krijgen in onze hypotheekgesprekken. Rabobank maakt je wegwijs in de opties voor milieuvriendelijke en duurzame woningen. Ook hebben we diverse mogelijkheden voor je bouwdepot en een speciale groenhypotheek met rentekorting. Meer hierover lees je in deze blog.

Extra lenen voor een energiezuinige woning

Verduurzaming van je woning loont. Je bespaart geld op je energierekening, verhoogt je wooncomfort en vaak ook je woningwaarde. Je kunt de investering voor verduurzaming meteen meenemen in je hypotheek bij de aankoop van je nieuwe huis, maar je kunt het uiteraard ook op een ander moment in werking zetten. Financiering van verduurzaming kan met bijvoorbeeld een energiebespaarlening, eigen (spaar)geld of door je hypotheek te verhogen. Samen met jouw bespreken we de mogelijkheden.

Een bouwdepot van Rabobank

Wil je in je nieuwe huis verbouwen? Dan kun je de verbouwingskosten meenemen in de hypotheek met een bouwdepot. Het is een speciale rekening gekoppeld aan je hypotheek waaruit je de kosten van de verbouwing kunt betalen. Het verhogen van je hypotheek heeft invloed op je maandlasten, deze kun je gemakkelijk berekenen via het Rabobank Hypotheekdossier. Kies je bij een verbouwing enkel voor het treffen van energiebesparende maatregelen, dan noemen wij dit een Rabobank Groendepot. Samen met de financieel adviseurs van Rabobank Almere bepaal je welke bedrag van je hypotheek naar het bouw- of groendepot gaat.

Meer over het Rabobank bouw- en groendepot

Rabo Groenhypotheek

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan kan het zijn dat deze woning in aanmerking komt voor een Rabo Groenhypotheek. Wie weet heb je daar je nieuwe woning zelfs op geselecteerd. Als je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning koopt, krijg je de eerste tien jaar 0,5% korting op je hypotheekrente. Voor de aanvraag van een Rabo Groenhypotheek heb je een Groenverklaring nodig. Of de woning voor de Groenverklaring in aanmerking komt, check je bij de aannemer/projectontwikkelaar of op www.registergroenverklaringen.nl. De woning moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Volgende week: de laatste ‘Op stap met Daphne-blog’

De afgelopen weken zijn voorbij gevlogen en ik hoop dat jullie het leuk vonden om meer te lezen over mijn ervaringen. Volgende week komt voorlopig mijn laatste blog ‘Op stap met Daphne’. Wil je nu al meer weten over een huis kopen en een hypotheek aanvragen in Almere? Of heb je vragen over het verduurzamen van je woning in Almere? Neem contact op met ons kantoor of loop binnen bij ons kantoor op de Grote Markt.

Blog 8: Op stap met Daphne: wat verandert er na de aankoop?

Je hebt een leuk huis gevonden, de financiering geregeld, je staat op het punt om de sleutel te krijgen en je hebt de verhuizing al gepland. Is al het regelwerk nu achter de rug? Vaak zal deze vraag met ja beantwoord kunnen worden, terwijl de verhuizing ook verandering met betrekking tot verzekeringen en hypotheekbelasting met zich meebrengt. Hier zal ik vandaag meer over vertellen.

Welke verzekeringen zijn van belang bij een nieuwe woning?

Een woning is een dure aankoop, voor de meeste van ons zelfs de duurste aankoop die we ooit zullen doen. Het is van belang dat je, je woning goed verzekert tegen schade. Een woonhuis verzekering is in relatie tot een financiering verplicht. In deze blog zet ik de verzekeringen die van belang kunnen zijn bij het kopen van een nieuwe woning op een rij.

Woonverzekeringen

Bij de aankoop van je nieuwe woning is het belangrijk om goed naar de verschillende woonverzekeringen te kijken. Op de dag van sleuteloverdracht, is het noodzakelijk dat je nieuwe woning verzekerd is. Dit doe je doormiddel van een woonhuisverzekering Een woonhuisverzekering verzekert je huis en tuin tegen schade door bijvoorbeeld een storm of brand.

Een andere bekende woonverzekering is de inboedelverzekering. Deze sluit je af om de spullen in je huis te verzekeren tegen schade en diefstal. Heb je al een bestaande inboedelverzekering lopen? Informeer dan bij jouw bank of verzekeraar, hoe de inboedelverzekering meegenomen kan worden naar je nieuwe woning en of de dekking nog voldoende is.

Levensverzekeringen

Als jij of je partner komt te overlijden, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de financiële situatie. Met een levensverzekering kun je eventuele financiële tekorten opvangen. Jouw partner en/of kinderen ontvangen bij overlijden een geld bedrag, wat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het verlagen van de hypotheeklasten of als inkomensaanvulling.
De Rabobank biedt een drietal levensverzekeringen aan waaruit je kunt kiezen, namelijk een Overlijdensrisicoverzekering, een direct ingaande Lijfrenteverzekering en een Koopsommenverzekering. Het hebben van een levensverzekering was vroeger verplicht, maar dit is tegenwoordig niet meer het geval. Mijn man en ik hebben bij de aankoop van onze nieuwe woning het advies opgevolgd van de adviseur en er voor gekozen een levensverzekering af te sluiten. Wij wensen zekerheid van de betaalbaarheid van de lasten, zodat één van ons in de woning kan blijven wonen, mocht één van ons beide komen te overlijden. Nu we binnenkort een kindje verwachten willen we er zeker van zijn dat er een extra financiële buffer is, mocht één van ons wegvallen. Deze extra financiële buffer geeft ons de geruststelling dat we in een periode van onzekerheid de tijd hebben om de draad weer op te pakken.

Belastingaangifte met een nieuwe hypotheek

De aankoop van een nieuwe woning heeft ook gevolgen voor je belastingaangifte. In de blog over de verschillende soorten hypotheken ben ik al kort ingegaan op de hypotheekrenteaftrek. Wanneer je een nieuwe hypotheek hebt afgesloten, is het verstandig om je goed te laten informeren over de belastingvoordelen die de aankoop van je woning je kan geven bij je belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld aan de aftrekposten als advies-afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten. Voor vragen kun je ook bij je financieel adviseur terecht.

Een blog gemist?

De afgelopen 2 maanden zijn er wekelijks blogartikelen verschenen met mijn ervaring over het aankoopproces van een nieuwe woning. Heb je een artikel gemist of wil je ze nog eens rustig teruglezen? Scroll dan omhoog voor de andere blogs.

Contact

Ma-vr: 8.00-21.00 uur Za: 9.00-17.30 uur


Neem 24/7 contact op met Rabo Interhelp

Particulieren

Bedrijven