Finale Circular Economy Challenge

CE Challenge

De circulaire economie is geen luxe, maar bittere noodzaak. Willen we de aarde conserveren, dan zullen we op een andere manier moeten produceren. Op welke manier? De finale van de Rabobank Circular Economic Challenge leverde concrete voorbeelden op. De toekomst is dichterbij dan we denken.

Rabobank daagt bedrijven uit

Steeds meer mensen en bedrijven beginnen de noodzaak in te zien om economische vooruitgang te realiseren door producten en grondstoffen te hergebruiken in een continue duurzame kringloop of ‘cirkel’. Afval of verspilling? Niet meer aan de orde. De Rabobank beschouwt circulair ondernemen als een van de speerpunten waarop de vernieuwing van de Nederlandse economie en maatschappij gestalte zal krijgen de komende jaren. Tegelijkertijd constateert de bank dat veel ondernemers nog aan het zoeken zijn hoe zij zelf een aandeel kunnen nemen in deze ontwikkeling.

Bouw en organische reststromen

Vier Rabobanken in de metropoolregio Amsterdam (Amsterdam, Amstel en Vecht, Zaanstreek en Regio Schiphol) hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Zij lanceerden de ‘Circular Economy Challenge’ om ondernemers te helpen om te komen tot circulaire actieplannen. Aan de basis daarvan lag een quick-scan - uitgevoerd door de Circle Economy, TNO en The Fabric in opdracht van de Rabobank - waaruit bleek dat er in de metropoolregio vooral kansen lagen in de bouwketen en de keten van organische reststromen. Klik hier voor het rapport van de quick-scan.

Klik hier voor het rapport van de quick-scan

Oude werkkleding

Twaalf gerenommeerde bedrijven uit deze werelden namen de uitdaging aan. Een jaar lang werden zij begeleid in sessies door de Rabobank en haar kennispartners (waaronder KPMG en MVO Nederland) om hun duurzame ambities om te zetten naar impactvolle daden. Op 30 maart presenteerden zij de uitkomsten tijdens de ontknoping van de ‘challenge’ in het Taets Art en Event Park in Zaandam. Welk initiatief sprak het meest tot de verbeelding van de publieks- en deskundige jury?
Als één ding opviel tijdens de circulaire pitches was het hoeveel materialen gerecycled kunnen worden, van afvalhout en plantaardig afval tot asfalt, van papier tot kantoormeubilair. Inspirerend was het intermezzo met Koen Eising van Alliander, een van de juryleden. Hij vertelde tijdens de middag, humorvol aan elkaar gepraat door tv-persoonlijkheid Harm Edens, dat bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de netbeheerder in Duiven 80% van de aanwezige materialen is hergebruikt. Zelfs de oude werkkleding van de monteurs van Alliander is ingezet als isolatiemateriaal.

Winnaar Circular Challenge

Het moet anders was en het kan ook anders, liet elke deelnemer zien. Maak van afvalhout opslagbakken of zelfs een complete flat. Bekleed oude kantoorstoelen met een ander stofje, en ze zijn weer als nieuw. Zie gebruikt papier als grondstof voor nieuw papier en maak een lokale sluitende keten. Aan de vakjury de zware taak om de winnaar te kiezen. Dat werd Etro Vastgoedzorg met hun aanpak om gebouwen circulair te renoveren en te transformeren, zodat zij elke keer een nieuwe gedaante aan kunnen nemen, van kantoor tot appartementencomplex tot school. Duurzaam inzetbaar dus.
Niet alleen de gedachte was aansprekend, maar ook de uitvoerbaarheid ervan. Etro Vastgoedzorg gaat samen met woningcorporatie Eigen Haard een pilot starten om een kantoorcomplex in Amsterdam-Noord met allerlei modulaire - lees: flexibel aan te passen - componenten om te vormen tot wooncomplex. Kortom, de circulaire economie is geen toekomst meer. Hij is begonnen. Dennis de Waart van Etro: “Het circulaire denken borrelde bij ons al een tijdje, maar de Circular Economy Challenge heeft ons focus gegeven. Daar zijn we de Rabobank en haar kennispartners dankbaar voor. Dit was een super inspirerend traject.”

Deel via TwitterDeel op FacebookDeel op Google+Deel op LinkedInDoorsturen via GmailDoorsturen via HotmailDoorsturen via e-mail