Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

3 februari 2021 16:00

‘Ook dit jaar hebben we met onze voetbalvereniging RKSV Nemelaer weer meegedaan aan de Rabo ClubSupport’, vertelt voorzitter Bernd Geerkens. ‘Dat levert toch telkens een mooi bedrag op om te investeren in de club. Zo willen we graag investeren in het ‘klimaat’ van de kantine.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Bij ons op de club is het namelijk regelmatig gezellig. De deuren moeten dan gesloten blijven om geluidsoverlast te voorkomen. Dan wil het wel eens heel warm worden. Daar willen we wat aan doen, op een duurzame manier.’ Het is wel een gekke tijd door Covid-19. Ook bij Nemelaer staat alles stil. Het is onduidelijk wat er op de sportverenigingen gaat afkomen. ‘In normale tijden staat onze club met 600 leden midden in de samenleving van Haaren. Iedereen draagt zijn steentje bij. Zo waren wij in de zomer van 2019 één van de weinige verenigingen met groene velden. Een grote groep vrijwilligers had zichzelf gemeld en als team zorgden ze voor het verplaatsen van de sproeiers op de velden. Elke 2-3 uur verplaatste één vrijwilliger die sproeiers weer. Dag en nacht hè. Wekenlang. Daar ben ik trots op’, lacht Bernd.

“Elke 2-3 uur verplaatste één vrijwilliger die sproeiers. Dag en nacht hè. Wekenlang. Daar ben ik trots op”

De komende jaren blijven ze in Haaren investeren in duurzaamheid. Er is al veel gedaan. Alle sportverlichting is led. Met hulp van de provincie zijn er vogelhuisjes en bijenhuisjes geplaatst. De onderhoudsmensen van de vereniging gebruiken bewust geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. ‘Natuurlijk kijken we daarbij ook heel goed naar de kosten. Het zijn zeker niet alleen idealistische afwegingen die we maken. Daar zorgt onze penningmeester voor. Maar als de financiën het toelaten, kiezen wij heel bewust voor duurzame oplossingen.’

Plannen voor de toekomst

Zonnepanelen, zelf energie opwekken. Het staat allemaal op de planning bij Nemelaer. ‘Maar net als bij de kantine is het nu even afwachten. Als straks alles weer gaat starten kunnen we weer keuzes maken: welke keuzes zijn dan passend, passend bij de tijd en de mogelijkheden? Eén ding staat als een paal boven water: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, daarom moeten we goed voor ze zorgen. Dat komt goed, zeker weten’, sluit Bernd af.