Een boot bouwen bindt

19 februari 2024 8:55

Hoe zorgen we voor een ‘wij-gevoel’? Toen 21 dorpskernen in 2019 opgingen in Altena, stelde de gemeente die vraag aan haar inwoners. Eén van de aangedragen projecten werd een groot succes: de St. Ayles Skiff. Steeds meer Altenaren roeien, de derde Altena Regatta komt eraan, en de roeiboot bereikt nog veel meer.

Altena Regatta boot water Kees

“Samen bouwen, samen trainen, samen racen, samen feesten. Dat is in het kort het idee achter de St. Ayles Skiff”, legt roeifanaat Kees van Vugt uit. “Roeiteams kopen een bouwpakket en zetten hun eigen boot in elkaar. Voor ze ook maar een meter hebben gevaren, hebben ze intensief samengewerkt. Dat schept al een band! Daarna racen teams uit de verschillende kernen tegen elkaar. En daar maken we iets gezelligs van voor iedereen.”

St. Ayles Skiff

De St. Ayles Skiff is een zeewaardige vierpersoons-roeisloep van multiplex. Een Schots museum is eigenaar van het huidige design, dat is gebaseerd op een boot die de Vikingen in de middeleeuwen gebruikten. De sloep wordt als bouwpakket geleverd en relatief onervaren bouwers kunnen de boot met eenvoudig gereedschap in elkaar zetten. De eerste St. Ayles Skiff werd in 2009 te water gelaten. Sinds 2010 worden er regatta’s (roeiwedstrijden) mee gehouden.

Iedereen kan roeien

Kees zag eerder tijdens een WK in Ierland hoe de skiff katholieken en protestanten bij elkaar bracht. Dat bracht hem op het idee om de boot in Altena te introduceren toen de gemeente haar oproep deed. “Ik realiseerde me dat 20 van de 21 dorpskernen aan een rivier liggen, dus watersport hoort echt bij deze gemeente. Het lidmaatschap van een roeivereniging is bovendien goedkoop. En je kunt van je twaalfde tot op hoge leeftijd roeien. Deze teamsport is dus bereikbaar voor heel veel mensen.”

Rabobank helpt verbinden

De leden van de ledenraad Rabobank Altena-Bommelerwaard vonden dat élke kern in Altena een boot moest kunnen bouwen. Want het verbinden van mensen is iets heel belangrijks voor een gemeenschap en dat past bij Rabobank. De leden zorgden voor een financiële bijdrage vanuit het Coöperatiefonds. Ook de gemeente stelde budget beschikbaar en daardoor kon de stichting Altena Regatta worden opgericht. Kees van Vugt is inmiddels voorzitter van deze stichting die roeiteams op weg helpt, clinics en de races verzorgt.

Helft voor eigen rekening

Teams die aankloppen bij de stichting Altena Regatta krijgen de belangrijkste bootonderdelen ter waarde van 2.500 euro cadeau. Voor lijm, verf en andere benodigdheden moeten de teams een zelfde bedrag inzamelen. Dat is een uitdaging op zich die elk team anders invult. Sommige roeiers lapten zelf. Anderen maakten en verkochten herdenkingsmunten of zochten sponsoren. Ook sloten teams deals met bedrijven, zoals lokale verfhandels.

Vanzelfsprekend samen

Vanaf het begin zag Kees hoe roeiers elkaar opzochten. “Een tikje rivaliteit is er natuurlijk wel. Want als je zelf aan een boot schaaft, denk je al gauw dat de jouwe nét iets beter is dan die van je buren. Maar teams uit de verschillende kernen adviseren elkaar over en weer over de boot en over trainen.” Ook op het gemeentehuis heeft de St. Ayles Skiff een duidelijk effect. Kees: “Ambtenaren zijn door de fusie ‘ineens’ directe collega’s geworden. Zoiets gaat altijd met horten en stoten. Maar mensen die elkaar net hebben leren kennen via het roeien, vinden het vanzelfsprekend om samen op te trekken. Ook de burgemeester en wethouders roeien. En bij evenementen staat de wethouder achter de barbecue worstjes te bakken. Geweldig toch?”

Altena Regatta

Bij de start was het idee dat de helft van de kernen uiteindelijk zou meedoen met racen. “Dat bleek voorzichtig”, lacht Kees. “In 2022 deden al zeven skiffs mee. Het was met 37 graden zo heet dat veel belangstellenden liever zelf het water in gingen. Maar die regatta stimuleerde weer andere kernen om mee te doen. Komende zomer is alweer de derde editie. Dan verwacht ik teams uit vijftien kernen en publiek uit élke kern.”

Nieuwe contacten

Het succes is ook af te lezen aan de vraag naar clinics en de groeiende ledenaantallen van de watersportverenigingen. Het verhaal dat Kees onlangs hoorde van een Dussenaar zegt wat hem betreft alles. “Hij is projectleider en zat in het team dat de skiff in Dussen heeft gebouwd. Hij vloog dat heel serieus aan en had bijgehouden hoeveel nieuwe mensen hij door de St. Ayles Skiff had ontmoet. Dat waren er maar liefst 280! Hij zei: ‘Boodschappen doen is een nieuwe ervaring geworden. Dussenaren en niet-Dussenaren spreken me voortdurend aan over het roeien’. Dat is precies wat we beogen: dat meer mensen elkaar kennen en leren kennen.”

Op 6 juli 2024 is de derde Altena Regatta. Team Giessen-Rijswijk is een van de ervaren teams die meedoen. Zij bouwden hun boot voor de eerste in 2022 en roeien dit keer een thuiswedstrijd, want Rijswijk is dit keer de locatie. Over de ervaringen en voorbereidingen van dit team lees je meer in de voorjaarseditie van Rabo &Co.

Altena Regatta skyf roeien Kees