Rabo Cultuurpitch

3 februari 2021 16:00

Voor de Rabo Cultuurpitch heeft Rabobank Rijk van Nijmegen een bedrag van €50.000 beschikbaar gesteld. Podiumkunstenaars in het Rijk van Nijmegen konden tot 15 januari 2021 een aanvraag hiervoor indienen. Dit was een idee vanuit onze Ledenraad om de culturele sector te ondersteunen en het publiek lichtpuntjes te bieden.

Verzend het artikel per e-mail
Rabo Cultuurpitch

Uit de vele aanvragen voor de Rabo Cultuurpitch blijkt dat culturele ondernemers al klaar staan om weer het podium op te gaan zodra de coronamaatregelen dit toelaat. Er werden 29 aanvragen ingediend. Hiervan zijn er 11 gehonoreerd door onze jury.

De jury van deskundigen uit de cultuursector in het Rijk van Nijmegen, onder voorzitterschap van ex-wethouder Henk Beerten, koos voor een brede selectie van optredens, waaronder muziek, dans, theater en verhalen. In hun keuze hield de jury ook rekening met de spreiding van doelgroepen (denk aan kinderen, jongeren, ouderen) en locaties. De artiesten zijn druk bezig met de voorbereidingen. De eerste voorstellingen zullen dan ook al in juli plaatsvinden.

De 11 gehonoreerde projecten

Dik & Pier: schoolpleinentoer, een muziekvoorstelling op scholen in het Rijk van Nijmegen. De toer vond plaats in juli t/m september 2021. De Schoenfabriek: een treinsafari voor jong en oud met de zonnetrein. Dit vond plaats op 10 oktober 2021. Twan Kersten: culturele routes door Wijchen met diverse artiesten en verhalen. Dit vond plaats op 4 juli 2021. Theatergroep Greppel: muziektheatervoorstelling HAAN. De voorstelling vond plaats het najaar. Stichting Beatwise: hiphop voorstellingen, tour door Nijmegen. Dit vond plaats op 4 juli 2021. Frank Nielander: voorstelling Frank speelt Vogels, optredens in de natuur. De voorstellingen vonden plaats op 13 juni, 19 juni, 13 augustus en 12 september 2021.

Theater Nora: voorstelling De Situatie in de kampen, kleine theaters. De speellijst is 13 en 20 oktober, 11 november en 13 februari The Analog Movement: Marike Jager Live in de Loods, Beuningen. De concerten vonden plaats op 16, 17 en 18 juli 2021. Sven Ratzke: The Lockdown Sessions, serie concerten met diverse artiesten. De voorstelling zal in het najaar plaatsvinden. Stichting Vlegel: Waalkwartet, een fluitkwartet bestaande uit fluit, viool, altviool en cello. Dit vond plaats op 18 juli 2021. 1 augustus was Willy Vetsap te zien in de Hortus Botanicus. Op 12 september was er een 'pestmis' met SC Karolus Magnus, Peter van den Berg en Bram Wildeman in de Stevenskerk.

Danstheater Aard

Puur, aards, eerlijk. Danstheater Aard is een bijzonder gezelschap waarin dansers tussen de 7 en 53 jaar met elkaar verbonden werden. Danstheater Aard staat voor inclusiviteit. Individualiteit, gelijkwaardigheid, improvisatie en contactimprovisatie spelen hierin een grote rol. Aard is een danstheatergezelschap door mensen die noch kind noch volwassen zijn.

Fotografie door Jan Oehlen

Rabo Cultuurpitch

Danstheater voorstelling ‘Wikkel’

Wikkel, verwikkel, ontwikkel. De nieuwe voorstelling ‘Wikkel’ van Danstheater Aard was een spiegel van de huidige samenleving. De creativiteit en vindingrijkheid waarmee mensen hun contacten op een andere manier zijn gaan vormgeven is de inspiratie geweest voor de werkwijze binnen dit van deze voorstelling. Een voorstelling waarin materialen geïntegreerd werden om fysiek contact te zoeken, vinden en vasthouden. Kun je aanraken zonder te voelen? Kun je luisteren zonder te horen? Kun je zweven, landen en de hoogte in, zonder gedragen te worden? Er werd ingespeeld op de maatschappelijke tijdsgeest van dit moment. Enerzijds speels, anderzijds ruw. De connectie tussen de dansers maakte dat het publiek (terug)keek met een gevoel van verbondenheid. Een bijzondere danstheater voorstelling die uitstijgt boven de stigma’s van leeftijd. De speellocaties en data:

19 september bij Fabrikaat, Nijmegen Lent 3 oktober bij Festival Flats!, Bemmel 9 en 10 oktober bij Warmoes, Nijmegen Lent Brebl, datum volgt
Rabo Cultuurpitch-Wikkel

Dik & Pier

Schoolpleinentoer, een muziekvoorstelling op scholen in het Rijk van Nijmegen. De toer vond plaats in juli t/m september 2021.

De schoenfabriek

Een treinsafari voor jong en oud met de zonnetrein. Dit vond plaats op 10 oktober 2021.

Twan Kersten

Culturele routes door Wijchen met diverse artiesten en verhalen. Dit vond plaats op 4 juli 2021.

Theatergroep Greppel

Muziektheatervoorstelling HAAN. De voorstelling zal waarschijnlijk in het najaar plaatsvinden.

Stichting Beatwise

Hiphop voorstellingen, tour door Nijmegen. Dit vond plaats op 4 juli 2021.

Frank Nielander

Voorstelling Frank speelt Vogels, optredens in de natuur. De voorstellingen vonden plaats op 13 juni, 19 juni, 13 augustus en 12 september 2021.

Theater Nora

Voorstelling De Situatie in de kampen, kleine theaters. De data voor deze voorstelling:

13 oktober HUBERT (Nijmegen) - try-out 20 oktober Theater 't Mozaïek, Wijchen - première 11 november Theater VIER, Nijmegen 13 februari, Thiemeloods, Nijmegen
Rabo Cultuurpitch-Theater-Nora

The Analog Movement

Marike Jager Live in de Loods, Beuningen. De concerten vonden plaats op 16, 17 en 18 juli 2021.

Klik hier voor meer informatie

Rabo Cultuurpitch-Marike-Jager

Sven Ratzke

The Lockdown Sessions, serie concerten met diverse artiesten. De voorstelling zal in het najaar plaatsvinden.

Sint Steven sessies 2021

22 augustus trad het JZ-trio op. Kijk hier (PDF) voor meer informatie.