Laaggeletterheid en digitaal minder vaardig, doorbreek het taboe

2 juli 2021 11:13

Makkelijk hè? Even iets digitaal regelen. Of reageren op die brief van de bank. Maar voor veel mensen zijn dit juist grote struikelblokken. Biblionet Groningen en de Rabobanken in de provincie Groningen zijn begaan met de laaggeletterden en digitaal minder vaardigen in onze samenleving. Daarin werken ze voortaan samen.

Biblionet

Partnerschap

Regiomanager Janneke Klok van Biblionet Groningen: ‘De Rabobank en bibliotheek delen een belangrijk doel. Om financieel gezond te kunnen zijn, is taal- en digivaardig zijn eigenlijk een must. Mensen moeten zich kunnen redden met de brieven die ze krijgen en met de manier waarop ze online bankieren. Dat dit in veel situaties niet zo is, wijst onderzoek uit: minimaal 1 op de 9 mensen blijkt laaggeletterd. Dat wil niet zeggen dat ze helemáál niet kunnen lezen of schrijven, maar dat ze zich niet kunnen redden met de teksten waar ze mee te maken krijgen. Ze lezen de woorden wel, maar begrijpen niet goed wat er staat.’

Reden voor de Rabobanken in Groningen en Drenthe hierin samen op te trekken. Met Biblionet Groningen zijn de Rabobanken in Groningen inmiddels een partnerschap aangegaan.

“Laaggeletterd zijn is niet iets om je voor te schamen, absoluut niet!”

Eerste stap

Onlangs is er een eerste stap gezet in deze samenwerking door medewerkers een training te laten volgen zodat men de signalen herkent van laaggeletterdheid.

Rabobank medewerker Bianca Heijes: ‘Op deze manier willen we het taboe op laaggeletterdheid doorbreken. Het onderwerp bespreekbaar maken én mensen laten weten dat ze zich absoluut niet hoeven te schamen, daar begint het mee. Want dat je laaggeletterd of niet digivaardig bent, betekent niet dat je dom bent, absoluut niet! Dat is vaak een onterechte associatie. De wereld is alleen meer talig en digitaal geworden, daar lopen steeds meer mensen tegenaan. Dat is niets om je voor te schamen.’

Kortom: het verbeteren van taal- en digivaardigheid kan velen in onze samenleving helpen een stuk zelfredzamer te worden. Het begin is gemaakt!