Voetbal is voor iedereen bij VV Damacota

18 november 2022 12:03

Voetbalvereniging Damacota uit Nieuwe Pekela investeert in duurzaamheid voor zo minimaal mogelijke energielasten. Op deze manier wil de vijfdeklasser de contributie zo laag mogelijk houden. Dat houdt actief sporten bereikbaar voor zo veel mogelijk mensen.

Eén van de opvallendste namen in het Noordelijk amateurvoetbal is zonder enige twijfel die van de Pekelder voetbalvereniging Damacota. De naam is de afkorting van vier bijbelse woorden: David Maria Concordia Tabitha, niet geheel toevallig destijds de namen van de van Lutherse (jeugd-) verenigingen. De club draagt de christelijke signatuur officieel nog altijd, maar is in de praktijk een echte dorpsclub voor iedereen, een gezelligheidsvereniging.

“De club is van ons allemaal en iedereen is hier gelijk. Ook het sociale aspect vinden wij erg belangrijk, zoals de ‘derde helft’ onder het genot van een hapje en drankje. Door voetbal zo laagdrempelig mogelijk te houden, willen wij iedereen de mogelijkheid bieden om te sporten”, vertelt penningmeester Peter van der Veen, die bij gebrek aan een voorzitter ad interim de voorzittershamer deelt met een collega-bestuurslid. Zelf is Van der Veen niet in Pekela geboren, getogen of woonachtig. Hij is een rasechte Veendammer, maar toch al meer dan dertig jaar lid van Damacota: “Via een vriend die hier voetbalde, kwam ik hier terecht. Ik voelde me hier direct thuis en dat is altijd zo gebleven.”

Damacota is één van de maar liefst vier voetbalverenigingen in Pekela, waarvan er drie op zondag spelen. Oude Pekela heeft Noordster, in Boven Pekela trapt Pekelder Boys een balletje en in Nieuwe Pekela deelt Damacota het Burgemeester Boekhoven Sportpark met zondagvereniging PJC. De clubs maken gebruik van dezelfde velden en hebben al 22 jaar een gezamenlijke jeugdafdeling: Pekela 2000. De clubhuizen zijn echter gescheiden en ook pogingen om beide voetbalverenigingen uit Nieuwe Pekela te laten fuseren, zijn tot op heden gestrand in goede bedoelingen.

Plezier

Damacota werd opgericht op 16 juni 1948. In de klassieke outfit met helderblauw tricot, witte broek en blauwe sokken spelen de Pekelder zaterdagvoetballers sindsdien hun wedstrijden. Het vlaggenschip doet dit in de kelderklasse der standaardelftallen: de vijfde klasse KNVB. De ambitie is altijd om een stapje omhoog te doen, maar Van der Veen weet ook dat dit niet zo eenvoudig is. Het plezier in de sport is er dan ook belangrijker dan het voetballen op een zo hoog mogelijk niveau: “We steken wel iets meer energie in ons eerste, maar onze overige twee seniorenelftallen en ons dameselftal zijn gevoelsmatig even belangrijk. Ook zij hebben bijvoorbeeld gesponsorde shirts, tassen en trainingspakken. Ons damesteam is overigens nog niet zo lang geleden nieuw leven ingeblazen. Onder leiding van de bevlogen trainers Mete Akpinar en Marijn Goossens trainen en spelen er zo’n dertig meiden en dames vol enthousiasme.

De jeugd heeft de toekomst bij Damacota. De senioren zijn voor het overgrote deel afkomstig uit eigen jeugd. Bij Pekela 2000 voetballen ruim honderd kinderen en jongeren, waarvan net iets meer dan de helft een lidmaatschapskaart van Damacota heeft. “In de jeugd zijn alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd behalve de JO19 (jongens onder 19, red.)”, vertelt Van der Veen. “We kiezen er bewust voor om jongeren vanuit de JO17 direct te laten doorstromen naar de senioren omdat de jeugdafdeling een combinatieclub is.”

Duurzaamheid

Het bestuurslid benadrukt het belang van duurzaamheid voor zijn club: “Afgezien van de positieve effecten voor milieu en leefomgeving, betekent duurzaamheid voor ons in de eerste plaats een manier om onze vaste lasten naar beneden te brengen.”

Een voetbalclub verbruikt nou eenmaal veel energie. Het verwarmen en verlichten van het clubhuis, tientallen mensen die douchen na trainingen en wedstrijden en niet te vergeten de veldverlichting, het vraagt allemaal veel energie. Om daarop te besparen sloegen PJC en Damacota de handen ineen om de verlichting op de trainingsvelden en velden 2 en 4 te vervangen door ledverlichting. De clubs investeerden zelf flink en deden daarnaast met succes een beroep op diverse fondsen en subsidies. “Naast het stroomverbruik waren het vooral de forse aansluitkosten vanwege het hoge wattage van de verlichting die flink op onze begroting drukten. Deze kosten zijn met led aanzienlijk lager”, licht Van der Veen toe. Nadat het interieur van het clubhuis in 2020 werd opgeknapt, liet Damacota vorig jaar spouwmuurisolatie aanbrengen in het clubhuis om te besparen op stookkosten.

Om ook op stroomkosten te besparen, lag er de wens om zonnepanelen op het clubhuis te leggen. Na investeringen in duurzaamheid de afgelopen jaren, zou dit wederom een grote aanslag op de clubkas betekenen. De actie Zonnepanelen op Maatschappelijke Gebouwen van huisbankier de Rabobank kwam dan ook als geroepen. Het voorliggende plan van Damacota kreeg goedkeuring voor de actie. Vervolgens riep de club via allerlei kanalen de leden en Rabobankleden uit Pekela en omgeving op om op Damacota te stemmen. Met succes, wat leidde tot hartgrondige vreugde binnen de club. “Toen werd gebeld over dit heuglijke nieuws, was ik hartgrondig blij. Dat hoorde de dame van de bank die mij belde zelfs door de telefoon, zo zei ze”, vertelt de interim-voorzitter.

Voor iedereen

Damacota krijgt 28 zonnepanelen, wat effectief ongeveer achtduizend kWh oplevert. “Dat is op dit een klein beetje overcapaciteit, zodat de panelen ook in de toekomst aan onze vraag naar stroom kunnen voorzien. Want we hebben nog meer plannen om te verduurzamen. Zo willen we de radiatoren in onze bestuurskamer vervangen door elektrische verwarming, zodat we voor enkel een vergadering niet de cv van het hele gebouw te hoeven gebruiken”, zegt Van der Veen. De offerte voor de panelen is inmiddels getekend en Van der Veen hoopt dat de installatie komend voorjaar - als de zon weer volop gaat schijnen - operationeel is: “Dan levert het direct een mooie besparing op. Want hoe lager onze lasten, hoe lager we de contributie kunnen houden. Het is één van de manieren om voetballen bij Damacota voor iedereen bereikbaar te houden.”


Tekst: Jan Johan ten Have
Foto: Jasper de Vries