Boer en Zorg
Tien miljard. Zoveel monden moeten er in 2050 in de wereld worden gevoed. Wat West-Brabant en Zeeland daarin kunnen betekenen? Veel!
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

‘De wereld voeden met respect voor de omgeving, de natuur, de planeet. Duurzaam dus, maar ook economisch rendabel. Daarin speelt Nederland een belangrijke rol’, zegt John Oostvogels, directeur Food & Agri West-Brabant & Zeeland van Rabobank. ‘Er liggen hier in de regio dan ook volop kansen en uitdagingen, waar de sector op kan inspelen. Wij bieden daarbij op allerlei manieren ondersteuning. We helpen met financieringen, met kennis, met ons netwerk en met speciale programma’s. Zoals ‘Rabo Food Forward’. Een programma dat de komende jaren heel Nederland aandoet en waar we samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners oplossingen zoeken voor uitdagende voedselvraagstukken. Tijdens het openingsevent begin 2020 staken daarbij zo’n 120 mensen de koppen bij elkaar. Niet alleen agrarische ondernemers, maar juist ook een cateraar, een ambtenaar en logistieke specialisten. Andersdenkenden bij elkaar in groepen. Zo ontstonden dialogen tussen mensen die elkaar anders niet snel hadden ontmoet. Na het eerste event gingen deelnemers aan de slag met het ontwikkelen van concrete plannen om de regionale vraagstukken op te lossen.
“De wereld voeden met respect voor de omgeving, natuur, & de planeet”
Het leverde uiteindelijk vier tastbare ideeën op die hopelijk succesvol worden, met Boer EN Zorg als uiteindelijke winnaar van de Food Forward Track in onze regio. Net zo belangrijk zijn de nieuwe verbindingen die zijn gelegd. Waardoor we elkaar hopelijk nog beter vinden om de wereld op het gebied van de voedseltransitie een stukje mooier te maken.’
Marijn van Son
'Wij zijn ervan overtuigd dat er in zorginstellingen te weinig gezonde, verse en echt lekkere maaltijden geserveerd worden’, legt Marijn van Son uit. ‘En dat terwijl we dichtbij zoveel mooie producten halen uit de zee, uit de grond en uit kassen. We moeten alleen zorgen dat boer en kok elkaar beter vinden. Zodat eten in de zorgorganisaties een feestje wordt én de boer de voldoening heeft dat zijn producten op een goede plek terechtkomen. Dat klinkt makkelijker dan het is, want het vergt een andere manier van denken bij zowel de boer als de kok. Daarom werken we aan een stappenplan dat begint met een foodtruck langs zorgorganisaties. Zo kunnen de partijen aan elkaar wennen. Ook willen we onderzoeken wat het verse voedsel doet voor de gezondheid van bewoners. Uiteindelijk moet het een schaalbaar concept worden, dat we ook in andere regio’s kunnen toepassen. We kunnen niet wachten om ermee aan de slag te gaan en hopen dat we snel eerste pilots bij zorgorganisaties kunnen organiseren.'