Extensivering van kaasboerderij Speksnijder

26 februari 2024 14:27

Ondernemers Jan Herm Bokdam en Jan Speksnijder runnen in Lekkerkerk een bedrijf op extensieve wijze met een melkproductie circa 800.000 kg.

Kaas

Jan Herm en Jan hebben de onderneming overgenomen van de ouders van Jan, al werken ze nog steeds mee in het bedrijf! De onderneming is gedurende 30 tot 50 jaar klant bij Rabobank.

De ondernemersgeest van de mannen heeft er toe geleid dat ze de van oorsprong kleine kaaswinkel verbonden aan het bedrijf met succes hebben weten om te zetten in een grote landwinkel. De helft van de melkproductie van de onderneming wordt verkaast en in deze eigen winkel verkocht.

Bij beide ondernemers is er een groot bewustzijn ten aanzien van duurzaam produceren. Korwin van Vliet: ‘Zij realiseren zich dat zonder aanpassingen in de bedrijfsvoering de toekomst van ‘het boeren’ niet of minder mogelijk wordt.’

In het kader van een verdere extensivering breiden de beide ondernemers hun beschikbare grond graag uit. Ze hebben daarvoor 3,4 hectare grond op het oog. Via de transitiepropositie extensiveren wordt deze grond gekocht. Het bedrijfsconcept past bij de visie van de Rabobank met betrekking tot verbrede landbouw en extensieve bedrijfsvoering: melkveehouderij, eigen verkazing, de landwinkel en het bedrijf openstellen voor de burger. Zo zijn Jan Herm Bokdam en Jan Speksnijder regelmatig betrokken bij een tv-programma of artikel in een vakblad waarin ze gepassioneerd vertellen over de bedrijfsvoering en hun maatschappelijke betrokkenheid.

Korwin van Vliet: ‘Deze ondernemers waarderen de insteek van Rabobank enorm. We prediken niet alleen een boodschap maar laten het ook daadwerkelijk zien. De transitiepropositie voelt voor hen als een financiële beloning voor het duurzame bedrijfsmodel dat ze nastreven. In de kring Zuid-Holland Zuid zien we nu veel aanvragen voor extensivering. Ik heb nog niet te maken gehad met verplaatsers of stoppers. Over het algemeen willen agrarische ondernemers hier door. Zo heb ik ook aanvragen liggen voor kinderdagverblijven of biologisch boeren.’