Stap voor stap duurzaam wonen begint bij jezelf

3 februari 2021 16:00

Duurzame woonkansen zijn er voor iedereen. Michael en Milou uit Dordrecht pakken ze met beide handen aan. Niet uit idealisme, wel om verantwoord te leven. De hypotheekkorting van Rabobank is een extra stimulans.

Stap voor stap duurzaam wonen begint bij jezelf

Michael (41) en Milou (36) verruilden vorig jaar juli hun oude huis in Dordrecht voor een jaren 70-woning. Met het oog op de toekomst van hun kinderen wilden ze hun nieuwe woning zo duurzaam mogelijk maken. ‘We zijn geen idealisten ofzo, maar we vinden het wel belangrijk om verantwoord te leven’, zegt Milou. ‘We letten ook op hoe lang we douchen bijvoorbeeld. En we trekken liever eerst een trui aan voordat we de verwarming hoger zetten.’ Bovendien kan duurzaam verbouwen ook financieel aantrekkelijk zijn, weet Michael. ‘Rabobank geeft korting op de hypotheekrente wanneer de woning binnen twee jaar het energielabel A++ krijgt. En sowieso verdienen investeringen in duurzaamheid zich uiteindelijk terug in een lagere energierekening.’

Stappenplan

Meteen na de koop maakte het stel dan ook een stappenplan plan om tot energielabel A++ te komen. Daar is fors meer voor nodig dan ze oorspronkelijk van plan waren. ‘Niet alleen dubbel glas, een elektrisch fornuis en vloerverwarming zijn nodig, maar ook bijvoorbeeld het isoleren van dak en muren en het plaatsen van twintig zonnepanelen.

“Het hoeft niet allemaal tegelijk en het is vooral een kwestie van doen. Gaandeweg leer je”

’Om de kosten te drukken, doet Michael veel zelf. ‘Het hoeft niet allemaal tegelijk en het is vooral een kwestie van doen. Gaandeweg leer je.’ Of ze het A++ energielabel gaan halen – en de korting op de hypotheekrente mogen houden – weten ze pas over een jaar. Maar ook als dat niet zo is, zijn ze heel tevreden. ‘We hebben in elk geval ons best gedaan.’

Duurzame woonkansen

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. En er zijn meer momenten om te verduurzamen dan je denkt. Als je een huis koopt, bouwt of verbouwt. Maar ook als je je hypotheek aanpast. Wil jij ook duurzaam wonen? Informeer dan bij je lokale Rabobank hoe jij jouw duurzame woonkansen kunt benutten.


Dit artikel verscheen eerder in Rabo &Co, een magazine dat een podium biedt voor uiteenlopende sociale en maatschappelijke initiatieven waar we via onze leden, klanten en/of medewerkers actief bij betrokken zijn.