BMX-club Fivelcrossers verduurzaamt accommodatie met hulp van Rabobank

4 november 2024 13:31

Het nieuwe bestuur van BMX-club De Fivelcrossers in Appingedam kon bij aantreden gelijk de mouwen opstropen. Er lagen enkele grote uitdagingen, waaronder verduurzamen van de fietscrossbaan en het clubhuis. Want het energieverbruik van de baanverlichting en verwarming van het clubhuis waren een aanslag op de clubkas. Voor de nieuwe bestuursleden was verduurzaming van een sportcomplex volslagen onbekend terrein.

Fivelcrossers NWG

Noodzakelijk

Verduurzamen was, net als bij vele sportverenigingen, noodzakelijk voor de toekomst van De Fivelcrossers. “Fietscross is vanwege de benodigde materialen en veiligheidsmiddelen geen goedkope sport. Om het bereikbaar te houden voor zo veel mogelijk BMX-liefhebbers, willen wij de contributie zo laag mogelijk houden”, zegt voorzitter Keshia de Groot. “Dat betekent dat wij geen grote reserves op onze bankrekening hebben. Bovendien werd energie steeds duurder. Daarom moeten wij verduurzamen.”Maar waar begin je? Hoe maak je de beste keuze uit de vele duurzame oplossingen? En hoe financier je die? “

“Wij zagen door de bomen het bos niet meer”

Inzicht

De ongeveer vijftig actieve leden tellende BMX-club uit Appingedam - één van de vijf in regio Noord-Nederland - bankiert al sinds de oprichting in 1982 bij Rabobank. Ook doet de club jaarlijks mee aan Rabobank Clubsupport. Hierbij ontdekten De Fivelcrossers dat Clubsupport veel meer is dan alleen een jaarlijkse financiële bijdrage aan het verenigingsleven op basis van een stemronde. “Wij zagen door de bomen het bos niet meer. Via Rabobank Clubsupport kregen we inzicht dankzij gebundelde informatie. Dat was bijzonder waardevol”, vertelt Keshia.

Eye-openers

Via clubsupport volgden De Groot en secretaris Anke Westerhof van De Fivelcrossers een Rabobank Masterclass Duurzaamheid. Ze hebben dit ervaren als zeer waardevolle informatie. “De kleinste dingetjes kunnen al eye-openers zijn”, zegt de voorzitter. “Zo dachten wij er bijvoorbeeld aan om zonnepanelen aan te schaffen. Tijdens de Masterclass kregen wij de vraag: wanneer gebruiken jullie de meeste energie? Dat is als het buiten donker en koud is, voor baanverlichting en verwarming. Dat is juist op de momenten als de zon niet schijnt, dus gezien de problemen met energie-opslag niet de beste keuze. Daarom viel de eerste keuze op vervanging van bestaande energie slurpende baanverlichting door energiezuinige ledverlichting. Ook qua financiering kreeg de club adviezen, onder meer over de mogelijkheden voor financiering van verduurzaming door fondsen, zoals Rabobank Coöperatief Dividend.

“Het woord is aan de leden”

Toekomstvisie

Ook kwam het bestuur van De Fivelcrossers via deze weg op het spoor van Huis voor de Sport Groningen. Een adviseur van deze organisatie nam het bestuur bij de hand bij het opstellen van een gedegen toekomstvisie. “Die visie moet gedragen worden door de leden. Neem onze baan, die is qua opzet old-school, met een relatief lage starthelling en weinig hoge springbulten. De één vindt dit prachtig, de ander minder fijn. De vraag is: wat willen onze leden? Investeren in een moderne trainingsfaciliteit zodat zij competitief kunnen trainen? Of juist behoud van het unieke karakter van onze baan? Het woord is aan de leden”, zegt De Groot. “Ons clubhuis hebben wij in 2011 tweedehands gekocht. Wat willen we hiermee? Fors investeren in bijvoorbeeld isolatie van een oud gebouw? Of afbreken en een modern clubhuis bouwen? Elke keuze heeft consequenties en daarom gaan wij onze leden nauw betrekken.”

TEKST EN FOTOGRAFIE: JAN JOHAN TEN HAVE