Rabobank Bollenstreek is partner van SBIC Noordwijk

Rabobank Bollenstreek is partner van SBIC Noordwijk

Noordwijks bedrijf ontwikkelt zelfrijdende 'onkruidrobot' voor akkerbouwers.

Noordwijk - Het Noordwijkse bedrijf Trabotyx ontwikkelt een zelfrijdende robot voor de akkerbouw die geheel zelfstandig in staat is om onkruid te wieden. De robot maakt gebruik van technologie vanuit de ruimtevaart. Zo gebruikt het robotkarretje het Europese navigatienetwerk Galileo om zijn route te bepalen. Ook is inspiratie gehaald uit Marsrover om goed te kunnen rijden over moeilijk begaanbaar terrein. De rover Perseverance bijvoorbeeld rijdt momenteel rond op Mars om daar onderzoek te doen.

Trabotyx is één van de start-ups van het Space Business Innovation Centre (SBIC), dat is gevestigd op de NL Space Campus. "Het doel van SBIC is het inspireren en ondersteunen van beginnende bedrijven die ruimtevaarttechnologie willen gebruiken voor aardse toepassingen", vertelt operationeel directeur Martijn Leinweber van SBIC. De zelfrijdende robot van Trabotyx is in eerste instantie bedoeld voor boeren die wortelen en uien verbouwen. Deze groenten hebben het grootste landbouwoppervlak in Nederland. Het is de bedoeling dat het robotkarretje in de toekomst ook ingezet kan worden voor andere gewassen. In de afgelopen vijftien jaar heeft SBIC al meer dan honderd start-ups technisch, zakelijk en financieel ondersteund, zegt Leinweber. En met succes. Denk aan een bedrijf als Mapture.ai, dat zelfstandig vliegende drones ontwikkelt voor de beveiligingssector. Of het bedrijf Satsearch, dat een online marktplaats voor ruimtevaartonderdelen heeft ontwikkeld. Ruimtevaart en ondernemen gaan dus prima hand in hand.” 

Partner

Rabobank Bollenstreek is partner van SBIC Noordwijk, vertelt René Roumen, senior accountmanager MKB bij Rabobank Bollenstreek. “De innovatiekracht die in Noordwijk schuilgaat is ongekend. De bedrijven die hier geboren worden, helpen onze samenleving verder. Als bank ondersteunen we graag dit soort innovatieve bedrijven. "Rabobank ondersteunt volgens Roumen de startende bedrijven niet alleen financieel, maar is óók kennis- en gesprekspartner." Met de Rabo Innovatielening bieden we een laagdrempelige lening voor bedrijven die zich in de startfase bevinden en normaal gesproken nog geen bancaire lening zouden kunnen krijgen. Ook het bedrijf Trabotyx heeft zo'n lening gekregen. Daarnaast heeft Rabobank een speciaal team dat startende ondernemers met de juiste expertise bijstaat. Bij SBIC maken we bovendien onderdeel uit van de selectiecommissie voor ESA BIC Noordwijk, waarbij we bedrijven beoordelen die ondersteuning van SBIC willen.

Een belangrijke en waardevolle samenwerking, noemt SBIC-directeur Leinweber het. "Rabobank heeft kennis van zaken en heeft bovendien een groot nationaal en internationaal netwerk van bedrijven. Ik ben dan ook erg blij met dit partnerschap. Het laat zien dat Rabobank veel méér dan een bank is!”

23-3-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn