Extra schuldhulpmaatjes in coronatijd

Financien

Financiële zorgen. Of erger nog: schulden. Het kan iedereen overkomen. Zeker nu tijdens de coronacrisis. Stichting Schuldhulpmaatjes helpt mensen hun financiën weer op orde te krijgen. Dit jaar leidt de stichting met steun van Rabobank Breda extra vrijwilligers op om aan de toenemende hulpvraag te voldoen.

‘We zien het om ons heen: er zijn reorganisaties, zzp’ers zitten zonder werk, het aantal uitkeringen stijgt. We verwachten dan ook dat steeds meer mensen om hulp vragen’, zegt Willem van der Zee. Hij is voorzitter van de afdeling Breda van de landelijke stichting Schuldhulpmaatje. Van daaruit helpen acht schuldhulpmaatjes mensen die in de financiële problemen raken of dreigen te raken. Dit jaar komen daar zo’n tien tot twaalf vrijwilligers bij.

Stress door geldzorgen

‘Wij zien elke dag hoe belangrijk het is om financiële rust te hebben’, vertelt Daniëlle van Hooijdonk van Rabobank Breda. ‘Geldzorgen brengen stress met zich mee en hebben invloed op je persoonlijk leven en je gezinssituatie. Daarom zetten we ons als Rabobank al jaren in voor de financiële redzaamheid van mensen. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven aan kinderen, door workshops over internetbankieren en seminars over uiteenlopende financiële onderwerpen. We werken voor die zelfredzaamheid waar mogelijk ook samen met andere organisaties. Onze steun aan Schuldhulpmaatje hoort daarbij.’

Samen anderen helpen

De vrijwilligers van Schuldhulpmaatje hechten er stuk voor stuk veel waarde aan om op een verantwoorde manier mensen te ondersteunen die in de schulden zijn geraakt of dreigen te raken. Willem: ‘We gaan daarbij nadrukkelijk naast de mensen staan en geven hen advies. Soms voor een paar maanden, soms zelfs jaren. We nemen het niet over, want het doel is juist dat mensen zelf de touwtjes in handen houden. Dat valt niet altijd mee, zeker als je – zoals nu veel gebeurt – onverwacht in de problemen komt. Je moet je gedrag aanpassen aan een nieuwe situatie en dat kost tijd. We zien vaak dat mensen zich schamen en dat is begrijpelijk, maar jammer. Want hoe eerder je hulp inroept, hoe sneller je uit de problemen komt. Onze vrijwilligers doen het bovendien graag en met veel inzet. Ze krijgen allemaal een driedaagse professionele opleiding en voor zes nieuwe maatjes betaalt Rabobank Breda daarvan de kosten. Daar zijn we heel blij mee, want door samen te werken kunnen we voor mensen veel betekenen. En daarmee indirect voor de hele samenleving.’ Wil jij Schuldhulpmaatje worden? Of heb je een hulpvraag. Kijk op schuldhulpmaatje.nl en klik op locatie Breda of mail.

Stuur direct een mail

Wil jij Schuldhulpmaatje worden of heb je een hulpvraag?

Breda, 9-9-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn