Terugblik KempenLezing voedselverspilling

Voedselverspilling

Op 18 april vond in Zaal Den Tref in Hapert de eerste Rabo Kempenlezing van 2018 plaats. Het thema was voedselverspilling maar toch werd het een bijzonder smaakvolle avond, die door circa driehonderd Rabobankleden werd bezocht. Meike de Jong (onder andere bekend van het RTL nieuws) presenteerde de avond op vlotte wijze.

Een derde van het voedsel dat jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Een wrange constatering, zeker als we ook weten dat iedere dag achthonderdduizend mensen met honger naar bed gaan. Rabobank wil het wereldvoedselprobleem fundamenteel aanpakken. Rabobank De Kempen liet zien dat dit ook lokaal gebeurt.

Prullenbakkenkijker

Gastspreker Thomas Luttikhold heeft een mooie baan als Wastewatcher, vrij vertaald prullenbakkenkijker. De jonge ondernemer (27) verbaasde zich in de horeca over wat er allemaal wordt weggegooid en maakt zich sindsdien sterk voor minder voedselverspilling in de wereld: ‘Wij kijken bij restaurants en ziekenhuizen letterlijk naar afval wat in de kliko ligt. Hieruit verzamelen we data waarom juist hier zoveel voedsel wordt weggegooid. Veel mensen gaan boodschappen doen zonder boodschappenlijstje, terwijl ze niet eens weten wat er allemaal nog in de koelkast ligt.’

Europese regelgeving

Daarna was het woord aan Chantal Engelen van Kromkommer die zich sterk maakt voor een to-maatschappij: ‘Tien procent van alle groenten en fruit mag niet verkocht worden, simpelweg omdat het niet mooi genoeg is. Je moet dan denken aan prachtige hartjestomaten, kromme paprika’s of een appel zonder steeltje. Dat heeft allemaal met Europese regelgeving te maken, maar wij gaan ervoor dat deze groentes en fruit wél in de schappen belanden. Gekke groente is echt wel lekker hoor.’

Bijdrage Kempische ondernemers aan voedselverpilling

Ook Kempische ondernemers kwamen aan het woord. Adriaan van Heeswijk, eigenaar van Bakkerij van Heeswijk met zeven vestigingen in De Kempen, doet momenteel samen met Rabobank en Food Waste Xperts onderzoek naar voedselverspilling: ‘Wij moeten iedere dag brood en gebak weggooien, al kunnen we daar vaak nog wel boeren en de Voedselbank blij mee maken. De Rabobank heeft ons benaderd of wij via hergebruik een bijdrage aan voedselverspilling kunnen leveren en daar zijn we momenteel druk mee bezig.’

Wijzer geworden

Na afloop bleek uit de reacties dat het publiek van een aangename en leerzame avond had genoten. Zo ook het echtpaar Ger en Marij van Dijk uit Eersel: ‘Wij zijn nog van de generatie dat alles wat op ons bord komt ook wordt opgegeten. Alles wat overblijft, gaat naar de hond en als die het niet meer lust naar de schapen. Toevallig hebben we vorige week vijf flesjes bier weggedaan die al twee jaar over de datum waren. Vanavond hoorden we van de deskundigen dat we die eigenlijk nog hadden kunnen bewaren. Zodoende zijn we toch weer wat wijzer geworden.’

Hapert, 12-6-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn