Thuis in De Kempen

De Kempen. Een prachtige regio om te wonen, te werken en te recreëren. Daar dragen we graag een steentje aan bij. Samen met onze omgeving werken we aan een economisch gezonde en vitale   samenleving. Op deze pagina een aantal lokale initiatieven waarmee we hieraan mochten bijdragen.

Virtueel kliederen met de Tovertafel

Samen zingen, kliederen met verf, herfstbladeren opvegen of tropische vissen vangen in exotische wateren. De elf bewoners van Knegselstraat 24 op De Donksbergen in Duizel doen het allemaal.

Vanuit hun luie stoel, want met een Tovertafel hoeven dementerenden met een verstandelijke beperking niet meer van huis voor leuke activiteiten. De Tovertafel projecteert bewegende beelden op een tafel of op de grond. Bij aanraken, gebeurt er iets met die afbeelding: een vis zwemt weg of verf spat uit elkaar. Dat prikkelt, motiveert en daagt uit. De aanschaf van de Tovertafel kwam tot stand op initiatief van enkele begeleiders. Zij zetten een actie op en met diverse sponsors -waaronder het Rabobank Coöperatiefonds- werd de aanschaf mogelijk.

Virtueel kliederen met de Tovertafel

Kempenlezing zet ondernemers aan tot actie

In het splinternieuwe en energieneutrale Huis van Waalre vond op 21 november de Kempenlezing ‘Naar energieneutraal’ plaats. Ruim 200 Kempische MKB-ondernemers kwamen naar deze avond over duurzaam ondernemen.

Een panel met op dit gebied succesvolle MKB-ondernemers, voerde een geanimeerd gesprek onder leiding van Cindy de Koning van Omroep Brabant. Zij praatte de hele avond op vlotte wijze aan elkaar en kondigde de gepassioneerde gastspreker Ruud Koornstra aan. Met een flinke dosis humor nam hij het publiek mee op zijn reis naar zijn duurzame wereld: “Nederland kan het tij keren. Qua vernieuwing en innovatie lopen wij voorop in de wereld. We zijn ondernemend en hebben veel kennis. Jullie moeten het doen, want grote veranderingen komen niet van grote bedrijven of van de overheid. Heb lef, durf groot te dromen. U gaat het doen!”

Kempenlezing zet ondernemers aan tot actie

Een nieuwe energiecoöperatie

Alle energie die industrieterrein Schaapsloop in Valkenswaard nodig heeft, wordt zelf opgewekt. Dat is het streven van het nieuwe Energiecollectief Schaapsloop.

Een duurzaam bedrijventerrein is goed voor de bestendigheid van het terrein én goed voor de waarde van de gebouwen die erop staan. Daarnaast verplicht de wetgever tot investeren in duurzame oplossingen. Het collectief gaat samen verduurzamen en kennisdelen. Of het nu gaat om isolatie, zonnepanelen, warmtepompen of windmolens. Het is een initiatief van ondernemersvereniging VIC Valkenswaard, gemeente Valkenswaard en Rabobank De Kempen.

Een nieuwe energiecoöperatie

Officiële Kick off Verenigingsondersteuning

Eind november brachten vertegenwoordigers van zeven clubs, hun begeleiders van NOC*NSF en collega’s van Rabobank een toast uit op de officiële Kick Off voor Verenigingsondersteuning.

Na de inspiratieavonden in februari, de pitches in mei en de intakegesprekken in september, werd in Bladel afgetrapt voor de belangrijke ondersteunende fase. Ernest Faber van PSV nam de gasten als trainer mee in zijn verhaal en plaatste ze in een opstelling met aanvallers, verdedigers en middenvelders. Tijdens de tafelgesprekken over traditie, verbinden en profilering, werd het belang van verenigingen als cement van onze maatschappij benadrukt. Als klap op de vuurpijl kwam de mededeling dat Rabobank juist die week de Gouden Sponsorring won met Verenigingsondersteuning.

Officiële Kick off Verenigingsondersteuning

Kempische mantelzorgers krijgen attentie

Er zijn 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Ook in de Kempen zorgen veel mensen voor een ander.

In gemeente Reusel-De Mierden ligt het percentage mantelzorgers zelfs hoger dan het landelijk gemiddelde. Op dinsdag 13 en vrijdag 16 november werden mantelzorgers uit de gemeenten Reusel-De Mierden en Bladel in het zonnetje gezet. Medewerkers van Rabobank De Kempen wilden graag iets extra’s doen. Zij boden de mantelzorgers een tegoedbon voor ‘een verwenkoffie voor twee personen’ aan. Met het idee dat ze tussen al het ‘zorgen’ door even een relaxmomentje kunnen pakken.

Kempische mantelzorgers krijgen attentie

Hitte? Houd het hoofd koel en voorkom uitdroging!

Dat was de boodschap waarmee het team Verzekeren van Rabobank De Kempen in de lome avondhitte van afgelopen juli een bezoek bracht aan de hard werkende boeren op het Kempische land.

“Een plan dat spontaan ontstaat, kun je ook gewoon uitvoeren,“ bedachten collega’s. Rabobankpetjes, petflesjes met water en flesjes Pieperbier (van geredde aardappels) werden verzameld, achter in de auto gezet en de rondgang langs de landerijen kon beginnen. En in de Kempen hoef je niet lang te rijden voordat je agrariërs tegenkomt die in de avond de hitte trotseren om de droogte te bestrijden. De reacties en de gesprekken waren “superleuk”.

Hitte? Houd het hoofd koel en voorkom uitdroging!

Lekkers voor de Bloemencorsobouwers

Het is inmiddels een traditie. Een aantal Rabobank-collega’s maakt aan de vooravond van het Valkenswaardse Corsoweekend een rondje langs de tenten van alle corsobuurtschappen.

We laten een tasje met wat lekkers voor de bouwers en prikkers achter. Het zijn de verhalen van de enthousiaste mensen die zo’n bezoekje aan de immense tenten tot een feestje maken. Zo’n corsoweekend heeft voor de corsobouwers heel wat meer uren dan het weekeinde van een gewone sterveling. En het is een heel stuk spannender! Op zondag 9 september was het zover. Prachtig weer en veel toeschouwers die het resultaat van maandenlang samenwerken aan prachtige praalwagens kwamen bewonderen.

Lekkers voor de Bloemencorsobouwers

Samen bouwen aan verenigingsleven in de Kempen

Met Verenigingsondersteuning helpen we verenigingen en stichtingen zich klaar te maken voor de toekomst.

Vanuit hun hulpvraag brengen we bij acht clubs in kaart wat er nu gebeurt, wat er beter kan en wat de wensen en succesfactoren zijn. Dat verwerken we in een concreet plan. Maatwerk, want de fase waarin de vereniging zit en de ambities zijn telkens anders. Uiteraard houden de clubs zelf de regie. Maar ze staan er niet alleen voor. We zetten er gezamenlijk de schouders onder. Naast de inbreng van de vereniging zelf, leveren NOC*NSF en de bank kennis, kunde en communicatiekracht. Zo kunnen we samen echt iets betekenen voor het verenigingsleven in de Kempen.

Samen bouwen aan verenigingsleven in de Kempen

Backstage bij ‘De vliegende vrienden’

Op de donderdagavond voor ‘De vliegende vrienden van Amstel live’, ontvingen we zo’n 80 jonge Raboklanten op het E3-Strand in Eersel.

Het nuttige werd die avond met het aangename verenigd. We gaven meer info over beleggen en legden uit hoe je met de populaire app ‘Peaks’ met wisselgeld kunt beleggen. Daarnaast deelde Vliegende Vrienden-organisator Niels van Baarlen –ook bekend als sidekick bij Evers Staat Op- zijn ervaringen met de organisatie van zo’n groot evenement. Als klap op de welbekende vuurpijl kreeg de groep een 'sneak preview' op het festivalterrein.

Backstage bij ‘De vliegende vrienden’

Hugo Borst deelt ervaringen over dementie

Hugo Borst kennen we vooral als voetbalanalist en columnist. Maar de laatste jaren vraagt hij ook aandacht voor dementie en zorg. Vanuit zijn rol als mantelzorger voor zijn dementerende en onlangs overleden moeder.

Hij stelde in het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ het gebrek aan aandacht in verpleeghuizen aan de kaak. Op maandag 17 september gaf Hugo zowel ’s middags als ’s avonds een Kempenlezing. Hij droeg voor uit eigen werk en vertelde tot de verbeelding sprekende anekdotes. De bomvolle Eerselse Muzenval leefde geboeid mee. Het thema dementie leeft in de Kempen. Niet voor niets is het een maatschappelijk thema, dat bij onze bank nadrukkelijk op de agenda staat.

Hugo Borst deelt ervaringen over dementie

Smaakvolle verhalen over voedselverspilling

Kempenlezing

Elk jaar wordt een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel weggegooid. En dat terwijl dagelijks achthonderdduizend mensen ècht honger hebben.

Rabobank wil bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Ook in de Kempen. Ongeveer driehonderd Rabobankleden waren op 18 april in Hapert aanwezig bij de KempenLezing over voedselverspilling. Het werd een gevarieerde en erg smaakvolle avond. Wastewatcher Thomas Luttikhold, Chantal Engelen van ‘Kromkommer’ en een aantal Kempische ondernemers inspireerden de bezoekers.

Handen uit de mouwen bij de boer

Handen uit mouwen

Dit voorjaar kon je op agrarische bedrijven in de Kempen zomaar een aantal Rabobank-medewerkers tegen het lijf lopen.

Niet in het driedelig grijs, maar in een blauwe overall. Als je bij een boer werkt, voel je namelijk pas echt wat het werk inhoudt en wat er in de agrarische wereld speelt. Met het initiatief ‘Handen uit de mouwen bij de boer’ werden bankmedewerkers aan agrariërs gekoppeld om een dagje mee te helpen. Maar vooral om kennis te maken met het boerenbedrijf. Zowel de medewerkers als de agrariërs waren positief, waardoor het initiatief dit najaar een vervolg krijgt.

Elf drukbezochte feestjes

Bergeijk is actief

Het waren elf drukbezochte feestjes in mei en juni! De Roadshow van de Rabobank Clubkas Campagne deed elf locaties in de Kempen aan.

Daar konden bestuurders van 876 verenigingen en stichtingen hun cheque in ontvangst nemen. De verzegelde envelop werd door alle clubs gelijktijdig geopend. Op het moment dat de opbrengst op de cheque zichtbaar werd, ontstond gejuich en er werd meteen bij de andere clubs geïnformeerd naar hun opbrengst. In een gemoedelijke sfeer werd vaak nog even nagepraat. Rabobank De Kempen verdeelde in totaal € 230.000, op basis van 76.818 stemmen.

Bergeijk is actief

Elf drukbezochte feestjes

Eind mei genoten jong en oud van sport en spel tijdens de BErgeijk ACTIVE outdoor.

Het doel van BErgeijk ACTIVE is om sport en cultuur structureel op te nemen in het dagprogramma van kinderen en jongeren. De financiële ondersteuning van Rabobank De Kempen droeg er de afgelopen jaren aan bij dat dit ruimschoots is gerealiseerd. Wethouder Stef Luijten van de gemeente Bergeijk dankte directievoorzitter René Coppens van Rabobank De Kempen voor de jarenlange bijdrage die dit jaar ten einde loopt.

Doei middelbare school, hallo nieuwe start!

Doei middelbare school, hallo nieuwe start!

Woensdag 13 juni. Een spannende dag voor veel Kempische jongeren. Hadden ze het gehaald? Tot het laatste moment de twijfel ...

en dan eindelijk het verlossende telefoontje. Geslaagd! Dan breekt er een nieuwe periode aan. Voor de een betekent dat: studeren. Voor de ander starten met een eerste job, ‘backpackend’ de wereld ontdekken of op jezelf wonen in die gave studentenwoning. Myrthe van den Beuken uit Bergeijk haalde haar VWO diploma en deed mee aan de actie ‘Geslaagd en door..’. Ze won daarmee €800,- voor de inrichting van haar toekomstige studentenkamer in Maastricht. Proficiat Myrthe en veel succes met je studie geneeskunde!

Contact

Ma-vr: 8.00-21.00 uur Za: 9.00-17.30 uur


Neem 24/7 contact op met Rabo Interhelp

Particulieren

Bedrijven