Vrolijke afvalbakken in Klein-Zundert

Vrolijke afvalbakken in Klein-Zundert

Wie vanaf nu door Klein-Zundert loopt of rijdt, komt ze tegen: de vrolijke prullenbakken met tekeningen van leerlingen van de St. Antoniusschool. Ze nodigen je uit om afval in de prullenbak te gooien in plaats van op straat of in de bosjes. Dit idee is tot uitvoering gekomen dankzij de 12-jarige Jordy van de St. Antoniusschool in Klein-Zundert. Hij won vorig jaar de tekenwedstrijd die Rabobank De Zuidelijke Baronie organiseerde en werd beloond met € 1.000 voor de uitvoering van zijn idee. Op 7 juli werd de eerste sticker door Rabobank aan Jordy overhandigd en geplakt op een afvalbak op het schoolplein van zijn basisschool. Het startsein om meer prullenbakken op te gaan vrolijken in de Gemeente Zundert.

Tekenwedstrijd Rabobank

“We hebben in 2019 leerlingen uit groepen 6 en 7 gevraagd een tekening te maken over een goed idee. Een idee waarmee ze hun eigen omgeving een beetje mooier kunnen maken”, legt manager particulieren Martijn van Zelst van Rabobank De Zuidelijke Baronie uit. “Voorwaarde was dat de ideeën aansloten bij de thema’s waar Rabobank zich op richt: de lokale leefomgeving, duurzaam wonen, gezonde voeding, zelfredzaamheid en ondernemerschap.” Uit tientallen kleurrijke tekeningen en goede ideeën sprong Jordy zijn idee eruit: “Mijn idee is om prullenbakken er sierlijker uit te laten zien, zodat mensen hun afval in de prullenbak willen gooien in plaats van in de bosjes of op de stoep.”

Samen met directrice van de St. Antoniusschool, Vera Martens, heeft Rabobank gekeken naar de invulling van Jordy zijn idee. “Jordy wilde het liefst niet alleen de prullenbakken op het schoolplein, maar ook in Klein-Zundert opvrolijken”, legt Vera Martens uit. Daarvoor zocht Rabobank samenwerking met de gemeente Zundert, die enthousiast reageerde en mee wilde werken aan het bestickeren van de twaalf prullenbakken in het dorp. Sinds deze week zijn tekeningen van leerlingen van groep 1 t/m 8 van de St. Antoniusschool te zien op de afvalbakken. Een vrolijke verzameling die oproept om samen Klein-Zundert schoon te houden.

Meer vrolijke prullenbakken

Er is een grote kans dat dit vrolijke prullenbak project zich in de toekomst niet tot alleen de afvalbakken in Klein-Zundert beperkt. De Jongerenraad van de gemeente Zundert heeft de wens uitgesproken om dit project gefaseerd uit te willen voeren in de gehele gemeente. Rabobank De Zuidelijke Baronie en Jordy stellen hiervoor het restbedrag dat over is van de € 1.000 beschikbaar. “De Jongerenraad wil met dit geld beginnen met aanpakken van de afvalbakken in een wijk waar veel afval op de grond wordt gegooid.”, licht Bülent Acer, programmacoördinator en contactpersoon van de Jongerenraad toe. “Graag zouden we hier ook een basisschool in de gemeente bij willen betrekken. Het idee van Jordy krijgt dus zeker een vervolg!”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het idee van Jordy zich als een olievlak over de Gemeente Zundert gaat verspreiden. Zo dragen we samen een steentje bij aan een fijne, vrolijke en schone leefomgeving.

9-7-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn