Telers en kwekers vol inspiratie na bezoek aan Westfriesgasthuis

Telers en kwekers vol inspiratie na bezoek aan Westfriesgasthuis

De tweede Masterclass van het programma Gezonde Korte Ketens, bedoeld om een verbinding te creëren tussen agrifood-ondernemers en zorginstellingen, vond plaats bij een ziekenhuis. Ruim 40 telers en kwekers waren die middag te gast bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. Daar konden ze letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken nemen. Het werd een middag vol inspiratie, contacten en ideeën.

Werken met gezonde en verse producten uit de eigen streek

Het op de zesde etage gelegen auditorium van het Westfriesgasthuis biedt een prachtig uitzicht over fraai stukje Hoorn. Daarvoor hadden de aanwezige telers en kwekers – van paprika tot peer, van knoflook tot kruiden en van kip tot rund – nauwelijks oog. Zij waren immers te gast in een zorginstelling, die landelijk voorop loopt in het werken met gezonde en verse producten uit de eigen streek. Directeur Koen Nouws Keij van Diverzio nam het gezelschap, mee in een presentatie over de stappen die kunnen leiden tot een succesvolle samenwerking tussen regionale producenten en zorgorganisaties.

Gezond vers eten uit eigen regio is écht het beste medicijn

De bevlogen Facilitair manager Nils van Mourik van het Westfriesgasthuis schotelde de groep vervolgens voor wat er in zijn ziekenhuis allemaal al gerealiseerd is op het gebied van eerlijk en heerlijk eten. Hij omschreef het ziekenhuis als een verbinding tussen warmte en technologie. Daarbij trok hij fel van leer tegen dieetdrankjes en E-nummers. En trots toonde hij de i-pad en placemat met QR-codes, waarmee patiënten direct kunnen zien van welke producent de geserveerde producten afkomstig zijn. Van Mourik zocht nadrukkelijk de interactie met de telers en kwekers. “Gezond vers eten uit eigen regio is écht het beste medicijn”, zo gaf hij ze mee. Hij meldde ook dat hij graag bij al zijn regionale producenten borden op het land zou willen zien met de tekst ‘Wij telen voor het Westfriesgasthuis’.

Zelf aan de slag

Het programma werd vervolgd met een rondleiding. Drie groepen deden, onder begeleiding van een deskundige Westfriesgasthuis-medewerker, zowel de keuken als de nieuwbouw van het ziekenhuis aan. Chefkok Kees vertelde vol passie over zijn werk in de keuken van het ziekenhuis. Weer terug op zes hoog werden in kleine groepjes kansen en bedreigingen in beeld gebracht en daarna kort voor de gehele groep gedeeld. Overal proefde je de ambitie om snel aan de slag te gaan, liefst in een samenwerkingsvorm, bestaand of nieuw. Her en der werden al lijntjes gelegd met collega’s die in een herkenbare situatie verkeren. Met de werkopdracht om de kansen, knelpunten en te maken stappen verder in kaart te brengen vertrokken de telers en kwekers aan het eind van de middag weer huiswaarts. De volgende bijeenkomst is op 12 april bij Bejo Zaden in Warmenhuizen.

Samen werken aan korte ketens

Het programma Gezonde Korte Ketens is gericht op agrifood-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg. Dit programma in de regio Noord-Holland-Noord wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Onze accountmanagers volgen samen met de telers en kwekers de masterclasses.

Meer weten over het programma Gezonde Korte Ketens?

Den Helder, 27-3-2017

Deel via TwitterDeel op FacebookDeel op Google+Deel op LinkedInDoorsturen via GmailDoorsturen via HotmailDoorsturen via e-mail