Duurzame innovaties omarmen

Duurzame innovaties omarmen

Enthousiast vertelt Henny Schaap over het ondernemerschap, de groei van zijn verschillende horecabedrijven en de rol van duurzaamheid. Er wordt snel geschakeld met Rabobank Leiden-Katwijk die als strategisch partner duurzame innovaties omarmt en ondernemers helpt duurzaam te groeien.

In 1995 opende Henny Schaap zijn eerste strandpaviljoen Het Strand in Katwijk. Deze gezellige strandtent groeide uit tot een prachtig restaurant aan zee waar je het hele jaar terecht kunt voor (h)eerlijke smaken en een uniek uitzicht op zee. “Strandpaviljoen Het Strand is niet de enige horecazaak, samen met mijn vrouw hebben we inmiddels vijf eigen zaken in Katwijk. Het Strand, Zomers Beachclub, Vis & Zo, In Duyn en Skitterend met in totaal zo’n120 werknemers. Wij bieden onze klanten in elke zaak iets bijzonders en wij zetten ons in om onze gasten ook dat gevoel mee te geven. De sfeer, de gastvrijheid in combinatie met de pure en eerlijke ingrediënten waar we mee werken worden door onze gasten echt gewaardeerd.”

Ondernemen is vernieuwen

“Om onze gasten op alle verschillende locaties te blijven verrassen moet je als ondernemer zorgen dat je altijd voorop kan blijven lopen en steeds weer iets nieuws kan bieden aan de gasten. Als je niet vernieuwt kun je ook niet ondernemen.” Het vernieuwen van de kaart en het interieur doen wij dan ook regelmatig. Als ondernemer kijk ik vooral naar de toekomst en zet ik in op duurzaamheid. Op Het Strand en Beachclub Zomers hebben we onder meer de isolatiewaardes het afgelopen jaar flink verbeterd en gebruiken we in de wintermaanden dus veel minder energie dan voorheen. Daarnaast hebben we rondom paviljoen Het Strand maar liefst 200 zonnepanelen laten installeren.

Die zorgen inmiddels voor een derde van de energiebehoefte. Afgelopen week kreeg ook de nabij geleden Beachclub Zomers 200 zonnepanelen op het dak. Deze investering hebben we grotendeels uit eigen zak kunnen betalen. Het zijn duurzame investeringen die zich over een aantal jaar gaan terugverdienen. Daarnaast hebben we met succes een innovatiesubsidie voor 15 jaar binnengehaald en daar zijn we bijzonder blij mee. We blijven voortdurend stappen maken om te vernieuwen en tegelijkertijd duurzaam te ondernemen. Ook in de keuken hebben we verbeteringen kunnen doorvoeren. Wij stappen over van op gas koken naar inductie. Deze duurzamere manier van eten voorbereiden zorgt tevens ook voor prettigere werkomstandigheden vooral omdat het eenvoudig schoon te houden is. Daarnaast hebben we inmiddels ook een nieuwe vaatwasser die veel minder water, zeep en energie verbruikt. En we zijn alweer in gesprek met onze accountmanager van Rabobank Leiden-Katwijk over de volgende plannen om nóg duurzamer te ondernemen.”

#DichterbijOndernemers

De rol van Rabobank Leiden-Katwijk is om MKBondernemers in deze regio te helpen met duurzaam groeien door het delen van branche-specifieke kennis en het verbinden met relevante en nieuwe netwerken. Om vervolgens met elkaar te kijken wat hiervoor de financiële consequenties zijn. Accountmanagers van de bank kijken tijdens klantgesprekken met een helikopterview waar kansen en bedreigingen liggen voor ondernemers en in de branche. De bank doet dit ook door actief aanwezig te zijn binnen het netwerk bij vele (zakelijke) evenementen zoals bijvoorbeeld Ondernemersdag071. Ze maakt verbindingen met partijen die elkaar kunnen versterken. Rabobank heeft als doel ondernemers te inspireren en hun kansen te bieden op het gebied van groei en duurzaam ondernemen. Zo verandert de rol van de Rabobank van financieel adviseur naar een meer strategisch partner.

Ondernemers helpen groeien

Op de website van Rabobank kun je als ondernemer een test doen om te kijken of jouw bedrijf is ingericht om te innoveren. Ook zijn er mogelijkheden om met de Rabo Groen Lening duurzame projecten te financieren en staat er online meer informatie over de aanvraag van innovatiesubsidies. Daarnaast laten 40 trotse ondernemers, waaronder Henny Schaap, zien hoe zij vernieuwend ondernemen.

23-7-2019

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn