Starter van het Kwartaal: Kleine Planeet

Elk kwartaal benoemt de startersdesk de “Starter van het kwartaal. De winnaar van dit kwartaal is Kleine Planeet in Leiden.

Een dorp in de stad creëren, dat is de missie van Amrit Dev Dirks en Dana Brozban met hun familieconcept Kleine Planeet in Leiden. “Een plek in het centrum van de stad waar ouders en grootouders met kinderen zich thuis voelen en elkaar ontmoeten,” aldus Dirks. Zelf was ze werkzaam als wetenschapper/projectmanager bij Universiteit Leiden, haar zakenpartner Dana was marketingmanager van een internationaal bedrijf in de biotechnologie. Ze kwamen op het idee van een familiecafé met kinderwinkel omdat ze dit in Leiden misten. “We hebben allebei jonge kinderen, en er is geen plek in de stad waar je als jonge ouder gemakkelijk met je kindje kunt zitten en kan ontspannen. Kinderen willen spelen en rondrennen en dat kan niet in reguliere horecazaken. We hebben veel met jonge ouders gepraat en wisten zeker dat hier een markt voor was.” 

Essentiële steun

Begin dit jaar hielden ze een crowdfundingactie waarmee ze in totaal €50.000 binnenhaalden. Dirks: “We wilden minimaal €30.000 ophalen, maar het liep zo goed. Het geeft je moed en ontzettend veel positieve energie als ouders in de stad je steunen en mede financieren.” De rest financieren de vrouwen met eigen geld en een lening van de Rabobank. “Ja, de steun van de Rabobank is wel essentieel in dit verhaal. Toen we nog in de denkfase zaten ontmoetten we bij een netwerkborrel een accountmanager van de Rabobank en die zag meteen iets in ons idee. Dat was zeker motiverend om door te zetten,” aldus Brozban.

Rennen, rondlopen en huilen

Kleine Planeet wordt een café en conceptstore met diverse speelhoeken voor kinderen in verschillende leeftijden, iets wat er nog niet was in de stad. “Je hebt wel cafeetjes met een speelhoekje ergens achterin, maar dat was dan niet te zien vanaf je eigen tafel en dan moest je als ouder bij de speelhoek gaan zitten. En dan mis je het sociaal contact met de volwassenen aan je tafel.” De speelhoeken - er is er ook een voor baby’s - zijn prominent in de zaak gelokaliseerd met tafels eromheen. Vanaf je tafel heb je dus altijd zicht op een plek waar je kind kan spelen. Ze mogen er rennen, rondlopen en natuurlijk is het niet erg als je kindje huilt, iets wat in andere cafés voor wat ongemakkelijke momenten kan zorgen. Borstvoeding geven kan overal in het café, maar er is ook een speciaal hoekje voor wat meer privacy en rust tijdens het voeden. In de toiletruimte zijn er verwarmde verschoontafels en er is een speciaal familietoilet.

Naast spelen kunnen jij en je kind er ook eten en drinken. Op het menu staan gerechten van biologische en lokale producten en er wordt rekening gehouden met allergieën. Je kunt er ontbijten, koffie drinken, taart eten en lunchen. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven is er een speciale cafeïne-arme koffie en voor de jonge ouders die een slechte nacht hadden is er een extra sterke boon – die boost kunnen ze vaak wel gebruiken.

Vlechten voor vaders

“Elke dag zijn er leuke dingen te doen,” vertelt Brozban. Zo worden er knutselmiddagen, diverse workshops (waaronder een workshop haarvlechten voor vaders), ochtenden met een doula, vragenuurtjes met opvoedingsexperts, brunches met vermaak voor kinderen en nog veel meer georganiseerd. “We hebben een grote tafel en banken in plaats van alleen maar tafels voor twee personen. Zo is het makkelijk om met andere ouders te praten. Vaak geeft je dat als jonge ouder nieuwe inzichten en natuurlijk zijn nieuwe sociale contacten ook leuk meegenomen.” Naast het cafégedeelte is er het winkelgedeelte waar duurzaam speelgoed, biologische verzorgingsproducten, leuke cadeaus voor papa’s en mama’s, kinderkleding en draagdoeken worden verkocht. En natuurlijk staan alle items hoog genoeg zodat ze bestand zijn tegen grijpgrage handjes.

In oktober opent Kleine Planeet de deuren aan de Nieuwe Rijn in Leiden.

Ben jij in het afgelopen kwartaal gestart met je eigen bedrijf? Doe dan mee aan de ‘Starter van het Kwartaal’-verkiezing. Onze Startersdesk gaat hiervoor elke drie maanden op zoek naar de meest bijzondere, vernieuwende of innoverende starter.

Klik hier om je aan te melden

Contact

Ma-vr: 8.00-21.00 uur Za: 9.00-17.30 uur


Neem 24/7 contact op met Rabo Interhelp

Particulieren

Bedrijven