Hoe belangrijk is eigen geld voor de aankoop van mijn woning?

Is eigen geld belangrijk voor de aankoop van een huis?

Iedere maand deel ik met jullie een startersvraag. De eerste startersvraag is van Jesse over hoe belangrijk eigen geld is voor de aankoop van een woning. Een vraag die regelmatig gesteld wordt.

Van 101% naar 100% financiering

Het eigen geld dat je nodig hebt om een woning aan te kopen wordt de komende jaren steeds meer belangrijk. Dit komt door de wijzigende wetgeving. Er kan namelijk de komende jaren steeds minder kosten meegefinancierd worden. In 2017 mag er 101% van de waarde van de woning geleend worden. Dit percentage daalt nog een keer tot 100% per 1 januari 2018.  Hierdoor zal je de komende jaren steeds meer eigen geld in dienen te brengen voor de aankoop van een woning.

Rekenvoorbeeld

Hoeveel eigen geld heb je straks nodig dan? Stel je koopt in 2017 een woning van € 200.000,-. De bijkomende kosten bedragen dan ongeveer 5%, oftewel € 10.000 . Je hebt dus in totaal € 210.000,- nodig om de woning te kunnen kopen. Je mag 101% van de waarde van de woning lenen en als je inkomen het toelaat maximaal een hypotheek van € 202.000,-. Je hebt dan nog € 8.000,- nodig om de bijkomende kosten te betalen. Zou je deze woning kopen in 2018? Dan heb je € 10.000,- nodig aan eigen geld.

Wachten of kopen?

Misschien ben je nu nog niet bezig met het kopen van je eerste woning of wacht je om andere redenen nog even met het kopen van je eerste woning. Weet in elk geval dat je de komende jaren kun steeds minder aan bijkomende kosten in je hypotheek lenen en dat spaargeld een nog belangrijkere rol gaat spelen in de toekomst. Begin daarom tijdig met sparen. Niet alleen voor de bijkomende kosten te betalen, maar ook voor een buffer voor onverwachte uitgaven. Een buffer voor onverwachte uitgaven is net zo belangrijk. Met Rabo Periodesparen helpen wij je op weg. Zo ben je straks goed voorbereid op het kopen van je eigen woning. Heb je vragen of jouw persoonlijke situatie? Bel mij of stuur een app naar 06 12 41 68 44.

Adam Greenwood
Hypotheekadviseur speciaal voor starters

Maastricht, 10-5-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn