In fysieke ontmoetingen zit onze gezamenlijke kracht

7 mei 2024 16:25

Sinds ruim een jaar is Rabobank officieel partner van netwerkorganisatie ABC uit Tilburg. ‘Een investering voor de lange termijn’ noemt Robin Melis (Rabobank-accountmanager Tilburg en omstreken) het partnership. Want het idee is dat studenten Rabobank goed weten te vinden als ze een bedrijf starten, én als ze later volop meedraaien in het bedrijfsleven.

ABC Tilburg - Rabobank

Student Jules Karremans is zo’n student die straks misschien wel een eigen bedrijf begint. “Ik studeer Entrepreneurship and Business Innovation aan Tilburg University en word opgeleid tot ondernemer. Het is een vrij theoretische studie. Daarom heb ik me aangesloten bij ABC, de Academic Business Club. Tijdens hun maandelijkse ABC Nights vertellen steeds drie succesvolle ondernemers over hun ervaringen in de praktijk. Leerzaam en super-inspirerend!

Verrassend snel concreet

Omdat Jules wel wat meer uitdaging kon gebruiken naast zijn studie, doet hij dit jaar bestuurswerk bij ABC: external affairs. “Van mijn voorganger kreeg ik te horen dat ik de banden met Rabobank eens moest aanhalen. Voor onze eerste afspraak dacht ik: ‘het zou leuk zijn als er iets uit voortkomt’. Maar het werd verrassend snel concreet! We zijn samen een Dragon’s Den gaan organiseren, op het kantoor van Rabobank. Studenten pitchen dan een bedrijfsidee voor een jury.”

Een handje helpen

Robin Melis was één van de juryleden die ideeën van de studenten beoordeelde. “Ontzettend leuk om te doen. Daardoor krijg ik mee wat er leeft onder studenten. Zo hebben veel ideeën een link met AI. Ook kan ik studenten een handje helpen. Als een idee te ambitieus is, kun je dat maar beter in een vroeg stadium horen. En ik ben scherp op de validatie: is er wel vraag naar het idee? In hun enthousiasme vergeten studenten dat nog wel eens te onderzoeken.”

Dé bank voor start-ups

“Na zo’n avond dienen studenten echt niet meteen een financieringsaanvraag in”, gaat Robin verder. “Maar als je kijkt naar bedrijven van oud-bestuursleden, is ABC voor ons een interessante club. De kans is groot dat aardig wat studenten later succesvol zijn. We kijken dus naar de lange termijn. Bij de Dragon’s Den vertel ik bovendien kort iets over wie we zijn en wat we doen. Rond de honderd ABC’ers weten naderhand dus dat wij dé bank zijn voor start-ups en scale-ups.”

Netwerk

Soms krijgt Robin een aanvraag binnen voor een Rabo Innovatie Lening, maar is het idee nog onvoldoende uitgewerkt. “Dan maak ik gebruik van mijn netwerk”, vertelt ze. Ik verwijs bijvoorbeeld door naar Midpoint, waar coaches zitten die kunnen helpen met het plan en de validatie. Andersom stuurt Midpoint mensen die financiering zoeken soms naar mij door. Vanwege de risico’s is het moeilijk om als innovatieve startup een lening te krijgen. Rabobank is de enige bank die financieringsoplossingen aanbiedt aan deze doelgroep.”

Gezamenlijke kracht

“Ik wist dat Rabobank voor ondernemers staat, maar ik kwam er pas kort geleden achter dat jullie een coöperatie zijn”, merkt Jules op. “Daarom passen we als partners ook goed bij elkaar, denk ik. We zien allebei de meerwaarde van samenwerken en netwerken.” Daar is Robin het mee eens. “Vanuit Rabobank werken we centraal én lokaal. Tijdens het organiseren van een event als Dragon’s Den leren we elkaar snel goed kennen. In fysieke ontmoetingen zit onze gezamenlijke kracht.”

Samen borrelen

“Bij ABC sluiten we elk event om dezelfde reden af met een netwerkborrel, vult Jules aan. “Veel van onze sprekers zijn op zoek naar potentiële werknemers, en bij ons stikt het van de hoogopgeleide, getalenteerde mensen. Alle leden volgen een hbo- of universitaire studie. Voor studenten is het natuurlijk mooi als zo’n borrel ze kan helpen aan een stage bij een vet bedrijf.”

Steeds nieuwe contacten

Dat ABC elk jaar een nieuw bestuur heeft, vindt Robin geen punt. “Op een andere manier komen we als bank moeilijk in contact met studenten met ondernemerszin. Dat lukt wel goed via een club als ABC. We investeren dus gewoon weer in nieuwe contacten.” In juli draagt Jules zijn bestuursfunctie over aan een opvolger. Of hij de moed al heeft gevonden om zelf iets op poten te zetten? “Nog niet”, aldus Jules. “Maar ik moet zeggen, door deze samenwerking begint het steeds meer te kriebelen. Dus wie weet!”