Gezocht: Koplopers in Duurzaamheid

19 februari 2024 11:01

Heeft jouw club ambities om te verduurzamen? Dan is dit een unieke kans om dit samen met ons te doen. In Zuid-Limburg West stellen we maar liefst € 75.000,- beschikbaar om drie clubs te helpen in deze ambitie om de Koploper in Duurzaamheid van morgen te worden.

Gezocht: Koplopers in Duurzaamheid

Met Rabo ClubSupport helpen we clubs in de sport- en cultuursector. Als coöperatie vinden we het belangrijk dat clubs toekomstbestendig zijn én blijven. Je wilt als club een voorbeeld zijn voor je leden, voor je omgeving.
Rabo ClubSupport wil juist deze Koplopers in Duurzaamheid op een podium zetten om hiermee de omgeving te inspireren. Daarvoor is echter niet elke club geschikt. We zoeken clubs met ambitie, lef en een bestuur/kader die dromen waar kan maken. Ziet jouw club verduurzaming als missie, dan wordt jouw club misschien wel één van de drie Koplopers in Duurzaamheid.

Het aanbod

    De club heeft een ambitie die past/aansluit bij minimaal drie duurzaamheidsthema’s (energie, gezondheid, landgebruik en ecologie, materialen, management, vervuiling, transport, afval en water). Binnen de club is of wordt een commissie actief op het gebied van verduurzaming. Met clubs bedoelen we die clubs met een gebouw en actief in de sport- en cultuursector of die een maatschappelijke rol vervullen in de lokale leefomgeving. Hiertoe behoren o.a.: culturele gebouwen, bibliotheken, (kleine)-theaters, clubhuizen, scholen, buurthuizen. Het ondersteunen en begeleiden van de Koplopers in Duurzaamheid doet de coöperatieve Rabobank niet zelf, maar schakelt hiervoor een verduurzamingsexpert in vanuit NOC*NSF en CFP Green Buildings. De ledenraad van Rabobank Zuid-Limburg West beoordeelt en kiest uit alle aanmeldingen drie Koplopers in Duurzaamheid (1 sportclub, 1 cultuurclub, 1 maatschappelijke club). Elke club ontvangt een inhoudelijke en financiële ondersteuning ter waarde van maximaal € 25.000 inclusief eventueel verschuldigde belastingen. In ruil daarvoor wordt de club als voorbeeld gebruikt voor andere clubs.

Hoe werkt het?

    Dien je hulpvraag op één duurzaamheidsthema in, uiterlijk 15 maart 2024. Na beoordeling van je hulpvraag hoor je of jouw club is geselecteerd. Er wordt een intakegesprek gepland om dieper in te gaan op jouw hulpvraag. Jouw club krijgt een verduurzamingsexpert toegewezen, die een scan maakt van de situatie en vervolgens een advies uitbrengt. Er worden 5 stappen doorlopen:
    1. Duurzaamheidsscan
    2. Plan van aanpak maken
    3. Offertes uitvragen
    4. Financiën bespreken
    5. Uitvoering van het plan

Daarna wordt een evaluatie gepland om een eventueel vervolg te bespreken.

Voorwaarden

De voorwaarden vind je hier. Lees deze goed door, alvorens je jouw club gaat aanmelden.

Wordt jouw club één van de drie Koplopers in Duurzaamheid?

Meld jouw club hier aan en kies bij 'Voor welke thema's vraag je ondersteuning?' voor 'andere, namelijk', vul in: 'Koplopers in Duurzaamheid'. Het is mogelijk om bij je aanvraag een bijlage toe te voegen. Let op: de inschrijftermijn sluit op 15 maart 2024.

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar communicatie.lim@rabobank.nl.