Schoolklassen van start met pilot programma Keukenkanjers

18 juli 2022 13:45

Een gezonde toekomst begint met kennis over gezonde voeding.

Vanuit die gedachte hebben verschillende partijen de handen ineen geslagen en hun krachten gebundeld met als resultaat een programma onder de naam Keukenkanjers.

Rabobank is vanuit haar propositie Banking4Food een van de initiatiefnemers en ondersteuners van dit voedseleducatieprogramma voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 met als doel Nederlandse kinderen voedselvaardig maken. Tijdens het Keukenkanjers programma bezoeken de leerlingen een teler, nemen ze deel aan kookworkshops en volgen ze theorielessen over voeding.

Compleet nieuw is het programma niet, want het komt uit de koker van verschillende partijen die al langer actief zijn op het gebied van voedingseducatie. Deze partijen hebben nu hun programma’s en expertises samengebracht en ontwikkelen een format dat niet alleen voorziet in een inhoudelijk lesprogramma, maar ook gericht is op organisatie en praktische uitvoering.

Pilot

Om te komen tot een goed uitvoerbaar programma, loopt er sinds medio mei een pilot in vijf gemeenten, waaronder ook een aantal gemeenten in onze regio: Meierijstad & Cuijk. Aan de hand van de resultaten van deze pilot, wordt het programma verder geoptimaliseerd én wordt in kaart gebracht welke landelijke partijen organisatorisch bij kunnen dragen.

Samenwerking

Aernout van der Does, bestuurslid Stichting Keukenkanjers en directeur coöperatieve Rabobank, is enorm trots op Keukenkanjers. “Het is goed dat kinderen op jonge leeftijd leren waar ons eten vandaan komt, wat gezond is en hoe je het klaar maakt. Met dit initiatief komt alles samen. Gezond voedsel, de lokale agrarische ondernemer waar het geteeld wordt, het onderwijs en vrijwilligers. Zo bouwen wij samen aan lokale gemeenschappen rond de gezondheid van onze kinderen”.