Rabo Impactfonds bijdrage voor het experiment DreamHûs van Respyre

1 februari 2023 8:25

Natuurintensief bouwen makkelijk, betaalbaar en schaalbaar maken. Dat is de ambitie van de Delftse startup Respyre. Het eerste product waarmee Respyre dit wil realiseren, is mosbeton: een volledig circulair betonrecept waar mossen goed op gedijen. Mede dankzij een bijdrage uit het Rabo Impactfonds kan Respyre zijn innovatie testen in het experiment DreamHûs.

Impactfonds donatie

Respyre ontwikkelt een betaalbare en schaalbare methode voor vergroening van binnensteden. Daarmee biedt de startup een oplossing voor de opwarming van de binnenstad, voor overmatige druk op het rioolsysteem na hevige regenval en voor afnemende luchtkwaliteit in de steden. Op dit moment test Respyre met mos begroeide panelen op de gevel van proeftuin DreamHûs in de Green Village op de TU Delft Campus. Zij voeren de test uit met een bioreceptief betonproduct: een product waar mossen op kunnen leven en groeien.

DreamHûs

Onder de naam DreamHûs zijn in The Green Village een aantal typisch jarenzeventighuizen nagebouwd. Studenten, ondernemers en andere partijen kunnen hier verduurzamingsoplossingen voor deze woningen testen. De best gevonden oplossingen van DreamHûs worden eerst in de sociale huurwoningen van woningcorporatie WoonFriesland toegepast en daarna in de rest van de Nederland. ‘In DreamHûs willen we testen of we met onze mosbetonplaten een autonome, dus zelfvoorzienende, groene gevel kunnen creëren’, vertelt Auke Bleij, CEO van Respyre. ‘Deze platen bieden wel de voordelen van bestaande groene gevels (verkoeling, geluidsdemping en wateropvang), maar niet het nadeel van onderhoud. Mos hoef je namelijk niet te irrigeren of te snoeien.’

Lage kosten

Het bioreceptieve betonproduct is gemaakt van gerecycled beton. Bleij: ‘Gewoon afval dus, met een lage kostprijs. Om het betonpuin snel te kunnen vergroenen tegen lage kosten, starten we dit jaar onze eigen moskweek op zo’n duizend vierkante meter. Uiteindelijk willen we niet concurreren met de welbekende groene gevels, maar met gemetselde gevels an sich. Zodat onze mosbetonnen gevelplaten hét alternatief worden voor niet-natuurintensieve gevels.’

Sterke groei

Met de bijdrage uit het Rabo Impactfonds kan Respyre mallen aanschaffen, deze vullen met gerecycled beton en op de gevels laten plaatsen door een aannemer. ‘We zijn enorm blij met deze bijdrage van Rabobank. De volledige focus ligt nu op de verdere ontwikkeling en vermarkting van het mosbeton. In 2023 verwachten we een sterke groei van ons bedrijf, zowel in producten en technieken als in personeel. Onze streven is uiteindelijk een portfolio aan producten op te bouwen van heel simpele methodes om natuurintensief bouwen vorm te geven’, aldus Auke Bleij.

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die we vanuit Rabobank ondersteunen: Financieel Gezond leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. Respyre ontvangt vanuit het Rabo Impactfonds €15.000.

Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag indienen? Kijk dan op Impactfonds - Rabobank