Rabobank opent de Energiecoöperatiedesk

1 november 2022 8:00

Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland.

Rabobank ondersteunt energiecoöperaties. Dat doen we niet alleen financieel, maar ook door het delen van kennis en ons netwerk. Als bankier van de energietransitie opent Rabobank Midden Nederland de Energiecoöperatiedesk. Dé plek voor alle vragen over energiecoöperaties.

Wat is de Energiecoöperatiedesk?

Met de kennis en kunde helpen onze adviseurs van de desk initiatiefnemers (en coöperaties die toe zijn aan de volgende stap) op weg. Ben je net begonnen en wil je hulp bij het openen van een rekening, het afsluiten van een verzekering of wil je een financiering? Dan ben je bij de adviseurs van de Energiecoöperatiedesk aan het juiste adres. Zij hebben tevens inzicht in nieuwe ontwikkelingen én zien welk stappen andere partijen zetten. Je hebt dus voortaan één duidelijk loket voor al je vragen.

We helpen energiecoöperaties (verder) op weg, door:

te helpen bij het openen van een rekening;het bieden van financieringsmogelijkheden en verzekeringen;het delen van kennis en inzichten;het verwijzen naar Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperaties;het organiseren van Energiecafés en Masterclasses, samen met Energie van Utrecht;het delen van een netwerk;te verwijzen naar andere partijen.

Wat doen we nog meer?

Naast onze kennis, stellen we ook budget beschikbaar om te ondersteunen in de ontwikkelfase van het project. Check hier of jouw project in aanmerking komt voor de Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperaties.

Voor geïnteresseerden organiseren we samen met Energie van Utrecht Energiecafés en Masterclasses. Het Energiecafé is een laagdrempelige, informele bijeenkomst waar we kennis delen met iedereen die hier graag meer over wil weten. Wie dieper in de materie wil duiken, kan deelnemen aan de Masterclasses. Opgeven kan via de site van onze partner Energie van Utrecht.

Waarom ondersteunt Rabobank energiecoöperaties?

Als coöperatieve bank zijn wij betrokken bij de (lokale) samenleving. Daarbij richten we ons op de voedseltransitie, klimaat- en energietransitie en de transitie op naar een meer inclusieve samenleving.

Met de Energiecoöperatiedesk dragen we bij aan het versnellen van de energietransitie. Daarnaast sluiten we hiermee aan bij het klimaatakkoord: hierin is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project.

Direct met ons in contact komen?

Stuur een mail naar communicatie.mn@rabobank.nl o.v.v. Energiecoöperatie.