Bianca Boogerd nieuw lid RvC Rabobank IJsseldelta

14 maart 2022 9:03

De raad van commissarissen van Rabobank IJsseldelta is versterkt met Bianca Boogerd. Leden van de RvC denken en praten mee over de koers van de bank. Ze houden toezicht op de commerciële en maatschappelijke activiteiten en spelen een rol in het verbinden van de leden en de samenleving met de lokale bank.

Verzend het artikel per e-mail

Bianca Boogerd (45) is één van de directeuren van Tamek Accountants & Belastingadviseurs, met diverse vestigingen in de regio Kampen – Zwolle - Meppel. Daarnaast is ze voorzitter van het Ronald McDonald Huis Zwolle, bestuurslid Ondernemerskring Zwartsluis en ambassadeur MKB Regio Zwolle. Bianca woont met haar gezin in Nunspeet.

Je bent sinds 6 december 2022 lid van de raad van commissarissen. Hoe kijk je tegen deze rol aan en welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

‘Vorig jaar zomer werd ik benaderd met de vraag: is een functie als lid van de RvC bij de Rabobank niet iets voor jou? Toen twijfelde ik, want ik heb naast mijn werk al verschillende functies bij diverse organisaties. Maar als accountant heb ik veel contact met klanten en netwerken en er wordt door mensen best wel eens gemopperd op de bank. Ze maken wel hoge winsten, maar als je echt geld nodig hebt dan krijg je niets, hoor ik wel eens om mij heen. De Rabobank had het afgelopen jaar 2,8 miljard winst. Dat voelt niet altijd goed in het bedrijfsleven. Maar als je weet dat er 600 miljard uitstaat, dan valt die winst relatief gezien erg mee. Het is belangrijk om dit goed naar buiten te communiceren. Je hebt als bank ook een buffer nodig om gezond te blijven. Ik heb ja gezegd tegen de functie, omdat ik het interessant vind waar de bank mee bezig is en hoe zij tegen dit soort zaken aan kijken. Primair moet je functie bank zijn en moet je er zijn voor je klanten. Klanten vinden het allemaal prachtig als je duurzame doelen hebt, maar willen ook een hypotheek krijgen als ze een huis willen kopen of een financiering om te investeren in hun bedrijf. Op dit moment heeft de bank te maken met structurele veranderingen. Ze zijn een beetje zoekende hoe ze de lokale bank kunnen blijven. Vanuit mijn rol hoop ik een klankbord te zijn. Ik wil een positief-kritische blik richting de bank kunnen werpen, van buiten naar binnen. Ik heb niet de illusie dat ik als commissaris het beleid van de bank kan aanpassen, maar als je af en toe iets roept, word je misschien wel gehoord.’

Rabobank is een coöperatie met leden. Wat betekent dit voor jou?

‘Het is een heel mooi concept: een bank voor en door leden. Maar wat houdt het in? Ik bankier al mijn hele leven bij de Rabobank. Ik ben lid van de coöperatie, maar ik heb er in het verleden weinig van gemerkt en dus ook weinig mee gedaan. Het is mooi dat leden van de bank een stem hebben via de ledenraad. Het is ook belangrijk om de stem van de leden dan goed te vertalen en er uitvoering aan te geven. Daar moeten wij als RvC en ledenraad voor zorgen. Daarnaast moeten we samen met de bank een goede invulling geven aan de vijf thema’s die ze hebben.’

Die vijf thema’s waar de Rabobank zich op richt zijn: Financieel gezond leven, Duurzaam wonen, Duurzaam ondernemen, Energietransitie en Banking4Food. Hoe kijk je aan tegen de vertaling van deze grote maatschappelijke uitdagingen naar de lokale gemeenschap en wat zie je hiervan (al) terug in jouw omgeving?

‘Het zijn mooie thema’s en zeer actueel, maar de vertaling ervan naar de markt en de omgeving, daar merk ik zelf als klant van Rabobank nog niet veel van. Het is nog niet heel tastbaar. De bank kan het best wat concreter maken. Geef eens aan wat je doet, welke dingen je ondersteunt. De Rabobank doet erg veel, maar krijgt het niet goed over de bühne. Daar zijn verbeterslagen te maken. Misschien kun je ook beter twee of drie thema’s heel goed doen in plaats van vijf minder goed. Het is natuurlijk wel overduidelijk dat we als gehele samenleving met die thema’s aan de slag moeten. We kunnen niet doorgaan zoals we nu doen. Als je als bank een stukje kunt bijdragen aan het beter maken van de leefomgeving, is dat een hele mooie bijkomstigheid. De Rabobank doet dat bijvoorbeeld met het lokaal coöperatiefonds. Via dit fonds is geld beschikbaar, waarmee lokale initiatieven worden ondersteund die aansluiten bij de maatschappelijke thema’s.

Is er iets wat jij zelf nog wilt benoemen?

‘Ik ben vrij blanco in mijn rol gestapt. Ik heb jarenlange ervaring als registeraccount en heb daardoor veel kennis van bedrijven, besturen en ondernemen. Het is mijn eerste keer als commissaris. Je wordt goed begeleid vanuit de Rabobank om in je rol te groeien. Ik verwacht er zelf ook zeker iets van te kunnen opsteken, maar ik hoop ook zeker iets te brengen. Ik zie uit naar een hele fijne samenwerking met de directie, de andere leden van de raad van commissarissen, de medewerkers en de ledenraad.’