Praalwagen Rabobank gewijd aan de bij

17 februari 2021 16:25

Na twee jaar zonder bloemencorso, vindt dit grootste evenement van de Bollenstreek binnenkort weer plaats. Op vrijdagavond 22 april zijn de praalwagens te bewonderen op de boulevard van Noordwijk en op zaterdag 23 april trekt de stoet van Noordwijk naar Haarlem. De praalwagen van Rabobank is dit jaar geheel gewijd aan de bij, met als motto:‘ Zonder bloemen geen bijen en zonder bijen geen bloemen’.

Bloemencorso 2022

“In de afgelopen jaren is het aantal wilde bijen fors verminderd, door er een gebrek aan bloemen in ons landschap en door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Meer dan de helft van het aantal soorten wilde bijen is bedreigd en loopt het risico te verdwijnen”, vertelt Els van Oosten van Rabobank. “Terwijl de bestuiving door bijen van groot belang is voor onze biodiversiteit én voor onze land- en tuinbouw. Zonder de bij zouden we geen appels, peren, aardbeien, koffie of chocola hebben. Om aandacht te vragen voor de belangrijke rol die de wilde bij heeft voor onze natuur en voedselvoorziening, is de praalwagen van Rabobank dit jaar daarom gewijd aan de bij."

Twee jaar geleden nam Rabobank al het initiatief tot het Bijenlint Bollenstreek. Van Oosten: “Samen met Naturalis, de Omgevingsdienst West-Holland en tal van andere maatschappelijke organisaties en bedrijven uit de Bollenstreek hebben we het Bijenlint opgezet. Een groot aantal stukken grond wordt bij-vriendelijk ingericht, zodat er door de hele Bollenstreek een ‘lint’ ontstaat. Door het zaaien van bloemen en planten waar bijen op afkomen, helpen we zo de wilde bij weer terug te keren. Maar bijvoorbeeld ook door het anders maaien van bermen, waardoor waardevolle bloemen niet verdwijnen.”

“We willen bovendien stimuleren dat inwoners van de Bollenstreek tuin of balkon vergroenen en kiezen voor zoveel mogelijk bloeiende planten, struiken en bomen”, zegt Annette Piepers van de Omgevingsdienst West-Holland. “Soorten die van nature in Nederland voorkomen zijn het meest geschikt, omdat deze over het algemeen de meeste nectar en stuifmeel leveren voor onze bijensoorten. Om tuinenbezitters te inspireren, ontwikkelde Hoek hoveniers – in opdracht van de Omgevingsdienst West-Holland en Groene Cirkel Bijenlandschap – een speciaal informatiepakket. Alle tips zijn te vinden op: https://www.bijenlandschap.nl/zet-je-in/#in-de-tuin-en-op-het-balkon.

“Bijzonder is ook dat het bloemencorso precies valt in het weekend van de Nationale Bijentelling”, zegt Piepers. “In dit weekend kan iedereen meedoen met het tellen van het aantal bijen in zijn of haar tuin. Door te tellen draag je bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland en help je mee aan hun bescherming. Meer informatie hierover is te vinden op www.nationalebijentelling.nl.”

Wil je meer te weten te komen over bijen? Dan is de koffiebijeenkomst in de bibliotheek Bollenstreek op donderdag 21 april een aanrader Een bijenspecialist van Naturalis houdt een boeiende lezing over allerlei verschillende soorten bijen en hun leefwijze. Aanmelden kan via Bibliotheek Bollenstreek.