Sneller warm en dus minder gas en minder CO2-uitstoot met de SpacePan

1 februari 2023 14:07

Nooit had Surya Prakash zelf een maaltijd gekookt. Wat hem direct opviel toen hij in zijn Delftse studentenwoning voor het eerst een pan op het vuur zette: hoeveel gas er werd verspild om de pan goed op temperatuur te krijgen. Daar ontstond het idee voor een nieuw soort pan, gebaseerd op de technologie van raketmotoren. Een pan die minder gas verbruikt, kooktijd verkort en voor minder CO2-uitstoot zorgt: de SpacePan.

Donatie Impactfonds

Surya, met MSc in werktuigbouwkunde en energietechnologie van de TU Delft, startte bijna drie jaar geleden zijn bedrijf NeoStove om het idee van zijn SpacePan verder te ontwikkelen. Dat zijn innovatieve pan potentie heeft, blijkt wel uit de prijzen die hij met zijn idee won, waaronder de The Hague Innovators Challenge 2020. Daarnaast is NeoStove een alumnus van de European Space Agency Business Incubation Center Program in Noordwijk. Om mogelijke concurrenten niet wijzer te maken, wil Surya niet veel kwijt over het precieze hoe en wat van zijn SpacePan. Alleen dat het ontwerp is gebaseerd op de technologie van raketmotoren en zijn pan daardoor warmte effectiever vasthoudt dan andere pannen. ‘Hierdoor is de kooktijd korter, is er dus minder gasnodig en heb je minder CO2-uitstoot.

Test in professionele keukens

Met het prototype dat Surya van de SpacePan maakte, stapte hij naar het Novotel Den Haag City Centre. Daar hadden de General Manager Vanessa van der Vaart en chef-kok Gennaro Castaldo meteen interesse in de pan. ‘Ze zagen direct de voordelen’, vertelt Surya. ‘Minder gasverbruik, minder CO2-uitstoot en kostenbesparing. En ook: met een pan die snel opwarmt, kun je tijdens piekuren sneller het eten op tafel zetten!’ Inmiddels staan er meerdere prototypes van de SpacePan klaar. Daarmee start binnenkort een pilot in Gallery61, het eigen restaurant van Novotel Den Haag City Centre. Ook gaan er pannen naar Eetcafé ’t Walletje in Delft. ‘Zo kunnen we zien hoe de SpacePan presteert in een professionele keuken. Met de feedback gaan we de pan verder verbeteren. Daarom ben ik ook ontzettend blij met de donatie die we uit het Rabo Impactfonds hebben gehad. Dat geld gaan we gebruiken om het prototype te perfectioneren en te ontwikkelen naar een echt product.

Energietransitie

Nu de overheid wil dat er vanaf 2050 in principe niemand meer op gas kookt, heeft dat ook gevolgen heeft voor Surya’s pan. ‘Maar op dit moment wordt er nog héél veel op gas gekookt. Overal ter wereld’, zegt hij. ‘De missie van NeoStove is om de overstap naar duurzaam koken wereldwijd te versnellen. Met de SpacePan zetten we een hele grote stap naar minder gasverbruik en dus minder CO2-uitstoot. Daarnaast blijven we innoveren en producten maken die duurzaam en kostenbesparend zijn, én een geweldige kookervaring bieden.

Contactgegevens NeoStove

Voor iedereen in de horeca sectordie geïnteresseerd zijn om de SpacePan van NeoStove te proberen in de keuken of investeerders die graag deel uitmaken van de reis die NeoStove aflegt op basis van duurzaam koken, neem contact op met Surya via 06-38692505 of mail naar suryaprakash@neostove.com.

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die we vanuit Rabobank ondersteunen: Financieel Gezond leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. NeoStove ontvangt vanuit het Rabo Impactfonds 25.000 euro. Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag indienen? Kijk dan op Onze coöperatieve bijdrage - Zuid-Holland Midden - Rabobank