Terugblik Bijeenkomst Financieel Gezond Leven op 11 september

Rabobank

Doelen, dromen, wensen: zelfverzekerd keuzes maken.

Financieel gezond leven. Wat houdt dat in? En hebben we daar zelf eigenlijk wel invloed op? Wat gaat er gebeuren met de (wereld)economie? Met onze pensioenen? Met de huizenprijzen? Heeft de Haagse politiek nog verrassingen in petto op Prinsjesdag? Deze en andere vragen stonden dinsdag 11 september jl. centraal tijdens de bijeenkomst Financieel gezond leven in de Oranjerie in Ruurlo.

Directievoorzitter Hans van de Guchte zette de 150 aanwezigen na een warm welkom meteen op scherp met de vraag: ‘Weet u nog waar u 17 jaar geleden was op 11 september?’. De wereld ziet er nu heel anders uit dan in 2001. Desondanks zijn er volop dreigingen en onzekerheden. Denk aan een mogelijke handelsoorlog door maatregelen van de VS, de Brexit of populistische regeringen in Europa. Van der Guchte: “We zijn hier vanavond echter niet om angst te zaaien maar om bewustzijn aan te wakkeren. Om samen met u na te denken over mogelijke scenario’s. Ook willen wij u graag laten zien hoe wij als Rabobank denken over financieel gezond leven en hoe wij u kunnen begeleiden bij het maken van de juiste keuzes op financieel gebied.”

Gunstige economische vooruitzichten

Menno Middeldorp, Hoofdeconoom Rabobank Nederland en Hoofd van RaboResearch, nam de zaal vervolgens mee naar de uitdagingen waar Nederland de komende tijd voor staat. Hij deed dat tegen de achtergrond van gunstige macro-economische vooruitzichten. Middeldorp verwacht voor 2019 een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 2,2% en een lagere werkloosheid (3,7%). Wat betekent dat voor Nederlandse huishoudens? Krijgen die hierdoor volgend jaar ook meer te besteden?

Geen grote stap vooruit

Uit het regeerakkoord valt op te maken dat we op Prinsjesdag mogen rekenen op circa 2,6 miljard aan lastenverlichting. “Maar hoe dat voor u gaat uitpakken is nog maar de vraag. Want aan de andere kant wordt de BTW verhoogd, wordt gas duurder en komt er mogelijk een milieubelasting. We gaan waarschijnlijk geen enorme stap vooruit”, aldus Middeldorp. Desondanks behoren Nederlandse huishoudens nog altijd tot de rijkste van Europa. Een groot deel van ons vermogen zit echter opgesloten in pensioenen. Om dat geld vrij te maken en flexibeler in te kunnen zetten is een nieuw pensioenakkoord nodig. Zover is het echter nog niet. “Het kabinet wil dat we eerst gaan polderen.”

Managementkwaliteit in Nederland

Middeldorp liet vervolgens zien dat er een verband bestaat tussen de productiviteit en de kwaliteit van management in een land. Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt dat de managementkwaliteit in Nederland goed is, maar niet top. Met name op het gebied van personeelsmanagement scoort Nederland lager dan andere landen.

Meer informatie over de kwaliteit van management vindt u hier

Huizenmarkt in de regio Noord- en Oost-Achterhoek

Hoewel de grootste prijsstijgingen de afgelopen jaren vooral te zien waren in de Randstad, Is de gemiddelde verkoopprijs van huizen ook in de Achterhoek de laatste tijd gestegen. Van 200.000 euro in 2014 tot bijna 250.000 in 2018. Uit het langzaam dalende aantal transacties mag volgens Middeldorp nu echter geconcludeerd worden dat er over niet al te lange tijd een einde komt aan de prijsstijging van woningen.

Impact op financiële gezondheid

De tweede spreker van de avond, Jan van der Hilst, teammanager Financiële Planning, legde uit wat de Rabobank verstaat onder financieel gezond leven: “Of doelen, dromen en wensen nu groot of klein zijn, iedere klant moet zelfverzekerd keuzes kunnen maken.” Van der Hilst benadrukte dat er tal van thema’s zijn die effect kunnen hebben op financiële gezondheid. Bedrijfsoverdracht, de financiering van een koopwoning, echt-scheiding, ontslag, overlijden. “Of neem de studie van de kinderen. Die kost circa 10.000 euro per kind per studiejaar. Met drie studerende kinderen komt dat al gauw neer op 150.000 euro.”

Bewustwording en inzicht

Aan de hand van prikkelende vragen liet Van der Hilst zien dat we in belangrijke fasen in ons leven vaak meer geld nodig hebben dan we denken. “Kent u de gevolgen van uw keuzes? Het gaat om bewustwording en inzicht.” Met een persoonlijk financiële plan van de Rabobank krijgt u dat inzicht.

Grip op uw financiële doelen

Lachen met Thijs Kemperink

De cabaretier Thijs Kemperink kreeg aan het einde van de bijeenkomst de lachers op z’n hand met een verrassend leuk optreden. De Alberger vatte in zuiver Twents de avond als volgt samen: “De economie is gunstig maar we houden minder over. Pensioen? Zou kunnen. Voor de productiviteit kan ik beter in Estland gaan wonen, want ik ben nogal lui. De randstad is duur, maar daar wil ik toch niet wonen. En stel jezelf vooral regelmatig de vraag: waar droom ik van?” Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog enige tijd gezellig nagepraat.

Lees de column van Thijs Kemperink

Ruurlo, 17-9-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn