Langerthuiswonen.nu: veilig en comfortabel oud worden in eigen huis

Overhandiging gouden certificaat aan directievoorzitter Addy Lutgenau en de wethouders Roy Bouten en Anne Thielen

Wat heb je nodig om in een thuissituatie veilig en comfortabel oud te worden? Het afgelopen jaar heeft de werkgroep Langer thuis met technologie zich over deze vraag gebogen. De werkgroep, bestaande uit enthousiastelingen met verschillende achtergronden uit de gemeenten Horst aan de Maas en Venray, wil met het initiatief Langerthuiswonen.nu het bewustzijn vergroten over de mogelijkheden van technologische aanpassingen om langer comfortabel en veilig thuis te kunnen wonen.

De woonbehoeften in Horst en Venray veranderen

“De populatie in de regio Horst Venray vergrijst en de woonbehoeften veranderen. Mede hierdoor stijgt de druk op de (mantel)zorg en ontstaat er een groeiende druk op de woningmarkt,” aldus Adri van Kreeke, voorzitter van de werkgroep en financieel adviseur bij Rabobank Noord-Limburg. “Voor de regio is het een uitdaging om een passend woningaanbod te creëren dat beter aansluit op de behoeften van een vergrijzende maatschappij. Een levensloopbestendige woning heeft voorzieningen die het mogelijk maken om in de thuissituatie veilig en comfortabel oud te worden.” De werkgroep heeft geconstateerd dat er slechts beperkt gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen, meestal doordat woningeigenaren zich onvoldoende bewust zijn van de voordelen. Thuistechnologie maakt het mogelijk om in de thuissituatie veilig en comfortabel te wonen.

Alle mogelijkheden op één platform

Om het bewustzijn over de mogelijkheden van technologische aanpassingen in huis te vergroten zijn er drie hulpmiddelen ontwikkeld: de Thuistechnologiebox, de interactieve demowoning en de labeltest. Deze middelen geven op hun eigen manier een inkijkje in de mogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn om langer thuis te kunnen wonen. Deze mogelijkheden hebben betrekking op de veiligheid, toegankelijkheid, bereikbaarheid en het comfort van een woning. Op de website www.langerthuiswonen.nu is het mogelijk door een fictieve woning te lopen en te ontdekken wat er tegenwoordig allemaal kan in huis. Daarnaast geeft de papieren box de mogelijkheid om zelf een woning in elkaar te zetten en hier een real life kijkje in te nemen.

Is jouw woning klaar voor de toekomst? Doe de online label test!

“Naast je te laten informeren en inspireren door de mogelijkheden, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe toekomstbestendig jouw eigen woning momenteel is,” geeft Adri aan. Op de website is het mogelijk om de label test in te vullen. Na het invullen krijgt de woningbezitter direct een e-mail met een bronzen, zilveren of gouden gepersonaliseerd certificaat, afhankelijk van de uitkomst van de test. Uiteindelijk is het doel van de werkgroep om heel Horst aan de Maas en Venray goud te kleuren!

Mede door de steun van de partners gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venray en aanjager Rabobank Noord-Limburg is Langerthuiswonen.nu ontwikkeld. Wethouder gemeente Horst aan de Maas Roy Bouten, wethouder gemeente Venray Anne Thielen en directievoorzitter Rabobank Noord-Limburg Addy Lutgenau hebben daarom als eerste een gouden certificaat in ontvangst genomen.

2-11-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn