Starter van de maand: Ons Jantje, 'Geen dorp zonder kroeg'

Geen dorp zonder kroeg

Er is maar één kroeg in het plaatsje Ommel, en niet zomaar een kroeg. Het is dé stamkroeg van ‘De Ommelse Toppers’, genaamd: Ons Jantje. Op het moment dat de kroeg op het punt stond zijn deuren te sluiten, besloten elf vrienden uit het dorp op te staan. Ze sloten een hypotheek af om het café in Ommel open te houden. De groep richt een vennootschap op die het horecapand weer verhuurt aan één van de vrienden: Jan Verspeek. Jan en zijn vrouw Debby worden de nieuwe uitbaters, en krijgen ondersteuning van Jans zus Yvonne. ‘Een dorp zonder café is maar een doodse bedoeling.’

‘Het café wordt verkocht!’ – ‘We gaan het zelf kopen’ – ‘Ja, al ons geld zit er eigenlijk al in.’ De berichtjes gingen over en weer tussen de mannen van vriendengroep ‘De Ommelse Toppers’ toen bekend werd dat ‘hun’ café zijn deuren zou sluiten. Wat begon als een grap werd als snel een serieus project. Jan: ‘Een vriend van me appte: Dit is echt iets voor jou. Vanaf dat moment heb ik het niet meer losgelaten.’ 

Familiebedrijf

Jan wilde de uitdaging aangaan maar niet zonder zijn vrouw Debby Verspeek en zijn zus Yvonne van Helmond. ‘Yvonne heeft vroeger Café De Wit in Asten uitgebaat. Zij kent de klappen van de zweep.’ Zijn zus zei meteen volmondig ‘ja’. De eerste deal was gesloten. Er werden A4tjes vol geschreven met mogelijke bedrijfsnamen, maar het was Debby die met het dé naam kwam: Waarom niet gewoon ‘Ons Jantje’? Zijn zussen noemde hem namelijk altijd zo. ‘Ik wist: het wordt de huiskamer van Ommel. Een plek waar jong en oud binnenloopt. Zoals we het kennen van vroeger.’

Dappere stap

Een dappere stap om in 2020 een kroeg over te nemen? ‘Ja, je zou kunnen stellen: als dit lukt, lukt alles. Toen we in september 2020 het café opende zagen we de terrassen weer langzaam vollopen. Met de anderhalve meter regeling en een maximaal aantal bezoekers viel te werken. Mensen hadden het samenzijn gemist. Op dat moment hoopten we dat de maatregelen niet zwaarder zouden worden’ vertelt hij. ‘Dat gebeurde helaas wel. Het was pijnlijk om de kroeg in de tweede week van oktober weer te moeten sluiten.’ Ondanks dat ziet Jan het rooskleurig in. ‘Het was een kans die als een rijdende trein voorbijreed, we moesten erop springen of ‘m voorbij laten gaan. Ik geloof er gewoon in.’

Ze hebben tegenwoordig niet alleen een café op hun naam staan, maar ook een cafetaria. ‘We kennen de klappen van de zweep als het gaat om het café, een cafetaria runnen is andere koek. Dat brengt de nodige druk met zich mee.’ Door de coronacrisis had het echtpaar wel de tijd zich hier goed op voor te bereiden. ‘Uiteindelijk hebben we besloten eind november de deuren te openen van onze frietzaak. We konden maar één keer een eerste indruk maken, en dat willen we dan ook goed doen.’ 

Hulp en tip

Het stel heeft ontzettend veel hulp gekregen om het café een eigen tintje te kunnen geven. ‘De een stoffeerde onze krukjes en de ander maakte statieven om de boxen op te zetten. Onze vrienden hebben dit alles voor niets en voor nop gedaan. Om hen tegemoet te komen hebben we gratis friet en snacks gebakken. Meteen een goede test voor ons om te zien of alles klaar was voor de start.’ Heeft Jan tips voor andere starters in deze coronaperiode? ‘Ik heb eigenlijk maar één tip. Volg je hart. Wij zijn zonder bandjes in het diepe gesprongen en ik heb daar nog geen seconde spijt van gehad.’

Ondernemen

Accountmanager Sjoerd van Pelt van de Rabobank Peelland Zuid over Ons Jantje: ‘Ik vond het meteen een mooi initiatief. Het is toch uniek dat een vriendengroep dit doet en het draagt bij aan de leefbaarheid van een dorp. Ondanks dat het coronatijd was, hebben ze de stap gewaagd. En ze tonen hun creativiteit en ondernemerschap. Zo hadden ze samen met Timo’s Kitchen een viergangendiner in arrangementvorm aangeboden. Zo zie je hoe ondernemers elkaar in moeilijke tijden opzoeken. En onlangs hebben ze de friettent geopend. Dit verdient wat mij betreft echt de aandacht.’

Ommel , 26-10-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn