In gesprek met Jan Mennen, eigenaar van Cafetaria & Eethuis 't Veen en de naastgelegen groepsaccommodatie in het mooie Helenaveen

Ondernemer Jan Mennen

Een cafetaria, een groot terras, een groepsaccommodatie én dat alles in een prachtige groene en ‘normaal’ toeristische omgeving. Op een rustige woensdagochtend bracht accountmanager Bedrijven Remco Hellegers een bezoek aan Jan Mennen (27), eigenaar van Cafetaria & Eethuis ’t Veen in Helenaveen.

Waarom koos Jan voor het runnen van een cafetaria? 'Dat is eigenlijk wel een skôn verhaal’, lacht hij. ‘Op een zonnige zondag in september 2015 ging ik met mijn familie hier een softijs eten. Ik wist dat deze cafetaria te koop stond. Is dat niks voor jou Jan, vroeg mijn vader? Ik had geen idee, maar ik kon altijd gaan luisteren dacht ik. Niet veel later stond ik met beide benen op het terras van mijn toekomstige zaak. Op 1 februari 2016 nam ik Cafetaria & Eethuis ’t Veen over, het is erg snel gegaan.’

De eerste twee maanden werd Jan bijgestaan door de voormalige eigenaren. ‘Ook sprong mijn familie bij, ik kom uit een echt ondernemersnest. Mijn ouders en inmiddels ook mijn twee broers runnen een agrarisch bedrijf met kippen en schapen. Voor mijn cafetaria nam ik personeel aan. In het begin vond ik dat wel wennen. Ik heb moeten leren dat iedereen anders is en dat iedereen de ruimte moet krijgen om het op zijn of haar manier te doen. Ik leer ook van mijn personeel, je moet niet blijven hangen in je manier van werken. Er is nog nooit iemand gestopt omdat ze het werk niet leuk vonden of omdat ze het met mij niet konden vinden. En daar ben ik onwijs trots op.’

Naast zijn horecazaak heeft Jan door de aankoop van het naastgelegen pand het terras van de cafetaria uit kunnen breiden en opende hij in 2019 een groepsaccommodatie. ‘Waarom ik hier een groepsaccommodatie van gemaakt heb? Ik bedacht het me op de terugweg van een vriendenweekend. We waren net in een vergelijkbare accommodatie geweest in Duitsland en toen dacht ik, dat kan ik ook. De groepsaccommodatie biedt plaats voor elf personen.’

Ondanks coronacrisis bleek 2020 het beste jaar ooit voor het bedrijf. De aankoop van de groepsaccommodatie bleek een schot in de roos. De zaal en het terras van de groepsaccommodatie konden gebruikt worden om de tafels van het Eethuis ruimer uit elkaar te zetten en toch voldoende zitplaatsen te creëren. Natuurlijk was het wel even slikken toen de lockdowns werden afgekondigd, maar een positieve ondernemer als Jan denkt in mogelijkheden. ‘Toen de deuren zondagavond dicht moesten, heb ik alles op alles gezet om snel met bezorgen te beginnen. En dat is gelukt. We zijn de zaterdag, voor de opgelegde coronasluiting van zondagavond al begonnen met bezorgen. Ik heb zelf flyers geprint, (de printer draaide overigens de hele nacht door) en ben ze met collega’s, ook in de omliggende dorpen, gaan bezorgen.’ Door deze manier van werken heeft Jan geen beroep hoeven te doen op financiële ondersteuning van de overheid. ‘Ik ben blij met alle inkomsten, als hier iemand een bakje afhaalkoffie komt halen, ben ik ook daar dankbaar voor. Op maandag en dinsdag is de cafetaria gesloten en in deze coronatijd ben ik op deze dagen als ZZP’er aan de slag gegaan bij o.a. een varkensbedrijf om zodoende de lasten van de groepsaccommodatie te kunnen blijven betalen. Tussen de lockdowns zat de accommodatie nagenoeg vol maar nu mogen we alle langere tijd geen gasten meer ontvangen. De schoorsteen moet toch blijven roken en voor mij voelt werken als een hobby.’

‘Ik heb bewondering voor het ondernemerschap van Jan. Hij werkt hard, is altijd joviaal naar zijn gasten en heeft altijd scherp in beeld hoe zijn onderneming presteert. Jan heeft laten zien dat je als jonge ondernemer uit een agrarische familie zonder horecaervaring, toch deze stap kunt zetten’, aldus accountmanager Bedrijven Remco Hellegers.

Cafetaria & eethuis ’t Veen is momenteel geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 tot 20.00 uur en in de weekenden tot 21.00 uur. Lees hier meer over het bedrijf van Jan: Cafetaria & Eethuis 't Veen.

Helenaveen, 26-1-2021

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn