Vliegende start voor Bij Guus

Bij Guus

Aan het Wilhelminaplein in Someren werd de afgelopen maanden flink gebouwd. Het eindresultaat: een fonkelnieuw, statig pand. Op de benedenverdieping opende restaurant Bij Guus in juli de deuren. Deze nieuwe zaak biedt een heerlijke en eerlijke lunch, borrel en diner. Ondanks de coronacrisis, mogen Guus en zijn team terugkijken op een vliegende start. Eigenlijk zouden de deuren in april open gaan, maar de lockdown gooide behoorlijk roet in het eten. Gelukkig moet er veel gebeuren om doorgewinterde ondernemer Guus Knoops en zijn vrouw Christel van Bommel uit het veld te slaan. Ze waren pas 25 en 23 jaar oud toen ze in Ommel café-zaal Eijsbouts tot een succes wisten te maken. Elf jaar lang ontplooiden ze daar volop activiteiten. ‘We waren toe aan een nieuwe stap, we wilden ons meer richten op kwalitatief eten en drinken en helaas was de setting daar niet naar in Ommel.’

Dorpsmensen

Guus noemt het ‘de moeilijkste beslissing uit zijn leven’ om te stoppen met café-zaal Eijsbouts, maar toen het woord er eenmaal uit was, bleken de brouwerijen, headhunters en horecabedrijven in de rij te staan. ‘Dat is wel een compliment, we hebben ons in die elf jaar bewezen.’ Waarom uiteindelijk Someren? ‘We hebben op tal van plekken gekeken, van Asten en Someren tot Eindhoven en Tilburg. Uiteindelijk zijn wij toch dorpsmensen. Bovendien zag ik potentie in Someren. Daar komt bij: waar krijg je nou de mogelijkheid om een pand vanaf de grond af aan op te bouwen? Dit voelt echt als een frisse start.’ Om kennis te maken met het dorp, sloot Guus zich meteen aan bij een plaatselijke voetbalvereniging en de ondernemersvereniging. ‘Ik vind het heel belangrijk om betrokken te zijn bij het dorp en mezelf te laten zien in onze zaak. Als mensen bij ons komen eten, wil ik het gezicht zijn.’

Crowdfunding

Voor de financiering van het omvangrijke project, klopte het ondernemersechtpaar onder andere aan bij Rabobank Peelland Zuid. Accountmanager MKB Stefan den Dekker vertelt: ‘Deze ondernemers waren al enkele jaren bezig met deze plannen. De kracht van Guus en Christel zit in hem in het verbinden van partijen om op die manier hun droom te realiseren. Als dorp mag je trots zijn op zo’n verrijking in de kern, dat kunnen we als Rabobank alleen maar toejuichen.’ Het stel koos voor een bijzondere crowdfundingsactie. ‘Mensen konden voor 1.000 euro bij ons investeren en kregen in ruil daarvoor een fles bier. Het investeringsbedrag en de rente (7,5 procent red.) keren we de komende jaren uit in de vorm van bonnen voor ons restaurant. Zo zorgen we ervoor dat investeerders uit de regio komen en betrokken zijn. Het zijn meteen onze beste ambassadeurs.’ Die aanpak blijkt een succes. Openen in coronatijd, lijkt geen droomplaatje. Maar het team mag terugkijken op weliswaar een hectische, maar ook mooie en drukke periode. Waarin naast lunch en borrel ook een a la carte menu (diner) en verrassingsmenu (drie, vier of vijf gangen) werd aangeboden. ‘Het zat hier elke dag vol, daar zijn we uiteraard heel dankbaar voor. We moesten wel onze weg vinden qua personeel en planning, je hebt natuurlijk wat startersproblemen. Maar al met al hebben we het maar mooi voor elkaar gekregen. We zijn super trots op ons team.’

Gezond blijven

Guus hoopt de komende maanden de nodige activiteiten te kunnen organiseren. ‘Nu is de tijd aangebroken om te finetunen. Om te kijken welke avonden goed lopen en welke dagen zich zouden lenen voor een thema-avond. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een wild-avond of een bier/wijn proeverij. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat iedereen gezond blijft.’

Someren, 23-9-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn