Beter een goede buur

Samen de wereld mooier maken. Als goede buur. Voor mensen dichtbij en ver weg. Dat is de missie van Deelcafé De Buurman in Hardinxveld. Een goed voorbeeld dat goed doet volgen: De Buuf en De Overbuurman openen hun deuren!

Echt iets betekenen voor een ander

Met die gedachte ging Dick de Krijger met een groep vrienden een jaar of vijf geleden naar Zuid-Afrika. "We dachten dat onze hulp daar meer impact zou hebben, omdat de nood er hoger is. Maar we leerden er vooral ook veel. Onder andere hoe mensen daar naar een ander omkijken. Toen we terugkwamen was ons plan om met een koffiehuis geld te verdienen voor allerlei projecten. Mensen liepen er echter niet warm voor. Totdat we het koffiehuis een dubbele functie meegaven. Als ontmoetingsplek waar mensen niet alleen een lekker bakje koffie of thee kunnen drinken maar ook een klein hapje kunnen eten en waar ze altijd een luisterend oor en aandacht vinden. Met de opbrengst daarvan steunen we Hardinxvelders die in het buitenland werk verrichten voor goede doelen. Voor dat concept liepen mensen wél warm."

Een goed idee dat wordt gedeeld

Niet meer zeuren, huren en gaan. Met die woorden gaf zijn vrouw het laatste zetje. "Daar ben ik haar dankbaar voor, want sindsdien is het Deelcafé een groot avontuur. Zes dagen in de week zijn we open. Meer dan 60 vrijwilligers zetten zich hiervoor in. Dat geeft een nieuwe dimensie aan ons leven. Het is gezellig druk en we serveren echt goede koffie en thee, altijd verse taarten, koeken en limonades. Ook zijn er wekelijkse activiteiten waar iedereen bij kan aanschuiven. De afgelopen drie jaar haalden we zo’n € 61.000 op met het Deelcafé. Extra leuk is dat het idee navolging heeft. Alles wat we de afgelopen jaren hebben geleerd, hebben we in een pakket samengevat. Mensen met dezelfde missie mogen dat kosteloos van ons overnemen. We faciliteren ook een website en het design. Er is al een Deelcafé in Kapelle en nu ook nog twee in onze regio. Wij vinden het super: er kan niet genoeg worden gedeeld."

In het hart

Dat vinden ook Teus en Dinella Visser. Vanuit Stichting In het Hart werken zij aan Deelcafé De Buuf in Giessenburg. Dinella: "Delen dichtbij en delen ver weg: het concept van Dick en zijn vrienden sprak ons zó aan. In het Deelcafé zijn mensen welkom om lief en leed te delen, om te sparren en er voor elkaar te zijn. De vrijwilligers zorgen dat er tijd voor je is. En dat we met de opbrengsten ook ver weg iets kunnen betekenen, maakt het extra mooi. In het café komt straks een wereldkaart waarop we laten zien welke Giessenburgers in het buitenland we samen steunen. We zijn nu hard bezig om van het Deelcafé een succes te maken. Met veel mensen hebben we de locatie opgeknapt en er is een fijn bestuur. Ook mochten we rekenen op subsidies en donaties, waaronder die vanuit het Coöperatiefonds van de Rabobank. Samen vinden we de verbinding in de samenleving heel belangrijk en wie weet wat daar nog meer uit voortvloeit. Vandaar de naam van de stichting: hopelijk kunnen we nog meer mooie projecten samen in het hart sluiten."

Waarom we helpen

“Goede dorpsgenoten zijn, dat is voor ons de kern, zegt Bas van Zessen. Hij spreekt namens de werkgroep en een hele club vrijwilligers die zich inzet voor Deelcafé De Overbuurman in Brandwijk. “In het café is er tijd om je dorpsgenoten echt te leren kennen. Om elkaar te inspireren om de wereld wat mooier te maken. Door de steun die we elkaar lokaal hier op allerlei manieren geven, maar ook door wat we kunnen bijdragen aan de levens van mensen ver weg."

Wat kun jij doen

"Op deze warme ontmoetingsplaats mag iedereen zich thuis voelen én genieten van de uitstekende kwaliteitsproducten. Een geweldig concept, dat we met veel plezier en enthousiasme over hebben mogen pakken van onze ‘buren’ in Hardinxveld. En ook hier is voor wie mee wil doen: je bent van harte welkom als vrijwilliger of als bezoeker!”