Rotterdamse Douwers

Als je aan het begin van je volwassen leven staat kun je wel wat hulp gebruiken. Maar lang niet iedereen krijgt die uit zijn of haar eigen omgeving. De Rotterdamse Douwers geven jongeren het zetje wat ze nodig hebben.

Sinds 2005 op de bres voor jongeren

Welke opleiding past bij mij? Waar vind ik werk? Wie helpt me aan een plek voor mezelf? Rotterdam kent een grote groep kwetsbare en/of overbelaste jongeren voor wie deze uitdagingen extra zwaar zijn. "Zij hebben vaak geen sociaal vangnet om op terug te vallen", vertelt Dave de Held, voorzitter van de stichting Mentorproject. "En we weten allemaal hoe belangrijk dat is. Daarom zetten Rotterdamse Douwers zich sinds 2005 in voor deze jongeren."

Waarom we helpen

Douwers zijn mensen die hun eigen leven op de rit hebben en iets willen betekenen voor een ander. Ze begeleiden allemaal een of meerdere jongeren bij allerlei zaken. Die hulp geeft jongeren de mogelijkheid om hun talenten zo goed mogelijk in te zetten. Dat kan op school of op de arbeidsmarkt zijn, maar bijvoorbeeld ook in het ondernemerschap. Het gezamenlijke doel is om de kansengelijkheid in Rotterdam te vergroten. Rabobank Rotterdam ondersteunt dit project met een flinke financiële bijdrage maar veel belangrijker nog is dat er budgetcoaches worden ingezet om de Douwers te helpen bij het inventariseren van de financiën van de jongeren. Deze budgetcoaches ordenen de rekeningen, de abonnementen, de ongeopende post, de uitgaven en geven vervolgens een overzicht aan de mentor. Die gaat er met de jongere mee aan de slag.

Wat kun jij doen

Douwers zetten hun eigen netwerk en kennis in en krijgen trainingen vanuit de stichting. Ze werken hierbij nauw samen met partijen als de gemeente, de Rotterdamse wijkteams, werkgeversverenigingen en jongerenorganisaties. Op dit moment zijn er 200 mentoren actief voor een iets hoger aantal jongeren. Maar de vraag is vele malen groter dan dat. Dus ben jij een stevige doordouwer en wil je iets voor een ander en indirect ook de samenleving betekenen? Meld je aan via rotterdamsedouwers.nl, dan zoeken wij een mooie match.

Lees hier meer en meld je aan