AgriDirect

Koffie met een levensverhaal

Met geld dat is vrijgekomen door de verkoop van hun bedrijf Agridirect helpen Els van Wylick en Thieu Hendriks koffieboeren in Oeganda op een duurzame manier aan een beter bestaan. Ze investeren in een lokaal netwerk dat toegang verschaft tot kennis en microkredieten, waarmee de boeren hun verdiencapaciteit kunnen vergroten.

Op een duurzame manier koffieboeren in Oeganda helpen aan een beter bestaan

In 2016 diende bij Els van Wylick en Thieu Hendriks de kans zich aan om hun bedrijf AgriDirect te verkopen. Per 1-1-2020 is de overname een feit en krijgen ze hun handen vrij om op een andere manier zin te geven aan hun toekomst. Naast een heleboel persoonlijke plannen, willen ze ook kijken of ze een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Een mooi initiatief dat een extra dimensie krijgt in de nieuwe wereldorde na corona waarin een groot appèl wordt gedaan op onze maatschappelijke saamhorigheid en solidariteit.

"Van meet af aan hebben wij aangegeven dat wij met een deel van het vrijgekomen vermogen verantwoord willen beleggen én openstaan voor alternatieven. Bijvoorbeeld als investeerder in startups of ontwikkelingswerk. Onze vermogensmanager, Frank Breukers, heeft interessante opties aan ons voorgelegd en ons in contact gebracht met de Red Road Foundation. Deze stichting helpt koffieboeren in Oeganda op een duurzame manier aan een beter bestaan. Zij doneren niet maar investeren in een lokaal netwerk dat toegang verschaft tot kennis en microkredieten, waarmee de boeren hun verdiencapaciteit kunnen vergroten."

Thieu Hendriks: "Met ons microkrediet kunnen de koffieboeren zich staande houden ten opzichte van de tussenhandel."

Rabobank klantverhaal Agridirect

Ondernemershart

Het enthousiasme en de wijze waarop de stichting fundamenteel vanaf de bron iets wil veranderen in de wereld raakt ons recht in ons hart. Ook in ons ondernemershart, want in een denktank konden wij meedenken over de ontwikkeling van de coöperatie. Samen hebben we besloten dat we de Jjongoza Coffee Farmers Cooperative Society in de regio Kalisizo steunen. Via deze coöperatie helpen we 350 koffieboeren aan kennis, werk en inkomen.” De Red Road Foundation is een initiatief van Lars Deneer. Hij maakte zes jaar geleden met zijn zoon van toen 12 jaar oud een reis door Oeganda. “Ik wilde hem meer van de wereld laten zien en hem laten nadenken over andere leefomstandigheden dan wij in Nederland gewend zijn”, vertelt Lars. “Tijdens die reis hebben we échte changemakers ontmoet. Zeer inspirerende mensen die het verschil maken voor hun land. We zijn daarna enkele malen teruggegaan om bij te dragen aan projecten en in 2017 hebben we de Red Road Foundation opgericht om structurele steun te organiseren. Niet lang daarna lag de uitnodiging van de Rabobank in de bus om ons verhaal met potentiële investeerders te delen. Die avond heeft ons netwerk een enorme boost gegeven.”

Vliegwiel

Voor een blik achter de schermen van hun investering hebben Els en Thieu de Jjongoza Coffee Farmers in de zomer van 2019 samen met Lars Deneer bezocht. 

Thieu: “Wij merkten dat de kleine koffieboeren hun koffie graag aan de coöperatie willen verkopen maar vanwege het structurele gebrek aan geld, eten en voorzieningen toch in handen van tussenhandelaren vallen. Deze middelen bieden hen weliswaar minder maar wel snel geld. Hierdoor zijn de boeren weer even geholpen maar blijven langetermijninvesteringen uit, blijven de boeren onder aan de ladder bungelen en blijft de impact van honger en armoede op het land groot. Wij zien onze investering als het vliegwiel om deze trend te doorbreken en een positieve ontwikkeling op gang te krijgen. Met ons microkrediet kunnen de boeren zich staande houden ten opzichte van de tussenhandel. Ze krijgen meer ruimte om te investeren en krijgen bovendien toegang tot kennis en producten waarmee zij hun teelt kunnen verbeteren. Denk aan kunstmest, gewasbeschermers en kennis over irrigatie. Met hun betere oogst en stabielere financiële situatie worden ze uiteindelijk zichtbaar voor lokale banken en financieringen. De aanpak is kleinschalig, lokaal en gericht op zelfredzaamheid."

Frank Breukers, vermogensmanager bij de Rabobank Peel Maas en Leudal, heeft Els en Thieu in contact bracht met de Red Road Foundation. “Als vermogensmanager ben ik de spin in het web, de regisseur die afhankelijk van de behoefte van de klant de benodigde specialist(en) aan tafel brengt. Dat kan bijvoorbeeld een vermogensbeheerder, vermogensplanner of charity-manager zijn. Samen begeleiden wij de klant bij hetgeen zij willen bereiken met hun vermogen. Als dé Food & Agri Bank van de wereld én ook via de Rabobank Foundation werken wij al langer mee aan de opbouw van Oeganda.”

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg bankieren de meeste vermogende klanten bij Rabobank. We bieden een totaalconcept waarin ontzorgen en realiseren van de financiële wensen en doelen van de klant centraal staan. 

Lees hier meer over Vermogensopbouw

Contact

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving is onlosmakelijk met modern ondernemerschap.

Neem contact op met onze adviseur Frank Breukers en kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van Vermogensmanagent.

Frank Breukers

Frank Breukers
Vermogensmanager
+31 (0)6 5151 5944

Email LinkedIn