Brightlands Venture Partners

Innoveren door samen te werken

Brightlands Venture Partners is een van de drijvende krachten achter de innovatieve succesformule van de vier Brightlands Campussen in Limburg in Maastricht, Geleen, Venlo en Heerlen. Zij brengen de investeerders samen die bij willen dragen aan de op dit moment toonaangevende innovatieagenda van Limburg.

Brightlands, omdat niemand de wereld in zijn eentje kan verbeteren

Dit publieke-private initiatief van aandeelhouders Provincie Limburg, Maastricht University, Maastricht UMC+, DSM, APG en BASF, brengt onderzoekers en opleiders, innovatieve ondernemers, investeerders en studenten samen om nieuwe, slimme, duurzame en impactvolle oplossingen te ontwikkelen op het gebied van materialen, gezondheid, voeding en digitalisering.

Hiervoor zijn verspreid over Limburg vier campussen ingericht, elk met een eigen focus. De Brightlands Campus Maastricht richt zich op innovatieve diagnostiek, regeneratieve en precisiegeneeskunde. Op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen staat de ontwikkeling van slimme materialen voor de biomedische, automotive en verpakkingsindustrie en duurzame chemische productieprocessen centraal. Op de campus Venlo draait het om gezonde voeding, food innovatie, future farming en circulair gebruik van biomassa. In Heerlen ligt de focus tenslotte op ontwikkelingen in data science, kunstmatige intelligentie en blockchaintechnologie.

Michèl Moonen: “Overal zie je wel fondsen die investeren in nieuwe technologieën, tot op heden zijn die nergens zo mooi aan elkaar verbonden als in Limburg.”

Rabobank klantverhaal Brightlands Venture Partners

Duurzame toekomst

Anno 2019 is de impact van Brightlands op de innovatieagenda van Limburg groot en bieden de vier Limburgse campussen plaats aan ongeveer 300 bedrijven en instellingen, ruim 12.000 banen en bijna 9.000 studenten van diverse nationaliteiten. Dankzij spraakmakende showcases wordt Limburg bovendien in toenemende mate in één adem verbonden aan thema’s als innovatie, circulariteit en duurzaamheid. Zo werkt Basic Pharma op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen aan vooruitstrevende medische oplossingen tegen huidkanker. Grassa op de Brightlands Campus Greenport Venlo is ver met de ontwikkeling van een duurzaam voedingsconcept voor mens en dier, dat een belangrijke rol kan gaat spelen in de oplossing van het stikstofprobleem. Ioniqa Technologies heeft een revolutionaire technologie ontwikkeld voor de oplossing van de wereldwijde plastic soep. En het in Geleen opgerichte biotechbedrijf PharmaCell ontwikkelt zich nu onder de vlag van de Zwitserse wereldleider in Pharma Lonza, tot hét centrum  voor celtherapie in Europa. En dan zijn dit slechts vier van de ondernemingen die in en vanuit Limburg aan een duurzame toekomst werken.

Startende ondernemers op de Brightlands campussen kunnen voor financiering onder meer een beroep doen op Brightlands Venture Partners (BVP). Dit is een onafhankelijke en zelfstandig opererende organisatie die drie verschillende fondsen beheert met in 2019 een kapitaal van in totaal circa 75 miljoen euro. De Rabobank participeert als ‘preferred supplier’ van BVP in twee van de onderliggende fondsen. “Jaarlijks krijgen we als Brightands Venture Partners ongeveer 150 proposities met een financieringsverzoek voorgelegd”, licht Kim de Boer, fondsmanager bij Brightlands Venture Partners toe. “Verreweg het merendeel valt af omdat de propositie (nog) niet aan onze criteria voldoet.” Casper Bruens, directeur van Brightlands Venture Partners, vult aan: “Het is niet zo dat we voor elke innovatieve ondernemer een zak met geld beschikbaar hebben. Voor elke positieve beoordeling gaan wij op zoek naar co-financiers, zoals LIOF of andere durfkapitaalfondsen.

Succesvol

Ook de Rabobank is een belangrijke medefinancier die graag zijn nek uitsteekt voor een innovatief ondernemersklimaat. Tot nu toe is een groot deel van de geselecteerde bedrijven veelbelovend,”aldus Michèl Moonen die als accountmanager Grootzakelijk nauw betrokken bij Brightlands Venture Partners. “Investeren in innovatie is een unieke tak van sport binnen de bankwereld. In eerste instantie zaten wij bij Brightlands vanuit ons innovatieplatform Teckle aan tafel. Met het Business Innovatie Team Limburg (BITL) hebben we onze service voor innovatieve start- en scale-ups in Limburg verbreed. Ambitieuze ondernemers en agrariërs in Limburg kunnen voor advies een beroep doen op BITL. Dat geldt voor nieuwe én bestaande bedrijven. Waar we in het verleden vaak erg terughoudend waren met het financieren van de meer risicovolle startups horen deze ondernemers nu steeds vaker ‘ja’ of ‘ja mits’. Indien een bedrijf nog niet ver genoeg is voor bancaire financiering zetten we ons netwerk en onze kennis in om een startup met voldoende potentie verder te helpen. Overal zie je wel fondsen die investeren in nieuwe technologieën, tot op heden zijn die nergens zo mooi aan elkaar verbonden als in Limburg.”

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg bankiert 62% van de grootzakelijke ondernemers bij Rabobank. We investeren in ondernemers om samen ambities te realiseren en ondersteunen, en ontplooien spraakmakende maatschappelijk initiatieven.

Lees hier meer over Ondernemen

Contact

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving is onlosmakelijk met modern ondernemerschap.

Neem contact op met onze adviseur Michèl Moonen of kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van Ondernemen.

Michèl Moonen

Michèl Moonen
Accountmanager Grootzakelijk
+31 (0)6 2154 7248

Email LinkedIn