EMMA Safety Footwear

Een schoen met een ecologische footprint

EMMA Safety Footwear produceert en levert veiligheidsschoenen aan alle mogelijke sectoren, van de bouw tot de foodsector en van de olie- en gasindustrie. Het ultieme doel is een zero waste factory die 100% circulair produceert.

Een zero waste factory die 100% circulair produceert

EMMA Safety Footwear is al 88 jaar een icoon binnen de innovatieve maakindustrie in Limburg. In 1931 is het bedrijf als een sociale werkplaats opgericht tegen het decor van de Zuid-Limburgse mijnindustrie. Mijnwerkers die gewond of invalide raakten konden bij EMMA aan het werk blijven. In eerste instantie repareerden zij alleen de schoenen van andere mijnwerkers, later zijn ze zelf veiligheidsschoenen gaan maken.

In 2013 is EMMA, dat tot die tijd deel uit van de sociale werkvoorziening Licom, geprivatiseerd. Directeur Frank Hamstra: “Ook na de verzelfstandiging is EMMA een sociaal bedrijf gebleven. Van onze 180 medewerkers hebben we nog altijd meer dan 100 mensen in dienst die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat is een sociale verantwoordelijkheid die wij nu in deze tijd meer dan ooit voelen. Dat wij met dit maatschappelijke profiel zijn uitgegroeid tot marktleider op het gebied van veiligheidsschoenen in de Benelux bewijst dat niemand aan de kant hoeft te staan. Onder de streep zijn wij ‘gewoon’ een commercieel bedrijf met een sociaal hart, dat elke uitdaging aangrijpt om innovatief, duurzaam, concurrerend en winstgevend te blijven.”

Iris van Wanrooij: “Elke stap in onze productieketen hebben we ingericht met het oog op een positieve bijdrage aan de wereld.”

Rabobank klantverhaal Emma Safety Footwear

Zero waste factory

EMMA Safety Footwear wil een positieve voetafdruk achterlaten. De wereld mooier achterlaten dan hoe we haar gekregen hebben. Daarom geeft EMMA, samen met haar ketenpartners, het goede voorbeeld en draagt ze bij in het belang van energiepositieve productie en een duurzame economie.

Drijvende kracht achter dit proces is Iris van Wanrooij, programmanager duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Elke stap in onze productieketen hebben we ingericht met het oog op een positieve bijdrage aan de wereld. Dat begint bij onze producenten in China en Brazilië, waar bijvoorbeeld de schachten van onze schoenen worden gemaakt. Vanwege de hoge standaard die wij nastreven, voldoen ook deze leveranciers aan onze strenge eisen als het gaat om arbeidsomstandigheden en duurzaam werken. Sterker nog, wij kunnen van hen leren. Van het leerafval wordt in Brazilië bijvoorbeeld mest gemaakt; afval wordt zo een voedingsproduct. Onze eigen locatie in Kerkrade transformeren we in 2020 in een zero waste factory, die zijn eigen energie opwekt en geen sporen achterlaat. Onze schoenen zijn al tot de veters aan toe recyclebaar, ons streven is om 100% circulair te werken. Dat betekent dat onze schoenen na gebruik voortaan ook terug moeten komen om ontmanteld te worden, waarna de verschillende onderdelen verwerkt kunnen worden tot onder andere tuinstoelen. Wij willen duurzaamheid ademen. Dat gebeurt niet zomaar, wij zien dit traject als een reis. Een continu proces waarbij ons uiteindelijke doel is safety duurzaam te maken en duurzaam safe. Uiteraard zonder verlies in kwaliteit of draagcomfort.”

Pareltje

EMMA Safety Footwear produceert en levert veiligheidsschoenen aan alle mogelijke sectoren, van de bouw tot de foodsector en van de olie- en gasindustrie. Frank Hamstra: “Dat het ultieme doel, een zero waste factory die 100% circulair produceert, zo snel al binnen handbereik ligt hebben we onder andere te danken aan een thuisbankier die snel mee schakelt. In de Rabobank hebben we die partner gevonden. De bank was een van de kartrekkers bij de ontvlechting van EMMA uit Licom en de bouw van ons huidige bedrijf. Dat was een complexe opdracht. Recent speelde de bank een belangrijke rol bij de samenvoeging van de fabriek in Brunssum, het warehouse in Urmond en de marketingafdeling in Bunde in één moderne fabriekslocatie in Kerkrade.”

Wiel Herings is relatiebeheerder voor internationaal opererende ondernemingen bij de Rabobank Zuid-Limburg Oost. “EMMA was een pareltje binnen de sociale werkvoorziening. Wij wilden voorkomen dat zo’n mooi concept zou verdwijnen en dat er daarmee een grote kwetsbare groep medewerkers aan de zijlijn zou komen te staan. Dat is gelukt door het bedrijf te privatiseren. Vervolgens lag er de uitdaging om van EMMA een commercieel succes te maken. EMMA laat inmiddels zien dat duurzaam en maatschappelijk ondernemen wel degelijk rendement kunnen opleveren.”

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg bankiert 62% van de grootzakelijke ondernemers bij Rabobank. We investeren in ondernemers om samen ambities te realiseren en ondersteunen, en ontplooien spraakmakende maatschappelijk initiatieven.

Lees hier meer over Ondernemen

Contact

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving is onlosmakelijk met modern ondernemerschap.

Neem contact op met onze adviseur Bastian Bosten of kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van Ondernemen.

Bastian Bosten

Bastian Bosten
Directeur Groot Zakelijk Limburg
+31 6 13118317

Email LinkedIn