FAST Automotive Group

Een non-profit gelaatsvizier

Wat begint met ‘even geen handjes meer schudden’, eindigt in een ‘intelligente lockdown’. Europa gaat op slot, de economie staat stil. Ook de automotive industrie wordt hard geraakt. Zoals FAST Automotive Group in Geleen. Een jonge alliantie van Europese high tech automotive toeleveranciers, gestart in 2018.

Een samenwerkingsmodel waarin met diverse partners innovaties in de auto-industrie sneller en efficiënter ontwikkeld kunnen worden. Door corona ontstonden er nieuwe kansen buiten de automotive industrie, zoals in de gezondheidszorg. Dit resulteerde in het FAST Face Protection Shield, een gelaatsscherm dat tot doel heeft onbewuste aanraking van de handen in het gezicht te voorkomen én de verspreiding van deeltjes als gevolg van niezen en hoesten te verminderen. “We hadden de mensen beschikbaar en wilden iets betekenen in een moeilijke tijd. Ook het milieu is niet uit het oog verloren. De gelaatsschermen kunnen worden teruggenomen en gerecycled”, legt Luc van Neer, CEO van FAST Automotive Group uit.

Luc van Neer: "FAST is een entrepreneur die agile werken in automotive in een nieuwe fase brengt"

Rabobank klantverhaal FAST Automotive Group

“Mondkapjes en beschermingsbrillen waren de enige gezichtsbescherming. Met onze partners zijn we aan de slag gegaan en hebben we in drie weken tijd een compleet gelaatsvizier ontwikkeld en aansluitend een productiestraat opgezet. Het FAST Face Protection Shield. Het scherm is gemaakt van duurzame materialen en volledig circulair. Het product is op non-profitbasis geproduceerd en vermarkt. Partner Polyscope Polymers BV uit Geleen zorgde voor de schermen van polycarbonaat, Kupron uit Sittard voor de hoofdhouders waarna Inalfa Roof Systems uit Venray de montage voor zijn rekening nam. De alliantie kon, indien nodig, 10.000 gelaatsvizieren per week produceren. FAST Automotive Group is vanaf nul gestart, zonder contacten en ervaring in de gezondheidszorg. Het was een nieuwe wereld voor ons. Verschillende partijen, zoals het Maastricht UMC+ en het UZA in Antwerpen waren direct geïnteresseerd. De productie van de FAST Face Protection Shield t.b.v. de gezondheidszorg loopt inmiddels terug. Dat is natuurlijk een goed teken, omdat het scherm niet meer nodig is. Nu zijn het vooral bedrijven uit de chemie, assemblage en productie die de schermen afnemen. Voor ons is het een bevestiging dat het businessmodel effectief is. We hebben aangetoond dat we in korte tijd een product met toegevoegde waarde kunnen bedenken, ontwikkelen én in productie brengen”, aldus Luc van Neer.

De bundeling van kennis resulteert in toegevoegde waarde en hoogwaardige kwaliteit.

“Met dit unieke bedrijfsmodel maken we het mogelijk voor zowel klanten als partners om zonder extra kosten en met zeer beperkte risico’s innovaties door te voeren waarmee deze partijen concurrerend blijven en toegevoegde waarde kunnen bieden. Onze klanten zijn hoofdzakelijk systeemleveranciers van complexe producten met hoge kwaliteitsspecificaties, aan veiligheid gerelateerde producten, lichtgewicht oplossingen, van metaal-tot-kunststof ontwikkelingen, hybride producten en composieten. Voor én samen met deze bedrijven creëren we innovatieve technologische oplossingen in de automotive value chain op de meest duurzame manier voor people, planet, profit en performance. FAST is een entrepreneur die agile werken in automotive in een nieuwe fase brengt. Onze community van samenwerkende partners groeit letterlijk snel. Het begon twee jaar geleden met drie partners, inmiddels zijn we met vijf ervaren en bekende automotive leveranciers als premium partners binnen FAST, en een twaalftal andere partners eromheen. De huidige premium partners zijn EVO GmbH (München, D), Albis Polymers (Hamburg, D), Polyscope Polymers (Geleen, NL), Schwarz Werkzeugbau (Pr. Oldendorf, D) en Kupron Prototypes (Sittard, NL)”.

De auto-industrie kent vier megatrends: autonoom rijden, elektrificatie, digitalisering en nieuwe mobiliteitsconcepten. In deze sterk veranderende markt is het vrijwel onmogelijk voor veel leveranciers om de ontwikkelingen bij te benen, onder meer door het gebrek aan technische professionals en de hoge kosten die met productontwikkeling zijn gemoeid. Dat kan alleen nog door samen te werken.

Luc van Neer: "FAST Automotive Group laat zien hoe je door partnership, flexibiliteit, kennisdeling en samenwerking in staat bent om op korte termijn fantastische innovaties te realiseren."

De Rabobank heeft mee geïnvesteerd in FAST Automotive Group. Richard van der Snoek en John Janssen van de Rabobank hebben de alliantie vanuit het Business Innovatie Team Limburg ondersteund. De afdeling Grootzakelijk is via één van de partners betrokken. “Het is een schoolvoorbeeld van ondernemers die in crisistijd uit hun comfortzone stappen en de uitdaging aangaan om iets te betekenen voor de samenleving”, aldus John Janssen. “FAST Automotive Group laat zien hoe je door partnership, flexibiliteit, kennisdeling en samenwerking in staat bent om op korte termijn fantastische innovaties te realiseren en in dit geval ook nog zonder direct eigen belang. Als Rabobank dragen wij daar graag aan bij en niet alleen in geld, maar ook door verbindingen, uitdagingen, coaching en indien gevraagd invulling van (alternatieve) financieringsvormen. Juist ook in deze tijden van crisis is daar vanuit ondernemers veel behoefte aan”, vult Richard van der Snoek aan.

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg worden jaarlijks 750 bedrijven geholpen door het Rabobank Business Innovatie Team Limburg (BITL). We helpen ondernemers met een duurzame groei om zo bij te dragen aan groei en werkgelegenheid in Limburg.

Contact

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving is onlosmakelijk met modern ondernemerschap. Daarom hebben de Rabobanken in Limburg samen met het Business Innovatie Team Limburg het initiatief genomen om te komen tot een duurzaamheidsteam met drie thema’s: energietransitie, circulariteit en klimaat en landbouw. Neem contact op met onze adviseur Richard van der Snoek of kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van innovatie en verduurzaming van je bedrijf.

Richard van der Snoek

Richard van der Snoek
Teamcaptain Business Innovatie Team Limburg
+31 (0)6 2060 8868

Email LinkedIn