Gipsmans Planten

Een plant met groeiambities

De missie van Gipmans Planten is ‘Doing well by Doing Good’. Het doel is om planten duurzaam, liefst 100% biologisch,met respect voor mens, plant en milieu, te produceren. Voor deze verduurzaming onderzoekt het bedrijf hoe het de gewassen met een minimaal gebruik van energie, water en meststoffen sterk en weerbaar kan laten groeien.

900.000.000 planten per jaar met respect voor mens, plant en milieu

Gipmans Planten is een innovatief familiebedrijf. Al snel na zijn oprichting in 1971 door Sjef (1e generatie) en de twee zoons Henk en Wim Gipmans (2e generatie), ontwikkelde de ‘opkweker’ zich tot een grote speler als het gaat om de teelt van ‘koude planten’ (o.a. sla, prei en kool), die buiten in de volle grond gekweekt worden, ‘warme planten’ (o.a. tomaat, paprika, komkommer en aubergine), die in kassen groeien en kruiden. Onder de vlag van de 3e generatie is het assortiment uitgebreid met de teelt van ‘kruidenplanten’. Voor verdere ontwikkeling en innovatie van de teelt van koude planten ging Gipmans dit jaar een intensieve samenwerking aan met de op een steenworp afstand gelegen Schreurs Plantenkwekerij in Sevenum. Samen vormen de twee partners de op een na grootste teler van ons land. De Gipmans Groep kweekt op een oppervlakte van circa 88 voetbalvelden meer dan 900.000.000 planten per jaar.

Erik Gipmans: “Wij willen onze planten duurzaam, liefst 100% biologisch, met respect voor mens, plant en milieu, produceren, om onze impact op de omgeving te verkleinen.”

Rabobank klantverhaal Gipmans Planten

Samen duurzaam

Erik Gipmans is een van de drie Gipmans-directeuren uit de 3e generatie van het familiebedrijf. Hij werkt samen met zijn broer en neef: “Onze missie is ‘Doing well by Doing Good’. Wij willen niet méér maar juist meerwaarde creëren. Dat betekent dat wij onze planten duurzaam, liefst 100% biologisch - met respect voor mens, plant en milieu - willen produceren, om onze impact op de omgeving te verkleinen. Voor deze verduurzaming onderzoeken wij in een constant proces hoe wij onze gewassen met een minimaal gebruik van energie, water en meststoffen sterk en weerbaar kunnen laten groeien Deze zoektocht resulteerde onder andere in een innovatieve teeltmethode voor sla op water. Na de eerste proefopstelling vijf jaar geleden werd duidelijk dat deze methode schoner, energievriendelijker en sterke, gezonde planten oplevert. Een partner van ons heeft de methode van ons overgenomen en kweekt nu sla op 7 ha water.

In de tussentijd staan wij niet stil. Om ons energieverbruik verder terug te dringen verlichten we onze kassen met LED. We hebben onze eigen slateelt volledig gerobotiseerd. In samenwerking met Koppert Biological Systems in Delft werken we aan de ontwikkeling van plantversterkers; natuurlijke toevoegingen die planten weerbaar maken tegen schimmels en ziektes. En we werken aan een proef met daglichtloos telen. Die stap gaat net als de teelt op water voor een grote verandering zorgen, want als je niet afhankelijk bent van daglicht kun je planmatiger, op afroep en minder seizoensafhankelijk telen. Je bent dan ook minder gebonden aan een locatie en zou velden kunnen aanleggen in de buurt van duurzame stroombronnen én de afzetmarkt.

Sparringpartner

De Rabobank is vanaf dag één in 1971 een van onze sparringpartners. Over zaken als een generatiewisseling, de uitkoop van een aandeelhouder of de integratie van twee bedrijven praat je nu eenmaal niet zo snel met andere relaties of leveranciers. Hetzelfde geldt voor innovaties die bepalend zijn voor je concurrentiepositie in de markt. In de Rabobank hebben we een partner die bij dergelijke complexe processen met ons meedenkt, ons daarin ook faciliteert en door de jaren heen heel flexibel met ons meebeweegt. Dat is erg waardevol.

Bart van Heugten is accountmanager Food & Agri bij Rabobank kring Limburg. “Gipmans is een innovatieve kweker. Fanatiek, open en transparant werken zij aan hun ambities om hun ecologische footprint te verkleinen. ‘Growing a better world together’ is in deze samenwerking letterlijk van toepassing. De wens om bij te dragen aan een betere wereld zit niet alleen bij ons maar ook bij Gipmans in het DNA.”

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg bankiert 86% van de agrarische bedrijven bij Rabobank. We helpen agrarische ondernemers op financieel vlak en denken we mee over groeien en het verduurzamen van hun bedrijf.

Lees hier meer over Food & Agri

Contact

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving is onlosmakelijk met modern ondernemerschap.

Neem contact op met onze adviseur Bart van Heugten of kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van Food & Agri.

Bart van Heugten

Bart van Heugten
Accountmanager Food & Agri
+31 (0)6 1928 2523

Email LinkedIn