Glanum Diagnostics

Een slimme pleister als doktersassistent

De holterpleister is een uitvinding waarbij een pleister op de borstkas de hartslag gedurende een bepaalde periode registreert en vastlegt. “De huisartsen hebben behoefte aan gebruiksvriendelijke én betaalbare diagnostische apparatuur. Zo zijn we bij de holterpleister uitgekomen, letterlijk aan de keukentafel bedacht”, aldus Inge Sieben en Frank Everaerts van Glanum Diagnostics.

Holterpleister: effectieve, gebruiksvriendelijke diagnostiek voor de huisartsenpraktijk

Hoe belangrijk het is om adequaat reageren in de gezondheidszorg hebben we in de afgelopen tijd ervaren, meer dan ooit tevoren. Snelle diagnostiek kan levens redden. De Holterpleister, een uitvinding van Glanum Diagnostics uit Weert is daar een sprekend voorbeeld van.

In ons land hebben meer dan 1 miljoen mensen een hart- of vaatziekte. Een onderzoek dat voor de diagnostiek van hartritmestoornissen wordt ingezet is de Holter-ECG. Bij dit onderzoek meet en registreert een kastje via elektroden, die op de borstkas worden geplakt, gedurende 24 of 48 uur de hartslag. Aan de hand van de resultaten kan de huisarts beoordelen of er verder onderzoek wenselijk is.

Glanum Diagnostics in Weert brengt in het voorjaar van 2020 een innovatieve versie van de Holter-ECG op de markt: de Holterpleister. De huisarts, assistente of praktijkondersteuner kan deze pleister tijdens een consult bij de patiënt op de borstkas plakken en daarbij een korte uitleg geven. Na het onderzoek kan de patiënt de pleister zelf van het lichaam halen en opsturen naar het Glanum Diagnostisch Centrum. Hier worden de gegevens geanalyseerd en door een cardioloog van een adviesbehandelplan voorzien. De huisarts kan op basis van dit advies zijn beleid bepalen.

“In de ontwikkelhoek wordt te weinig naar huisartsen geluisterd. De sector vraagt eenvoudige diagnostische apparatuur die zij snel en zonder veel gedoe kan inzetten”

De Holter-ECG is bij uitstek een onderzoek dat in de eerste lijn, dus bij de huisarts thuishoort, maar het huidige instrument is verouderd en tijdrovend. De Holterpleister zorgt voor gebruiksgemak, de technologie is betrouwbaar en de ondersteuning door het Glanum Diagnostisch Centrum zorgt voor een snelle schakel tussen de eerste en tweede lijn. Verwijzingen naar het ziekenhuis kunnen zo worden voorkomen, waardoor wachttijden én zorgkosten dalen terwijl het comfort voor patiënt toeneemt.De pleister voldoet aan alle wet- en regelgeving, is vrouwvriendelijk ontworpen, watervast, volledig circulair geproduceerd en 100% recyclebaar.

Rabobank klantverhaal Glanum Diagnostics

Aan de keukentafel

De Holterpleister is letterlijk aan de keukentafel van Inge Sieben en Frank Everaerts ontstaan. Inge heeft voor de oprichting van Glanum Diagnostics bij Medtronic klinisch onderzoek verricht op het gebied van cardiologie, Frank heeft zich onder andere bij Medtronic, Philips Medical en TNO verdiept in de interactie tussen het lichaam en diagnostische apparatuur. “Het stoorde ons dat er zoveel mooie instrumenten worden ontwikkeld, die de onderzoekskamer nooit bereiken omdat de technologie te duur of te complex is”, vertelt Inge.

“In de ontwikkelhoek wordt te weinig naar huisartsen geluisterd. De sector vraagt eenvoudige diagnostische apparatuur die zij snel en zonder veel gedoe kan inzetten. Zo kwamen wij op het idee om de Holtertechnologie in een eenvoudige pleister te vatten; plakken en klaar. En de patiënt heeft geen last van een kastje met elektroden en draden. De huisartsen hoeven niet meer zelf in de data te duiken, wij ontzorgen hen volledig met ons behandelcentrum waarin BIG-geregistreerde cardiologen de data analyseren. Binnen één week ligt er advies of een kant en klaar behandelplan bij de huisarts op tafel. De huisartsen waarmee wij al samenwerken zijn erg tevreden over zowel het gebruiksgemak van de pleister als de snelle interactie met onze specialisten. Zowel arts als patiënt worden sneller geholpen. En de patiënt krijgt de juiste zorg op de juiste plaats. Onze ambities zijn groot. Vanuit de pleister zijn de volgende stappen richting nieuwe e-health-toepassingen en andere diagnostische hulpmiddelen snel gezet.”

Innovatieleningen

Maarten Kansen is accountmanager Medicidesk van de Rabobank. In samenwerking met het Business Innovatie Team Limburg heeft hij ervoor gezorgd dat Glanum Diagnostics twee Achtergestelde Innovatieleningen heeft ontvangen. “Een uitzondering voor een uitzonderlijke innovatie”, lacht hij. “Het is al bijzonder dat een bank een startup als Glanum in de ontwikkelfase financiert. Normaliter ben je daarvoor aangewezen op durfkapitaal. Vanwege het maatschappelijk belang van effectieve diagnostiek en de kostenbesparing die de hulpmiddelen die Glanum hiervoor wil ontwikkelen, zijn wij aan boord gestapt. Vooral de combinatie van slimme en gebruiksvriendelijke technologie én advies maakt voor ons het verschil.”

 

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg bankiert 34% van de medisch specialisten bij Rabobank. We helpen en ondersteunen medici en zorgondernemers op financieel vlak waardoor zij zich kunnen richten op de gezondheid van mensen.

Lees hier meer over Zorg

Contact

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving is onlosmakelijk met modern ondernemerschap.

Neem contact op met onze adviseur Maarten Kansen of kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van Ondernemen in de zorg.

Maarten Kansen

Maarten Kansen
Accountmanager Medicidesk Bedrijven
+31 (0)6 8209 2709

Email LinkedIn