Holterpleister: effectieve, gebruiksvriendelijke diagnostiek voor de huisartsenpraktijk
Hoe belangrijk het is om adequaat reageren in de gezondheidszorg hebben we in de afgelopen tijd ervaren, meer dan ooit tevoren. Snelle diagnostiek kan levens redden. De Holterpleister, een uitvinding van Glanum Diagnostics uit Weert is daar een sprekend voorbeeld van.
In ons land hebben meer dan 1 miljoen mensen een hart- of vaatziekte. Een onderzoek dat voor de diagnostiek van hartritmestoornissen wordt ingezet is de Holter-ECG. Bij dit onderzoek meet en registreert een kastje via elektroden, die op de borstkas worden geplakt, gedurende 24 of 48 uur de hartslag. Aan de hand van de resultaten kan de huisarts beoordelen of er verder onderzoek wenselijk is.
Glanum Diagnostics in Weert brengt in het voorjaar van 2020 een innovatieve versie van de Holter-ECG op de markt: de Holterpleister. De huisarts, assistente of praktijkondersteuner kan deze pleister tijdens een consult bij de patiënt op de borstkas plakken en daarbij een korte uitleg geven. Na het onderzoek kan de patiënt de pleister zelf van het lichaam halen en opsturen naar het Glanum Diagnostisch Centrum. Hier worden de gegevens geanalyseerd en door een cardioloog van een adviesbehandelplan voorzien. De huisarts kan op basis van dit advies zijn beleid bepalen.