Gulpener Bierbouwerij

Duurzaamheid van de tap of uit de fles

Even stond de tap stil, toen de horeca werd gesloten door het corona-virus. Maar de ambities van De Gulpener Bierbrouwerij blijven overeind en zijn relevanter dan ooit. Met als doel het verlagen van de CO2-uitstoot en de (rest)afvalstromen ontwikkelt de brouwerij pal tegenover de oude brouwerij, het meest duurzame brouwhuis van Europa. Dit betekent een vergroting van de capaciteit mogelijk tot 200.000 hl/jaar met een energiereductie van 75%.

Gulpener bouwt het meest duurzame brouwhuis van Europa

De Gulpener Bierbrouwerij is een speciaalbier-brouwerij en in ons land marktleider op het gebied van biologische bieren. De brouwer brengt 100.000 hectoliter bier per jaar op de markt; 50% daarvan zijn speciaalbieren, 99% is bestemd voor de Nederlandse markt, 25% blijft zelfs in Limburg. Het assortiment telt 20 verschillende smaken, waarvan sommigen beloond zijn met prestigieuze prijzen. Het bijna 200-jaar oude familiebedrijf noemt zichzelf ‘de vrije brouwer’; het staat zelfstandig in de markt, is vrij om eigen smaken te ontwikkelen en loopt ver voor de troepen uit als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. In 2014 werd de brouwerij zelfs uitgeroepen tot meest duurzame bedrijf van Nederland. Dit jaar volgde de eretitel ‘Ondernemer van 2019’ voor Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten.

Een belangrijke succesfactor, die ook zeer bepalend is voor de smaak, is dat Gulpener bieren op ambachtelijke wijze worden gebrouwen met lokale grondstoffen. Het door mergel gezuiverde water is afkomstig uit eigen bronnen en de grondstoffen worden op duurzame, deels zelfs biologische wijze door 25 lokale boeren geteeld. Dit is ook zichtbaar in het landschap: her en der zie je bij de akkers bordjes ‘Hier wordt geteeld voor Gulpener’.

De ambities zijn nu gericht op het verlagen van de CO2-uitstoot en de (rest)afvalstromen. Met dit doel voor ogen ontwikkelt de brouwerij pal tegenover de oude brouwerij, waar Gulpener in 1825 werd opgericht, het meest duurzame brouwhuis van Europa. Vanaf medio 2020 wordt hier een vergroting van de capaciteit mogelijk tot 200.000 hl/jaar met een energiereductie van 75%.

Jan-Paul Rutten: “We willen het fundamenteel anders en beter doen voor de omgeving en de wereld.”

Rabobank klantverhaal Gulpener Bierbouwerij

Fossielvrij bier in 2030

Het ultieme doel ligt verder in het verschiet: de ambitie is om uiterlijk in 2030 fossielvrij bier te brouwen. De toepassing van nieuwe filtertechnieken maakt het daarbij mogelijk om bier te brouwen van andere lokale graansoorten, zoals spelt, rogge en oergranen. Deze graansoorten komen van nature in het Heuvelland voor, zijn daardoor sterker en hoeven minder bespoten te worden. Hiermee kan Gulpener zijn lokale grondstoffen nog beter verwerken, terwijl tegelijk de biodiversiteit binnen het Limburgse landschap toeneemt. De oogst van de eerste proefvelden met deze graansoorten is in het najaar van 2019 binnengehaald. Zodra het nieuwe brouwhuis zijn deuren opent kunnen de smaakexperimenten beginnen en mogen bierliefhebbers zich verheugen op nieuwe, bijzondere speciaalbieren uit Limburg.

“We willen het fundamenteel anders en beter doen voor de omgeving en de wereld”, zegt directeur Jan-Paul Rutten in een toelichting op de ambities van de Gulpener Bierbrouwerij. De Rabobank heeft vanaf het begin meegedacht over de aanpak en financiering van onze plannen. We gaan lang terug samen en kennen elkaar. Vooral dat laatste telt voor ons mee. Vanwege de impact van de duurzaamheidsmaatregelen kwamen we in aanmerking voor een Impactlening met een lagere rente. Daarnaast krijgen we subsidie uit de Demonstratie Energie-Innovatie (DEI+) regeling van het RVO. Dat zijn mooie beloningen die voor ons vooral onderstrepen dat we met onze investeringen de juiste keuzes maken.”

Sterk merk

Jordi van Kan is accountmanager Grootzakelijk bij de Rabobank: “Het mooie van Gulpener is de intrinsieke motivatie om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Ik kan Jan-Paul optimaal adviseren door mijn lokale kennis te combineren met het netwerk van Sectorspecialisten binnen de bank. Bij de investering in het brouwhuis hebben we al deze kennis perfect kunnen inzetten. Vanwege mijn directe betrokkenheid en het regelmatige contact kan er op elk moment een passend advies gegeven worden. Gulpener is een sterk merk, dat met het duurzaam en biologisch brouwen van nog meer nieuwe speciaalbieren alleen maar sterker zal worden.”

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg bankiert 62% van de grootzakelijke ondernemers bij Rabobank. We investeren in ondernemers om samen ambities te realiseren en ondersteunen, en ontplooien spraakmakende maatschappelijk initiatieven.

Lees hier meer over Ondernemen

Contact

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving is onlosmakelijk met modern ondernemerschap.

Neem contact op met onze adviseur Jordi van Kan of kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van Ondernemen.

Jordi van Kan

Jordi van Kan
Accountmanager Grootzakelijk
+31 (0)6 1209 4364

Email LinkedIn