Gulpener bouwt het meest duurzame brouwhuis van Europa
De Gulpener Bierbrouwerij is een speciaalbier-brouwerij en in ons land marktleider op het gebied van biologische bieren. De brouwer brengt 100.000 hectoliter bier per jaar op de markt; 50% daarvan zijn speciaalbieren, 99% is bestemd voor de Nederlandse markt, 25% blijft zelfs in Limburg. Het assortiment telt 20 verschillende smaken, waarvan sommigen beloond zijn met prestigieuze prijzen. Het bijna 200-jaar oude familiebedrijf noemt zichzelf ‘de vrije brouwer’; het staat zelfstandig in de markt, is vrij om eigen smaken te ontwikkelen en loopt ver voor de troepen uit als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. In 2014 werd de brouwerij zelfs uitgeroepen tot meest duurzame bedrijf van Nederland. Dit jaar volgde de eretitel ‘Ondernemer van 2019’ voor Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten.
Een belangrijke succesfactor, die ook zeer bepalend is voor de smaak, is dat Gulpener bieren op ambachtelijke wijze worden gebrouwen met lokale grondstoffen. Het door mergel gezuiverde water is afkomstig uit eigen bronnen en de grondstoffen worden op duurzame, deels zelfs biologische wijze door 25 lokale boeren geteeld. Dit is ook zichtbaar in het landschap: her en der zie je bij de akkers bordjes ‘Hier wordt geteeld voor Gulpener’.
De ambities zijn nu gericht op het verlagen van de CO2-uitstoot en de (rest)afvalstromen. Met dit doel voor ogen ontwikkelt de brouwerij pal tegenover de oude brouwerij, waar Gulpener in 1825 werd opgericht, het meest duurzame brouwhuis van Europa. Vanaf medio 2020 wordt hier een vergroting van de capaciteit mogelijk tot 200.000 hl/jaar met een energiereductie van 75%.