Kindcentrum Sittard

Kansengelijkheid voor kinderen

Kindcentrum Sittard - de naam zegt het al - is veel meer dan een basisschool. Het kind staat voorop, letterlijk en figuurlijk. Deze brede school is voortgekomen uit drie basisscholen: De Sjtadssjool, De Tovertuin en De Baandert. Vanaf 1 augustus 2019 vormen zij samen één school die nauw samenwerkt met de zorg-, opvang- en welzijnsinstellingen, maar ook verbinding zoekt met de wijk. “We wilden graag een nieuw onderscheidend onderwijsconcept aanbieden dat past in deze tijd en waarin ‘kansen bieden’ en ‘talentontwikkeling’ centraal staan”, aldus Susanne Suijkerbuijk van het Kindcentrum.

Gezonde basisschool van de toekomst

Kindcentrum Sittard is dit jaar gestart als Gezonde Basisschool van de Toekomst, waarmee ze aantoont dat er wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl van de leerlingen en in zetten op talentontwikkeling. “Kinderen nemen geen lunch meer mee naar school, maar zorgen samen voor het eten op school. Iedere middag bereiden kleine groepjes uit verschillende klassen de lunch. Ze eten gezamenlijk in de klas, ruimen de tafels af en doen de afwas. De ene keer maken ze een gezonde salade, de volgende dag een wrap, maar ook af en toe een loempia of appelcrumble. We merken dat kinderen meer bruinbrood eten en vaker groente en fruit nemen. Onlangs hebben we nog een workshop ‘pitjes’ gegeven over de verschillende zaden op brood.”, zegt Susanne Suijkerbuijk.

‘De Rabobank zet zich in om de vitaliteit van Limburgers bevorderen door kansen te creëren en talentontwikkeling te stimuleren..’

Kindcentrum Sittard

Growing A Better World Together

De Rabobank zet zich in Limburg actief in om de vitaliteit in het bedrijfsleven en het onderwijs te bevorderen. Obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, depressies en longaandoeningen komen in Limburg vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Een van de belangrijkste oorzaken is een ongezonde leefstijl. Waar kun je dan beter beginnen om dit aan te pakken dan op de basisschool? “Ongeveer een jaar geleden zijn we in gesprek geraakt met het Kindcentrum. Vitaliteit, zowel bij bedrijven als op scholen, is een belangrijk aandachtsgebied van de Rabobank. Het past in ons maatschappelijke missie ‘Growing a better World together’. We ondersteunen de Provincie om de vitaliteit in Limburg te stimuleren en een trendbreuk te realiseren om de gezondheidsachterstand in te halen. Eén van de initiatieven die wij actief ondersteunen is de Gezonde Basisschool van de Toekomst”, aldus Helen Bours, vitaliteitsmanager bij de Rabobank.

Een menukaart boordevol cultuur, financiële educatie en sport

“Het Kindcentrum is één van de basisscholen in Limburg die we ondersteunen in vitaliteit. Zo hebben we bij het Kindcentrum ertoe bijdragen dat 600 leerlingen elke dag een gezonde lunch krijgen en deze om beurten kunnen bereiden in een professionele keuken. Hierbij gaat het niet alleen om gezonde voeding. Ook het sociale aspect speelt een rol: samen bereiden, eten en opruimen. En door het toepassen van verschillende snijtechnieken verbeteren kinderen hun motoriek. De volgende stap is wellicht dat de kinderen gaan koken voor mensen in de wijk. Zo is het concept voortdurend in ontwikkeling. We werken nu aan een ‘menukaart’ met activiteiten die we als bank nog meer kunnen aanbieden op het gebied van onder andere cultuur en financiën. Samen met mijn collega’s bij de Rabobank gaan we lessen introduceren over omgaan met (zak)geld én laten we kinderen ervaren wat er komt kijken bij het opstarten van een eigen onderneming. Maar ook vanuit ons netwerk kunnen we toegevoegde waarde bieden, bijvoorbeeld met een workshop van een leefstijlcoach of een les over veilig fietsen. De Rabobank heeft een actieve ledenraad, waarvan vijf leden meedoen aan kwaliteitsprogramma; ze denken mee en geven advies over de verdere ontwikkeling van de vitaliteitsprogramma’s binnen het Kindcentrum.”

Het Kindcentrum in Sittard gaat een mooie toekomst tegemoet. “We willen verder groeien naar een school, waar iedereen lekker in zijn vel zit. We hopen dat meer scholen dit concept gaan toepassen. Wij zijn één van de pioniers en helpen andere scholen graag met wat wij ervan geleerd hebben. Dat is onze ambitie die wij schoolbreed met hele team dragen en uitdragen.”

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg helpen we organisaties met een duurzame groei om zo bij te dragen aan groei en werkgelegenheid in Limburg.

Contact

Onze vitaliteitsmanagers helpen onderwijsinstellingen de vitaliteit van basisschoolleerlingen en bedrijven de vitaliteit van werknemers te bevorderen. Ook kennen zij diverse producten om te werken aan een (financieel) gezonde toekomst en kunnen zij de juiste verbindingen leggen. Maak een afspraak om de vitaliteit van je onderneming in kaart te brengen of een weloverwogen keuze te maken uit de menukaart voor de Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Helen Bours

Helen Bours
Vitaliteitsmanager
06 38908428

Email LinkedIn