Ondernemen

Ondernemen in Limburg

In Limburg bankiert 62% van de grootzakelijke ondernemers bij Rabobank. We investeren in ondernemers om samen ambities te realiseren en ondersteunen, en ontplooien spraakmakende maatschappelijk initiatieven.

Specialisten met veel kennis van verschillende sectoren Toegang tot ons netwerk Eén aanspreekpunt voor al je zaken Eén vertrouwde adviseur
Ondernemen

Rabobank gaat verder met duurzaamheid, innovatie en circulariteit

De komende jaren kunnen we ook in Limburg steeds meer een groei zien van duurzame energie: zonne-energie, windenergie en biogas het zijn de trends van dit moment. In 2019 werd een recordaantal zonnepanelen geplaatst. Wist je dat we in Limburg zelfs beschikken we zelfs over het tweede grootste zonnepark van het land? Gelegen in de Louisegroeve bij industriepark Chemelot in Geleen. Het park heeft een oppervlakte van elf voetbalvelden en de ruim tienduizend zonnepanelen leveren stroom voor duizend huishoudens.

Naast duurzame energie is Rabobank ook volop bezig met innoveren. Daarbij helpen en ondersteunen we onze ondernemers. Zo kunnen zij een nieuwe product lanceren of een nieuwe product verbeteren. Maar ook zelf zitten we niet stil en lanceren we nieuwe manieren van bankieren zoals met eenvoudige betaalapps. Naast innoveren en duurzaamheid vinden we circulair ondernemen ook belangrijk. Een product een tweede leven geven. Als ondernemer kun je daar ook aan bijdragen door bijvoorbeeld een product te leasen of te verhuren in plaats van te verkopen. Op deze manier zijn er minder grondstoffen nodig en wordt er minder afval geproduceerd. Waardoor we ook weer duurzaam bezig zijn. De Rabobank Circulair Ondernemen Challenge wordt sinds 2014 gehouden en laat ondernemers kennis maken met circulariteit. Want veel ondernemers willen wel, maar weten niet hoe. Als Rabobank bieden wij kennis en een netwerk.

Bekijk de infographic (PDF)
Ondernemen

Welke kansen zijn er op het gebied van bouw en vastgoed?

Ontwikkelingen in de bouw en vastgoed gaan razendsnel. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Door klimaatverandering en de overgang naar duurzame energie moet het bouwproces slimmer en sneller worden. In 2050 moeten alle gebouwen CO2-neutraal zijn, een flinke opgave. Waar liggen kansen? En wat zijn de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, onze specialisten zijn op de hoogte en praten jou als ondernemer graag bij.

Ondernemen

Hoe kunnen we jou ondersteunen op gebied van ICT en zakelijke dienstverlening?

De dienstverlening is in fundamentele verandering. Digitalisering, veranderend klantgedrag en versterkte concurrentie spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen voor jou als ondernemer kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En welke ontwikkelingen gaan de wereld van dienstverlening veranderen? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Ondernemen

Welke ontwikkelingen spelen er in de wereld van detail- en groothandel?

Digitalisering, veranderend klantgedrag en versterkte concurrentie: de detail- en groothandel krijgen te maken met tal van veranderingen. Waar liggen er voor jou als ondernemer kansen om je te onderscheiden? En hoe zit het met de economische vooruitzichten? Onze specialisten zijn dagelijks bezig met het vergaren van kennis en op de hoogte van de laatste trends. Zij kunnen inspelen op de ontwikkelingen die in de wereld van detail- en groothandel gaan veranderen. Of je nu eigenaar bent van een groothandel of een autobedrijf hebt, samen met jou bespreken we de mogelijkheden.

Ondernemen

Hoe speel je het beste in op het gedrag van consumenten?

In de horeca- en recreatie gaan de ontwikkelingen razendsnel. De horeca- en recreatiesector is sterk afhankelijk van de particuliere consumptie, want de consument verandert constant zijn of haar gedrag. Ook concurrenten zitten niet stil waardoor ook het aanbod steeds wisselt. Gemak, unieke beleving, toenemend aanbod zijn belangrijke trends, terwijl aan de andere kant vertrouwde merken afnemen. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van horeca, food en recreatie. Ze houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie.

Ondernemen

Hoe ga je om met de stijgende zorgkosten?

Limburg is over vijftien jaar sterk vergrijsd en is een van de krimpregio’s in Nederland. Dit betekent een stijgende zorgvraag, toenemende zorgkosten met en een krappere en door innovatie (eHealth) andere arbeidsmarkt. Dat vraagt om verandering. Onder meer zorg dichtbij de burger, waarbij we denken aan eerstelijns- en thuiszorg en minder langdurig verblijf in een zorginstelling of ziekenhuis. Het streven is naar een goed evenwicht tussen financiële houdbaarheid, toegankelijkheid en hoge kwaliteit. In welk deel van de zorgsector je ook actief bent, als Rabobank praten je bij en denken met je mee.

Ondernemen

Hoe kunnen we samenwerken op het gebied van industrie & Bio Based Energie?

Limburg is koploper in de circulaire, biobased economy van de toekomst. De biobased economy veronderstelt intensieve samenwerking tussen agrarische ondernemers, wetenschappers, technologen, productontwikkelaars, marketeers, de maakindustrie en overheden. Partijen die nog niet van nature gewend zijn samen op te trekken. Wil je weten waar kansen liggen of wat de economische vooruitzichten zijn? Onze specialisten van de Rabobank zijn op de hoogte van de laatste trends en praten je graag bij.

Ondernemen

Transport en logistiek staan voor een interessante tijd

De logistieke sector is goed voor ruim 13% van de Limburgse werkgelegenheid, dat zijn ruim 60.000 mensen en heeft een toegevoegde waarde van 4,7 miljard euro. Daarmee is de logistiek een van de belangrijkste sectoren in Limburg. Echter bevindt de transport en logistiek zich in een interessant tijd. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen er voor ondernemers kansen en hoe zien de economische voorspellingen eruit? Onze specialisten van de Rabobank weten alles van de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving en kunnen je daarin bijpraten en ondersteunen.

Contact

Neem contact op met onze adviseur Bastian Bosten of kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van ondernemen.

Bastian Bosten

Bastian Bosten
Directeur Groot Zakelijk Limburg
+31 6 13118317

Email LinkedIn