TileSystems

Een straatklinker met ‘climate control’

De ZOAK®-klinker is een straatsteen die het regenwater absorbeert als een spons en het vervolgens afvoert. Zelfs bij hevige regenval blijft géén water op de stenen achter. Door de waterdoorlatende bestrating kan het water (met een capaciteit van 1000 l/m2 per uur) in de bodem infiltreren. Deze innovatie bestrijdt het probleem van toenemende droogte, wateroverlast én hittestress.

ZOAK®-klinker: een nieuwe stap naar een klimaatbestendige toekomst

Door het sterk verminderde economische verkeer als gevolg van corona is de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd. Dit roept de vraag op of de corona-crisis wellicht ook kansen biedt voor het versneld dichterbij brengen van een circulaire economie en een eerder afscheid van fossiel energiegebruik.Als het aan Rob Alards van TileSystems uit Horst aan de Maas ligt, is het antwoord volmondig ja. Met zijn uitvinding heeft hij al een stap gezet een klimaatbestendige toekomst. Wereldwijd zien we het klimaat veranderen. In ons land regent het daardoor minder vaak, maar als het regent, hoost het zo hevig dat riolen en afwateringssystemen overlopen. De ontgroening zorgt er daarnaast voor dat minder water opgenomen wordt in de ondergrond. Daardoor kan er - ondanks hevige regen - nog altijd sprake zijn van droogte. De balans is weg in onze waterhuishouding en dat levert grote zorgen op voor de toekomst. TileSystems in het Noord-Limburgse Horst aan de Maas heeft een antwoord: de ‘Zeer Open Afval Keramiek’ of ZOAK®-klinkers en X-tegels. Dit is een innovatieve serie keramische bestratingen, die het regenwater als een spons absorberen en afvoeren. Zelfs bij hevige regenval blijft géén water op de stenen achter. Door onder de waterdoorlatende bestrating speciale buffermatten te leggen, kan het water (met een capaciteit van 24 l/m2) in de bodem infiltreren. Zo zorgt dit unieke systeem voor een gezonde waterhuishouding en hoeft er geen regenwater meer afgevoerd te worden.

Rob Alards: “De klimaatproblemen en ook zorgen over de toekomst van mijn kinderen triggerden mij om iets nieuws te ontwikkelen op het gebied van innovatieve bestrating.”

Rabobank klantverhaal TileSystems

klimaatbestendige toekomst

Met de ZOAK®-klinkers (Zeer Open Afval Keramiek) en X-tegels van TileSystems is overbelasting van rioleringen verleden tijd. Minstens zo mooi voor het milieu is dat de producten volledig circulair worden geproduceerd van gerecyclede keramiek en de potentie hebben om CO2 te kunnen opslaan; dat wordt momenteel nog onderzocht. Door de openbare ruimte in steden en dorpen, opritten en terrassen met deze klinkers of tegels te bestraten, kunnen dus in één klap de toenemende droogte, wateroverlast én het CO2-probleem teruggedrongen worden. Dan hebben we het nog niet over een aangenamer leefklimaat in de steden. Een steen die water vasthoudt zorgt bij hitte voor verkoeling; onderzoek wijst uit dat de temperatuurdaling kan oplopen tot 9 °C. Hierdoor wordt de kwaliteit van het leven beter op deze warme dagen. De boodschap van deze innovatie is helder: dit Limburgse product kan bijdragen aan een klimaatbestendige toekomst. In Grubbenvorst is de eerste ZOAK®-proefstraat gelegd waar met de TU Delft en de Hogescholen van Rotterdam en Amsterdam diverse testen worden gedaan om meer te leren over het onderhoud. Horst volgt met het Cultuurplein maar ook gemeenten als Amsterdam en Heerlen popelen om een pilot te starten.

Innovatieve bestrating

Rob Alards (37) is eigenaar van Totaaltegel en medeoprichter en -eigenaar van TileSystems. “De klimaatproblemen en ook zorgen over de toekomst van mijn kinderen triggerden mij om iets nieuws te ontwikkelen op het gebied van innovatieve bestrating. Voor (snel)wegen bestond al ZOAB om water snel af te voeren, voor sierbestrating bestond nog niets in keramiek. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. In 2015 is vervolgens het idee voor de ZOAK®-techniek en de X-serie® ontstaan. Een jaar later hadden we het patent in huis en TileSystems opgericht voor de uitvoering en verdere ontwikkeling daarvan.

Het hoge tempo waarop de ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, danken we aan de goede samenwerking met de juiste partners, zoals de TU Delft en de Hogescholen van Amsterdam en Rotterdam. Ook het Business Innovatie Team Limburg van de Rabobank heeft goede connecties voor ons gelegd. Volgens de innovatiemanagers is het essentieel om samen te werken om je innovatie écht een stap verder te brengen.

“Wat ons aanspreekt aan het ondernemerschap van Rob is dat hij niet alleen vooruitkijkt maar ook achteromkijkt naar wat zijn product de wereld kost en wat hij met zijn product teruggeeft. Hij weet precies hoeveel CO2 het leggen van één klinker of tegel kost en doet er alles aan om de uitstoot te compenseren. Het plan is onder andere nieuwe bomen te planten. Veel interessanter vind ik daarnaast wat de ZOAK®-klinkers en X-tegels kunnen betekenen voor de opslag van CO2 en de verbetering van het leefklimaat in onze steden. Deze ontwikkeling kan een groot verschil maken en moet dus echt doorgaan. Wij kijken hoe wij deze ontwikkeling kunnen financieren. Daarnaast hebben we een groot internationaal netwerk en kennis in huis om TileSystems onder de aandacht te brengen van goede productiepartners.”

Hoe kunnen we jou ondersteunen?

In Limburg worden jaarlijks 750 bedrijven geholpen door het Rabobank Business Innovatie Team Limburg (BITL). We helpen ondernemers met een duurzame groei om zo bij te dragen aan groei en werkgelegenheid in Limburg.

Lees hier meer over Innovatie

Contact

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving is onlosmakelijk met modern ondernemerschap.

Neem contact op met onze adviseur David Mevissen of kijk hoe wij je kunnen ondersteunen op het gebied van Innovatie en circulariteit.

David Mevissen

David Mevissen
Business Innovatie Manager
+31 (0)6 3046 8363

Email LinkedIn