Rechtstreeks van de boerderij naar de keukentafel

Boer en boerin in de stal met directeur op het hek

Als melkveehouder je eigen label in de markt zetten; je moet het maar durven. Jorden en Yvonne Oostdam van melkveebedrijf Oostdam deden het. Rabobank Rijn en Veenstromen schatte dit ondernemende karakter naar waarde en volgde met interesse de familie bij de uitrol van het project. ‘Het lokale aspect van dit initiatief juichen wij als lokale bank aan alle kanten toe.’ Tijdens ons bezoek aan Oostdam Zuivel in Bodegraven laat Jorden ons door middel van een rondleiding de tijdlijn van het bedrijf zien, waarbij al snel duidelijk wordt dat de melkveehouder constant in ontwikkeling is. Na eerst een aantal jaren te hebben gewerkt vanuit twee traditionele melkveestallen, lieten Jorden en Yvonne in 2008 een zogenoemde serrestal bouwen, een open stal met veel lucht en licht. Ingericht met twee melkrobots zorgde het voor een verdubbeling van koeien én productie. De koeien lopen in het voorjaar en in de zomer overdag buiten en komen tegen de middag naar binnen om gemolken te worden. Tien jaar na de bouw van de serrestal, voelden Jorden en Yvonne aan dat hun bedrijf toe was aan een nieuwe stap.

‘Destijds was er veel aandacht voor de nieuwe stal en kregen we regelmatig bezoek van boeren uit binnen- en buitenland en andere geïnteresseerden. Nog steeds hebben we veel bezoekers, omdat wij een “bezoekbedrijf” zijn van Lely, onze leverancier van onder andere melkrobots. Op een gegeven moment ga je dan bij jezelf denken: wat is het volgende dat we gaan doen? Twee van onze kinderen staan bijna klaar om aan het bedrijf deel te nemen, dus je moet toekomstbestendig blijven en nadenken over nieuwe business. Een tweede schaalvergroting zagen we niet als maatschappelijk wenselijk. Zouden we niet wat waarde kunnen toevoegen aan ons product? Wat we ondertussen wel duidelijk merkten, is dat er bij consumenten steeds meer vraag kwam naar lokale producten; producten waarvan ze weten waar ze vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Met die vraag zijn we aan de slag gegaan. We hebben hier zoveel melk; waarom kan dat niet rechtstreeks naar de tienduizenden inwoners van Bodegraven en de rest van het Groene Hart?’

Lees het volledige artikel


Bodegraven, 15-7-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn