10 tips voor het bezichtigen van een woning

Ben je op zoek naar een nieuwe woning en ga jij binnenkort een huis bezichtigen? Dan zijn er veel zaken om op te letten. Waar moet je allemaal aan denken? En welke vragen stel je bijvoorbeeld aan de makelaar? Rabobank Rotterdam ontwikkelde speciaal voor alle woningzoekers de Rabo Woonchecklist met 10 tips voor het bezichtigen van een woning. 

10 x hier kun je op letten bij de bezichtiging van een woning

Tip 1: Bepaal je budget

Bepaal vooraf wat je maximaal kunt lenen en wat je maandelijks wilt en kunt uitgeven aan woonlasten. Een financieel adviseur van de Rabobank kan je hier uiteraard bij helpen. Loop binnen tijdens het Hypotheek Inloopspreekuur of maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Tip 2: Maak een wensenlijst

Maak een wensenlijstje van wat jij belangrijk vindt aan een woning en voeg daar meteen de waardering aan toe. Hoe belangrijk is een extra slaapkamer bijvoorbeeld? Toets je bezichtigingen vervolgens aan je lijst en bezoek alleen de woningen die aan je criteria voldoen.

Tip 3: Ontdek de omgeving

Bekijk niet alleen het huis, maar loop ook een rondje in de omgeving van de woning. Zijn alle voor jou belangrijke voorzieningen aanwezig?

Tip 4: Ga op zoek naar extra informatie

Extra informatie kan nooit kwaad! Zoek bijvoorbeeld uit of de gemeente plannen heeft met de omgeving waar de woning staat. Is er iets bekend over bodemverontreiniging, overlast of funderingsproblemen?

Tip 5: Bezichtig overdag én ’s avonds

Bezoek de woning bij voorkeur overdag. Je kunt dan veel beter de binnenkant van de woning beoordelen én je ziet hoe het zonlicht de woning binnenvalt. Plan je volgende bezichtiging op een avond in. Grote kans dat je dan net weer andere zaken opvallen.

Tip 6: Bekijk alles

Het ligt voor de hand dat je alle kamers van een huis bekijkt, maar probeer ook andere ruimtes niet over te slaan, zoals de meterkast en de kruipruimte. Vergeet ook niet om de gevel en het buitenschilderwerk te beoordelen. Spoel daarnaast het toilet door, laat de kraan lopen en open alle deuren en ramen.

Tip 7: Maak foto’s

Een makelaar fotografeert vaak de mooiste stukken van het huis. Maak daarom tijdens de bezichtiging zelf ook foto’s van de kamers en hoeken die de makelaar niet op de foto heeft gezet.

Tip 8: Neem iemand mee

Door je enthousiasme kun je tijdens de bezichtiging van je droomhuis soms dingen over het hoofd zien. Neem daarom iemand mee die met je mee kan kijken. Bij voorkeur iemand die jou goed kent én die enige bouwkundige kennis heeft.

Tip 9: Stel de juiste vragen aan de makelaar

Bevalt de woning? Vraag je makelaar dan in ieder geval naar:

  • De isolatie van de woning. Is er bijvoorbeeld dubbele beglazing?
  • Is er een energielabel? Vanaf januari 2015 moet elke woning verplicht een energielabel hebben. De verkopende partij is hier verantwoordelijk voor. 
  • De staat van het leidingwerk en de leeftijd van de CV-ketel.
  • Scheuren of scheve vloeren. Deze kunnen wijzen op verzakkingen. 
  • Eventuele tekortkomingen van de riolering, elektriciteit of het gas. 
  • Is er voldoende ventilatie aanwezig en beschikken de keuken en de badkamer over een afzuiginstallatie?

Tip 10: Richt je huis in op papier

Op de website van de makelaar vind je naast foto’s van de woning vaak ook een plattegrond. Print deze uit en deel de woning eens in met wat knip-en plakwerk. Past jouw mooie grote bank wel in de woonkamer en is er ruimte voor een kookeiland?

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Wil je meer weten over het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek? Iedere dinsdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur ben je van harte welkom tijdens het Hypotheek Inloopspreekuur bij onze vestigingen Rotterdam Blaak, Rotterdam Strevelsweg, Schiedam en Capelle aan den IJssel . Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs en een actuele salarisstrook mee te nemen. Komt de dinsdagavond niet gelegen? Maak dan via Rabobank.nl/hypotheken of via telefoonnummer (010) 400 33 33 een afspraak met een van onze adviseurs wanneer het jou wel uitkomt.

Hypotheek Inloopspreekuur

Afspraak maken

Contact

Ma-vr: 8.00-21.00 uur Za: 9.00-17.30 uur


Neem 24/7 contact op met Rabo Interhelp

Particulieren

Bedrijven